Analýza: náměstek Šolc nebude na kandidátce aneb hádky u Starostů a jejich důvody

Přes veškerou snahu prezentovat se na veřejnosti jako bezkonfliktní tým, který táhne za jeden provaz, ve vedení liberecké radnice vře jeden konflikt za druhým. Na podzim kvůli nátlaku hejtmana Půty odstoupil náměstek  Němeček a aktuálně oznámil náměstek Šolc, že už nebude na kandidátce Starostů. Svou roli mohou sehrát i peníze, které strany dostávají za volební výsledky.

Poměrně překvapivou zprávu oznámil náměstek libereckého primátora a dlouholetý člen Starostů pro Liberecký kraj Jiří Šolc tento týden. „Jako nestraník jsem vždy věřil, že spojování demokratického středu má smysl… Proto jsem se těšil na integraci na krajských úrovních, kde v silných regionech Starostů měli být přizváni zástupci TOP09 a KDU-ČSL, recipročně za obdobný postup v tradičních regionech. Pak se to „k radosti některých“ začalo drolit…..nakonec i u nás, kde se naše domovské hnutí SLK (kde jsem byl dokonce nějaký čas straníkem a vždy je podporoval naplno) rozhodlo jít samo, proti proudu integrace… Proto jsem o tom přemýšlel a rozhodl se účastnit společné krajské kandidátky 2020 s TOP09, KDU-ČSL a nestranickými osobnostmi …“, oznámil náměstek Šolc na svém profilu na Facebooku.

Překvapivý krok je to hned z několika důvodů.  Jiří Šolc dlouhé roky členem Starostů pro Liberecký kraj a za tuto stranu je náměstkem již ve třetí koalici na liberecké radnici. První byla se Změnou pro Liberec v letech 2010-2011 (tehdy Starostové byli s KDU-ČSL v platformě Liberec občanům). Po radničním puči v roce 2011 pak Šolc dokonce povýšil na statuárního náměstka pod primátorkou Martinou Rosenbergovou v opozičně-smluvní koalici s ČSSD, VV, USZ a ODS.

Náměstkem je Jiří Šolc i nyní v koalici Starostů, ODS A ANO. Že bude náměstkem, bylo jasné již před nimi, když to Starostové, kteří poslední komunální volby ve městě suverénně ovládli, anoncovali dopředu. Šolc je totiž v Liberci velice oblíbeným politikem, o čemž svědčí veliký počet preferenčních hlasů, který každé volby získává. Před volbami dokonce u Starostů probíhal poměrně ostrý spor, zda nemá být kandidátem na primátora, jako tomu bylo v roce 2010. Primátorem se ale stal nakonec Jaroslav Zámečník, který má podstatně blíže k hejtmanu Martinu Půtovi, který ve Starostech vládne železnou rukou.

A právě autoritativní Půtův styl vládnutí ve straně se nemalé části Starostů začíná zajídat. Jako ukázku lze uvést ponížení, které liberečtí Starostové museli zkousnout v říjnu, když nejprve na kamery odmítli požadavek příspěvku města ve výši 7,5 milionu korun na skokanské můstky na Ještědu, aby pak museli, po rozkazu hejtmana Půty, který se dohodl s oligarchou Igorem Rattajem, který má Ještěd v pronájmu, srazit podpatky, otočit o 180 stupňů a peníze vydat.

Další důvod může být finanční. V krajských volbách jde totiž o nemálo peněz. Za každý získaný mandát totiž strana dostane od státu milion korun. Starostové pro Liberecký kraj, kteří v roce 2016 krajské volby vyhráli a získali 32 procent, si při osmnácti mandátech, přišli ze státního na 18 milionů korun.

A jak informoval náš web, na podzim Starostové ukázkově vymetli se svými koaličními partnery v Liberci – TOP 09 a KDU ČSL. Tyto malé strany mohou Starostům pomoci sehnat voliče ve městech, což se také povedlo při posledních komunálních volbách, kde v Liberci TOP 09 a KDU ČSL kandidovali pod křídly Půtových Starostů.

 Jenomže za mandáty v komunálních volbách se příspěvky od státu nevyplácí, kdežto za volby krajské ano.  Jenže na podzimním sněmu v Českém Dubu s nimi odmítli kandidovat a tedy si i rozdělit povolební miliony. Iniciativa tohoto odmítnutí, jak potvrdili účastníci sněmu naší redakci, vycházela od samotného hejtmana Martina Půty, byť byla prezentována jeho „zlým mužem“, senátorem Michaelem Canovem.

Náměstek Jiří Šolc tak sází na divokou kartu. Nebude sice na kandidátce jednoho z favoritů krajských voleb, ale po případném úspěchu, kterému by napovídali jeho tradiční preferenční hlasy v Liberci, by mohl být více svým pánem, a to politickým i finančním. Zvláště za situace kdy liberecká TOP 09 i KDU ČSL dlouhodobě nejsou schopny vygenerovat politické osobnosti jeho formátu. Rovněž by byl i o to více nadbíhaným koaličním partnerem.

Nicméně v krajských volbách budou rozhodovat hlasy voličů z menších měst a vesnic, kde mají Starostové, díky masivní permanentní kampani ze strany hejtmana Půty, který de facto nedělá nic jiného, že rozdává z veřejných peněz a obráží menší obce, tradiční základnu.

Subscribe
Upozornit na
23 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jak vypadala zasedání krajského zastupitelstva v roce 2023? Na konci roku jsme se rozhodli udělat malou rešerši a vybrat okruh nejzajímavějších i neproblémovějších a
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Výše uvedený komentář spojuje několik věcí najednou.
Zítra zasednou volení zástupci Libereckého kraje, aby se probrali zhruba šedesáti body, které mají přichystány ke schválení. Jako každý měsíc, přináší náš web