„Malé“ domů pro náměstka jabloneckého primátora

Náměstek jabloneckého primátora Miloš Vele z ODS dnes čelí kritice za to, že radnice, v jejímž nejužším vedení figuruje, pravidelně zadávala zakázky jeho vlastní firmě. Tyto zakázky byly malého rozsahu, proto na ně nemuselo být vypisováno výběrové řízení. Z takto malých zakázek si ale Veleho firma  přišla jen loni na necelých 600 tisíc korun. Miloš Vele je zároveň členem Regionální rady ODS, která má ve štítě volný trh a často kritizuje politiku podpor a dotaci. Náměstek tvrdí, že na uzavírání smluv nemá vliv a vše je v pořádku.

Jeden příběh ze sousedního, bratrského Jablonce nad Nisou. Jablonecký občanský demokrat a zdejší zasloužilý politik Miloš Vele provozuje od devadesátých let spolu se svým bratrem topenářskou a instalatérskou firmu TEP Jablonec s.r.o. Respektive provozoval. Protože ani ne před měsícem se z ní nechal, alespoň oficiálně, vymazat. Příběh má ale pokračování.

V roce 2010 v Jablonci nad Nisou vyhrála ODS. V současné době tak vede jabloneckou vládnoucí koalici, má svého primátora Petra Beitla, kterému dělá náměstka právě jeho spolustraník Miloš Vele. A jeho firma dostává od města zakázky hlavně na opravy topení nebo kotelen v městských zařízeních jako jsou školy, úřady a podobně. A dostává jich zdaleka nejvíce. Jelikož se jedná o takzvané „zakázky drobného rozsahu“ (maximálně do několika desítek tisíc korun), magistrát je zadává bez výběrového řízení.

Zatímco ostatních 11 firem a živnostníků z oboru dostalo v roce 2011 zakázky za 1,8 milionů korun, Veleho firma byla daleko úspěšnější – získala zakázky za necelých 0,6 milionu korun a z toho některé i smluvně paušální – například kontroly a revize s pravidelnou platbou do budoucna. Do června letošního roku získala firma náměstka Veleho od jablonecké radnice dalších zhruba 200 000 korun.

Miloš Vele, který ani ne měsíc ve firmě nefiguruje, včera pro Českou televizi tvrdil, že na celou záležitost nemá vliv a že za rozhodnutím stojí jednotliví šéfové příslušných odborů na jabloneckém magistrátu. Podle vyjádření magistrátu je jablonecká radnice s firmou spokojená a bude s ní spolupracovat i do budoucna.

Rozhodně se jedná o pěkné podnikatelské „pojištění“ vlastní firmy (nyní firmy vlastního bratra) pro živnostníky v ne zrovna lehké době. Jak se to celé rýmuje s hlavní politickou premisou ODS – volným trhem, je také pro mnohé záhadou.

Miloš Vele je zároveň členem Regionální rady ODS Libereckého kraje. Dnes, kdy se vyjednává o krajské koalici, někteří politici i komentátoři tvrdí, že například jablonecká ODS (jmenovitě primátor Beitl) představuje jiný styl politiky než ODS ze samotného Liberce. Případ náměstka Veleho a jeho u radnice úspěšné firmy těmto tvrzním ovšem nenahrává.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Město Liberec po téměř deseti letech aktualizuje ceník svých pozemků. Nová pravidla pro prodej a směnu nemovitostí v majetku Liberce schválila Rada města.
V zákulisí libereckého Divadla F.X. Šaldy probíhá spor mezi vedením a jeho, dnes již bývalým, šéfdirigentem Martinem Doubravským. Ten se s divadlem soudí kvůli
Liberecká radnice se dohodla se zástupci Českých drah na odkupu dnes nefunkční lanovky na Ještěd. Město by mělo zaplatit 35 milionů. Podstatně nákladnější ale
Před měsícem se liberečtí politici radovali v médiích. Jak nízké přišly nabídky na stavbu plaveckého bazénu. Byla to ale (opět) poněkud nefér mediální hra