Prý u nás v Liberci na radnici není kde ušetřit

Říkají, že prošli každou položku rozpočtu, nic nenašli a další úvěr na provozní výdaje potřebujeme. Teď to prý jinak nejde. No nevím.

 Když jsem před mnoha lety sundával výdaje a nebylo, kde brát, šetřilo se dokonce i na tužkách, občerstvení a darech u primátora v kanceláři. Ne že by to byly velké peníze, ale celý úřad najednou věděl, že se fakt šetří. Sami úředníci pak sami chodili s nápady, co zlepšit, a ti samí, co teď nutně potřebují nová auta, vyzdvihovali, jak stejnou službu udělají ta roční se zárukou za mnohem nižší peníze.

 Teď? Slyším hromadu sofistikovaných argumentů, jak ušetřit nejde, a to i když na radnici pracuje snad dokonce o sto lidí víc než před pár lety. Každopádně je mezi nimi mimo jiné bývalý tajemník, který byl odsouzený za podvody ve veřejných zakázkách, bylo mu snad za odměnu nebo co vytvořeno nové místo tzv. „manažera kvality“. ? Pak se mi těm větám o hledání úspor věří těžko.

 Úspory u primátora? Tam jdou asi příkladem..

 Takže jednomu pracovníkovi koupili notebook za 72 tisíc a k tomu foťák za dalších 83 tisíc ?. K čemu? No protože dobré PR je přece potřeba dělat na co nejlepší profesionální výbavě, ne asi. Takže k profi Nikon technice, kterou už v kanceláři měli, přikoupili Sony A7 III, protože předchozí model A7 II sice získal hromadu ocenění, prodává se skoro za poloviční cenu, ale asi nevyhovuje.

 S jistou mírou sarkasmu bych zdůvodnění nákupu dražšího přístroje v době úspor mohl napsat třeba takto: „Klíčovým rozdílem, který rozhodl pro nákup dražšího stroje, je počet ostřících bodů, který s novou generací vzrostl ze 117 na 693 bodů“ – nebo něco takového.

 Profi fotky je samozřejmě nutné upravovat u co nejlepšího počítače, takže Apple MacBook s procesorem i9, protože nic jiného asi nestojí za řeč.

 Nač se trápit třeba tím, že se na rok 2021 málem zrušily komplet dotační fondy s mikrogranty pro školy nebo ekologické organizace. Jak se prý nechal slyšet primátor „pokud mi to neschválíte, zaplatím to ze svého“.

Takže se nakoupilo za městské. Nechci být takhle při adventu moc skeptický, navíc v době epidemie, jen to ale vypadá, že ty sliby o odpovědnějším hospodaření v podání libereckých Starostů v čele se Zámečníkem jsou asi tohle.

 

Pro hloubavé ještě odkazy na registr smluv:

https://smlouvy.gov.cz/smlouva/14788889…

https://smlouvy.gov.cz/smlouva/14788985…

 

Jaromír Baxa, zastupitel města za Liberec otevřený lidem – LOL

Subscribe
Upozornit na
38 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nechci na Ještědu nové sjezdovky, kvůli kterým by padlo 7× víc lesa než na Novou skalku. Tohle kácení ale bezohledně prosazuje provozovatel areálu, společnost
Náměstek Jiří Šolc (ANO) a primátor Zámečník (Starostové) v aktuální zprávě straší obyvatele Liberce černými scénáři kvůli zdražujícím se cenám energie. Vedení města odhaduje,
Na tiskové konferenci libereckých radních dne 17. 8. zazněly informace o několika nových plánech a záměrech. Jelikož se toto volební období chýlí ke konci,
Opozice zvedla staronové téma vlastní městské developersko/inženýrské společnosti a tak se tedy sluší na toto výsostně politické téma reagovat a vést polemiku. Myslím si,