Tři otázky pro Jana Šebelku: privatizace Ještědu, referendum a boj kolem cen tepla

V tyto dny jsme se nemohli libereckého novináře a spisovatele Jana Šebelky zeptat na jiné téma než je chystaná privatizace lyžařského areálu na Ještědu, o které se má dnes rozhodnout, ač to žádná ze stran v libereckém zastupitelstvu před volbami neříkala. Zajímalo nás i dění kolem teplárny, kde většinový vlastník zvyklý ždímat kapsy Liberečanů útočí na vedení města, které chce ceny tepla snížit.

Už to tu bylo, ale je to tak zásadní, že se musíme zeptat znovu: tento týden zastupitelé mají rozhodnout o pronájmu Ještědu na 25 let (a více), tedy, zda jej de facto privatizovat. A to na základě smluv, které jsou velmi obšírné, ale jsou známé jen pár dní. Je takový postup správně?

Trochu mi to vzedmuté dění kolem pronájmu lyžařského areálu na Ještědu připomíná volby. Vždycky mě totiž udivuje, že se politické strany začnou o své voliče zajímat jen pár měsíců před tím, než mají přijít k urnám. Nepochopím, že na ně nemyslí, když ne celé čtyři roky, tak alespoň polovinu toho času. Nejde přeci jen o peníze na kampaň, o nichž si politici bláhově myslí, že rozhodují o výsledku voleb. Jde o myšlenky, nápady, vize. O šimrání voličů pod bradou a malování lepších zítřků, když použiji slovník dob minulých. To samé platí o budoucnosti Ještědu.

SAJ prodělává od roku 2013. Údajně proto, že nebyly dobré sněhové podmínky (patrně jen na Ještědu!), někdo zas tvrdí, že žábou na prameni je jeho ředitel. Zvláštní proto je, že i přes špatné hospodářské výsledky stále sedí na židli a pobírá nemalý plat. Zajímal jsem se, proč nebyl odvolán a dozvěděl se, že k tomu není politická vůle. Ředitel SAJ byl na místo dosazen sociálními demokraty, kteří, přestože jich je na současné radnici do mariáše, drží svými hlasy pohromadě současnou koalici. Odvolání Jana Svatoše by proto spustilo dominový efekt a dnešní vedení radnice by nepřežilo do příštích voleb. To nikdo nechce, takže tam bude sedět dál. Resumé: Pro některé politiky je zřejmě lepší prodělečný Ještěd, než ztráta lukrativního  zaměstnání.

Nevím, jestli je postup, který jste naznačil, správný. Celá ta věc měla nějaký začátek, prostředek a bude mít konec. U ničeho z toho jsem nebyl a nebudu. Nicméně můj osobní názor je, že by zastupitelé měli své voliče lechtat pod bradou a občas se chovat podle hesla: Liberec Liberečanům!

Změna chce k tématu pronájmu/privatizace Ještědu referendum. Je to dobrý nápad?

Byly doby, kdy jsem si myslel, že je referendum nejdemokratičtější věcí na světě. Hned po tzv. sametové revoluci (prý nám ji naplánoval jakýsi pan Soros) jsem pobýval delší dobu ve Švýcarsku a zažil tam dvě místní referenda. Jedno bylo o tom, zda mají mít pošťáci o den delší dovolenou, druhé si nepamatuji. Byla to ale podobná „pitomost“. Byl jsem perplex z toho, že se celá vesnice shromáždila na hřišti a hlasovala. Postupem času jsem si však stále víc uvědomuji, že referendum se bude v Česku chytat těžko. Chybí k tomu vůle politiků, kteří si myslí, že lid není schopen sám o sobě rozhodovat, a ani mezi občany není referendum příliš populární. Třeba kvůli tomu, že k němu musí přijít určitě procento populace, nebo že má jeho výsledek jen doporučující charakter.

Referendum k Ještědu se zdá být dobrým nápadem, ale přijít s ním dva dny před tím, než se má o pronájmu SAJ hlasovat na zastupitelstvu města, může jen, promiňte, politický mameluk. Samozřejmě rozumím tomu, že jde o pokus na poslední chvíli zvrátit domluvenou hru páně primátora, některých zastupitelů a firmy TRM, nicméně vytasit se s ním takhle na poslední chvíli je amatérismus non plus ultra. Jednat o budoucnosti lyžařského areálu se mělo začít před několika lety a ne v okamžiku, kdy přijde nějaký miliardář a chce Ještěd schlamstnout.

Liberecká teplárna si stěžuje na náměstka Korytáře, který je prý na ni moc tvrdý v boji za nižší ceny tepla. Starostové s ní souhlasí. Jak má město postupovat? V rukavičkách nebo boxerkách?

To dá rozum, že v rukavičkách i v boxerkách. Každá fáze  vyjednávání vyžaduje jiný postup. Někdy je potřeba přitlačit, někdy zařadit zpátečku. Jan Korytář na teplárnu tlačí, ale nejsem si jist efektivitou jeho počínání. Chtít zlevnit cenu tepla v Liberci je bohulibý záměr, ale posílat majiteli teplárny (MVV) výhružné dopisy, vyvolávat napětí mezi městem a teplárnou, není myslím cesta, jak toho účinně dosáhnout. Opozice tvrdí, že Korytářovi nejde o cenu tepla, ani o lidi, ale o to, že se blíží komunální volby (podzim 2018), lid hospodský jde ještě dál. Ekonomický náměstek libereckého primátora je prý agentem firmy MVV nasazeným do vedení města. Jinak se prý jeho počínání, které údajně Liberec poškozuje a dává MVV trumfy do ruky, vysvětlit nedá. Ale znáte to: Řeči se vedou, pivo se pije…

Subscribe
Upozornit na
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou