O jedné „procesní chybě“ a jejích následcích

Přečetl jsem si v Mladé frontě článek, kde se bývalý primátor J. Kittner vyjádřil dne 4.12. ke kauze okolo pojištění dluhopisu v tom smyslu, že by pochopil, kdyby J.Baxa podal trestní oznámení před rokem na něho a ušetřil všechny kolegy toho ročního nechutného divadla, kde šlo jen o jeho osobu, nikoli o řešení problémů. Toto a další tvrzení J. Kittnera mě zaujala ze dvou důvodů.

Za prvé, J. Kittner tím sám veřejně připustil, že zřejmě nějaký problém skutečně existuje. A jako profesionál s nadhledem má skutečně pravdu. Konkrétně jde o to, jak (ne)sjednal s Českou spořitelnou smlouvu o zajištění dluhopisu. Z úst jeho nejbližších kolegů a také vedení města zaznívala v poslední době v  této souvislosti slova o „pravděpodobné“ či dokonce „procesní“ chybě. 

Nicméně, ať už je správný název pro tento čin jakýkoli, vyvolal obrovskou právní a finanční nejistotu pro město Liberec. I právní posudek, který si nechalo vypracovat samo město, totiž označil smlouvu za neplatnou. Přitom jde o cca 400 milionů korun. V tu chvíli tedy vznikla naprosto klíčová otázka, zda město může podle takovéto smlouvy bance platit, když její neplatnost by definitivně mohl potvrdit až soud.

Dále, zda by neplněním smlouvy vznikla bance škoda, a hlavně, zda by nějakou škodu vůbec mohla ČS uplatňovat po městě, když smlouvu podepsal primátor podle všeho bez toho, aby k tomu byl předem oprávněn radou nebo zastupitelstvem města. Na druhou stranu, i neplnění ze smlouvy by mohlo být pro město částečně rizikové, protože ČS by se asi alespoň pokusila hojit na městě, když J. Kittner pravděpodobně nemá našetřeno 400 milionů, a výsledek žádného soudního sporu prostě nelze dopředu předjímat.

Další nejistotu pak přinesla dohoda o narovnání s ČS, kdy hlavní otázka vůbec je, zda je za výše popsané situace možné akceptovat s péčí řádného hospodáře vyšší cenu pojištění, než platí v tuto chvíli jiná města.

Myslím tedy, že J. Kittner by měl hlavně sám od sebe za tuto „procesní chybu“ odejít z liberecké politiky. A to v podstatě úplně bez ohledu na to, zda spáchal nebo nespáchal nějaký trestný čin. Zkušený primátor, zhruba 10 let ve funkci, si zkrátka nemůže dovolit takto (ne)sjednat smlouvu za stovky milionů korun. Je to vlastně ta nejjistější věc v celém příběhu.

Za druhé je třeba si připomenout, že právě tato „chyba“ a z ní plynoucí obrovská rizika a nejistoty jsou podle mého prvotní a základní příčinou obrovského napětí v libereckém zastupitelstvu. Přijde mi navíc, že je na hlavu postavené, aby právě J. Kittner vyčítal J.Baxovi, že „v podstatě nepodal trestní oznámení jen na něho“ a stavěl se tak do role jakéhosi ochránce svých kolegů proti někomu zlému. Přitom to byl on sám, kdo namočil do celého problému všechny zastupitele a celé město.

Naopak právě i to, jak na problém J. Baxa upozornil a chopil se ho, napomohlo tomu, že ČS nabídla městu vůbec nějakou slevu. Kdyby i ona neměla pochybnosti o svojí pozici vůči městu v případném soudním sporu, nikdy by se zřejmě nevzdala vůbec žádných peněz v jeho prospěch. Měl jsem u ČS účet a pamatuji si dobře, že mi na něj nikdy neposlali nic jen tak sami od sebe.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou