Volby: V Liberci vyhráli Starostové, ale prohrál jejich styl vládnutí

Sláva vítězi, čest poraženým. Starostové obhájili vítězství, ale snadné jako před čtyřmi roky to mít nebudou. Ztratili čtvrtinu mandátů a hlavně mají za sebou čtyři roky, kdy byli politickým suverénem. Jenže už nejsou. A většina potencionálních koaličních partnerů jejich dosavadní styl politiky odmítá.

Na první pohled to vypadá, že by to mohlo být jednoduché. STAN/Starostové pro LK a ANO, co spolu vládli na městě a v minulém období i na kraji, mají spolu většinu 23 mandátů z 39. Když by přibrali ODS se čtyřmi, tak jsou vůbec za vodou a jede se dál ve starých kolejích.

Jenomže tak jednoduché to nebude. Většině stran se zajídá zejména postava končícího primátora Jaroslava Zámečníka a jeho styl řízení radnice i koalice. Vyčítají mu nedodržování dohod, arogantní jednání z pozice síly i přílišnou závislost na hejtmanu Martinu Půtovi a prosazování zájmu kraje na úkor města.

Nejen dnes po volbách, ale již pěkných měsíců před nimi, dávali koaliční partneři v kuloárech najevo svou nelibost nad tím, že by Zámečník měl zůstat primátorem. A protože Zámečník je skutečně loajálním Půtovým spojencem a hejtman vládne Starostům železnou rukou, může to být problém. Navíc podle prvních zpráv v médiích se znovu ukazuje, že u libereckých Starostů má hlavní slovo hrádecký Půta.

Pokud nebude chtít za primátora Zámečníka ANO se svými jedenácti mandáty, těžko to Starostové se svými dvanácti nějak vyřeší. Leda v koalici s LOL, ODS a Piráty. Jenomže není tajemstvím, že Jaroslava Zámečníka si za primátora nepřeje ani ODS, ani LOL. Snad možná Piráti by ještě zopakovali až nedůstojnou cestu do zapomnění svých krajských kolegů, kteří zde hejtmanovi hrají druhé housle. Ale zbytek? Těžko…

Ostatně Piráti jsou stále velkou neznámou. Těsně před volbami přeorali kandidátku a jména dvou nových zastupitelů (a jejich postoje) zná málokdo. Loni, při parlamentních volbách si Starostové s jejich kolegy rámci PirSTAN solidně utřeli obuv, když vedli vlastní, paralelní kroužkovací kampaň. Jak zmíněno, i na kraji jsou tak do počtu a dělají, co jim hejtman řekne. Bude to tak i v Liberci?

Po postavě Jaroslava Zámečníka se bude řešit i osud Kanceláře architektury města a jejího vedoucího odboru, politika Starostů Jiřího Janďourka. S Janďourkem si v lecčem notuje LOL, ale ODS a ANO by jej rádi viděli bez funkce. Vedoucího KAM i funkce náměstka.

Za Janďourkem dlouho stojí primátor Zámečník. Jenže: jestli jsou Starostové v něčem mistry, tak je to jemné umění podrazu. Ví o tom nejen jejich opoziční konkurenti, ale zejména koaliční partneři a v posledních měsících i vlastní soudruzi ze STAN. Takže se může stát, že se primátor bude rozhodovat mezi obětováním sebe nebo Janďourka. Jak to dopadne, nebude tak složité uhodnout…

Ve hře může být SPD. Byť to primátor Jaroslav Zámečník popírá, jedná s nimi. A ne jen před volbami, ale i dnes. Nemusí se jednat o přímou podporu. Okamurovi pravicoví populisté jsou známí nejen svým tíhnutím k fašismu, ale i tím, že většině věcí moc nerozumí a jsou levní. Primátor tak může zopakovat hejtmanovu politiku na kraji: koupit si jejich opoziční hlasy skrze nějaké funkce ve výborech, komisích i organizacích. Město to bude stát pár tisíc měsíčně, ale bude ticho a budou se poslušně zvedat ruce. Jako je ticho a poslušné hlasování 6 let na kraji.

LOL také ztratil. Byť měl původní LOL jen dva zastupitele, spolu s původní Změnou, ze které vzešli, jich bylo osm. Nyní je v této partě sice nových tváří, ale je jich jen šest. Nicméně jejich zastupitelé jsou mezi těmi nejaktivnějšími, kteří na liberecké radnici jsou. Je velký rozdíl mezi aktivní menšinou a naprosto mlčícími většinami s robotickým hlasováním, které mají kluby Starostů, ANO i ODS…

Další věc je, že právě uplynulé čtyři roky pod hegemonií Starostů naučilo zastupitele z LOL bavit se a jednat s mnohými, se kterými si dříve nemohli přijít na jméno. A to může v budoucnu sehrát velkou roli.

Poraženou je také liberecká ODS. Ta doplácí na své spojení se Synerem a dlužno říci – vlastní vinou. A to nejen historicky, kdy kvůli tomuhle svazku Liberec krvácel. Stačí se podívat na jejich letošní kandidátku. Komu není rady, tomu není pomoci. Přitom kampaň měla ODS, co do řemeslného zpracování perfektní. I jejich lídr byl a je výraznou tváří zdejší politiky. Jenomže je v zastupitelstvu za ODS tak nějak na všechno sám. Ostatní jeho druzi jsou tam také jen co do počtu.

Ještě jedna poznámka: pokud za minulé volební období vyrostly dvě nové tváře liberecké politiky, se kterými se bude muset do budoucna počítat, tak je to Jindřich Felcman z LOL a právě Petr Židek z ODS. Byť oba z rozdílných světů a jiných názorů, přeci jen je spojuje tah na branku, pracovitost a orientace v problematice. Ještě o nich bude slyšet.

Byť největší počet mandátů mají Starostové, vítězem voleb je ANO. Má sice stejný počet mandátů jako minule, tedy jedenáct, ale už jen o jeden méně za Starosty. A ne o pět, jako minule. To je velké srovnání sil a zejména po společných čtyřech letech, kdy si se Starosty vzájemně vjížděli do vlasů (vzpomeňme na spory kolem KAM, URAN, družstevníků…), si teď svou nově nabytou politickou sílu budou uvědomovat.

Zejména nyní, když každá koalice půjde udělat bez Starostů. Na druhou stranu i bez ANO, takže čerstvé přeskupení sil v Liberci by mohlo některé zdejší politiky naučit větší pokoře.

Mezi zastupiteli je pak hlavním vítězem nejvyšší muž (nejen) liberecké politiky Jiří Šolc. Dlouholetý člen Starostů, který se stavěl na zadní i Půtovi, byl na jaře ne zrovna důstojně vypoklonkován z jejich kandidátky. Tak teď se vrátil s nejvyšším ziskem hlasů u ANO a jistě i dobrou pamětí.

Subscribe
Upozornit na
84 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou