Týden pod Ještědem: strašení voličů, podraz, který vyšel, a mraky na obzoru

Česká republika a Liberecký kraj s ní si zvolili pravicovou budoucnost. Na příští čtyři roky, nebudou-li předčasné volby. Největším vzkazem těchto voleb je zároveň úspěch kroužkovací kampaně Starostů, který nás v Libereckém kraji ale nemohl překvapit.

Tyto volby byly o strachu a rozdělení společnosti. Skutečná témata jako by přestala být podstatná. Jeden tábor českých voličů strašil neexistujícími migranty, kteří chtějí vlézt až do pruhovaných českých chaloupek, a jejich údajnými vítači.

Jejich odpůrci, z druhého tábora, pak zase komunismem, Řeckem a extrémním zadlužením, které má Česká republika v rámci Evropy (a nikoliv jen Evropské unie) extrémně nízké. Oba dva tábory pak zeleným fanatismem, který chce zakázat a všem vzít osobní automobily.

Je bezesporu, že nyní má vládu sestavit vítězné SPOLU a PirStan, kde ovšem Piráti už jsou jen téměř neviditelnou stafáží. Pokud tomu bude současný premiér či prezident bránit, je to neakceptovatelné porušování a zneužívání pravidel.

Český spisovatel Ludvík Vaculík v devadesátých letech napsal, že jsme se sice zbavili komunismu, ale stále tu máme podmínky, které ho přivedly na svět. Je to replika vhodná i pro dnešek. Tyhle volby byly zejména o Andreji Babišovi a politicky skončily tak, že ČR bude mít pravděpodobně vládu, která tu už jednou byla a která mu dala vzniknout. Pokud totiž Andrej Babiš někdy mluví ryzí pravdu, tak tehdy, když říká, že vlády pravicových stran s jejich obřími korupčními skandály a sociálně necitlivou politikou ho přivedly do politiky a přinesly mu hlasy voličů.

Jenomže situace je jiná než v roce 2013. Tehdy byla hlavní opoziční silou ČSSD, která zároveň představovala, přes všechny její problémy, demokratickou levici. Ta dnes v parlamentu nebude, protože rezignovala (čest výjimkám) na své hodnoty, vyměnila je za pár placených míst a snažila se přiživit na nacionalismu a populistických pravicových tématech.

Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Posílily nacionalistické strany a populismus, zatímco levice se musela poroučet. Oproti roku 2013 je tu také více než milion hlasů, který propadl a který z velké části tvoří výlučně protestní hnutí, jako je Přísaha Roberta Šlachty.

To v situaci s anoncovanými škrty od pravicové vlády, inflací, výpadky průmyslu, zdražováním energie a dalších spotřebních složek, může znamenat opravdu smrticí koktejl pro českou demokracii, která se do Maďarska i dál může dostat i bez Babiše.

Největší porážku ovšem utrpěli Piráti. Jejich spojení se Starosty se ukázalo jako velmi nevýhodné, přátelství Ivana a Vítka bylo objetím kobry. Náš Liberec jako jedno z mála médií (na regionální úrovni jediné) poukazoval, jakou postranní kampaň Starostové vedou. Piráti pak doplatili na svou slušnost, která přešla až v poslušnost.

Dnešní pláč, že za vše mohou Babišovy dezinformace, je jen snaha vylhat se z vlastních chyb. Babiš ve své snaze mířil na konzervativní voliče KSČM, SPD (kde se mu to povedlo) a SPOLU. Naopak Starostové svou kroužkovací, eufemisticky řečeno, nefér kampaní mířily přímo na voliče PirStan. A to se jim povedlo. S ústy plnými demokracie a slušnosti dali svým koaličním partnerům z Pirátů tvrdou lekci pragmatické politiky.

Výsledek je jasný. Piráti měli 22 poslanců, mají 4. V Libereckém kraji ani jednoho. Starostové, které přibrali s jejich šesti poslanci, aby jim pomohli přes pětiprocentní hranici, jich budou mít 33. Přítel Vítek – a u nás na severu přátelé Martin s Honzou – si otřeli dredem špičky svých značkových bot a pokračují dál do VIP klubu, kde si budou ruce podávat pravicoví politici a zástupci nejbohatších elit.

Subscribe
Upozornit na
64 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou