Týden pod Ještědem: rostoucí chudoba společnosti je obludná Charybda dneška

Dokument Strategie sociálního začleňování, který nedávno zveřejnil kraj a o kterém jsme psali v týdnu, je na světě bez větší společenské diskuse, ale jde o zdaleka jednu z nejzávažnějších studií, která vypovídá o našem regionu. A neříká nic pěkného.

Ta čísla se nedají okecat a jsou skutečně alarmující. V exekuci je téměř desetina všech obyvatel Libereckého kraje, včetně kojenců. Celkově je to skoro jako celý Jablonec, druhé největší město kraje. Bez (skutečné) střechy nad hlavou jsou tisíce lidí a z toho stovky dětí.

To jsou opravdu ukazatele, ze kterých mrazí a které zadělávají na pořádný problém. Hlupáci, kteří se je snaží bagatelizovat s patřičnou dávkou českého rasismu, tradičně nevidí dál než přes vlastní nákupní košík. Jenomže rostoucí chudoba je jako obří vodní vír, antická nestvůra Charybda, která nakonec pohltí a zničí vše.

To, že s bydlením jsou čím dál větší problémy, pociťuje již i mladá generace. Kdysi vysmívané panelákové byty jejich rodičů jsou pro ni dnes nedostižným snem a mladé rodiny jsou vydány na pospas „trhu“, což znamená de facto nenažranosti spekulantů a developerů. Buď odevzdávej stále větší část výplaty za nájemné nebo se nadosmrti upiš bance (pokud Ti vůbec půjčí). Stačí se podívat na ceny bytů v Liberci.

Tak jako v celé zemi i v Liberci existuje na druhé straně de facto nezdaněná úzká vrstva lidí, která k majetku přišla skrze pochybné privatizace nebo veřejné zakázky od zkorumpovaných politiků. Ta neví, co s penězi, a investuje do předražené výstavby, na kterou málokdo dosáhne. Sen Václava Klause z 90. let o bohaté elitě se naplnil. Avšak pro většinu bohužel.

Vedle toho ovšem roste hněv a ten málokdy plodí zdravé ovoce. Kdo si někdy vyjede za hranice města, je možná překvapený, jak je každá sebemenší vesnička doslova oblepena letáky a plakáty fašizujících nebo otevřeně fašistických stran, bláznů hlásající ty nejneuvěřitelnější konspirační teorie, kterým by se ještě před pár lety většina lidí smála u pátečního piva. Dnes sbírají hlasy po celé zemi, i u nás na severu.

Problém s chudobou dávno není problémem vyloučených lokalit a úzké vrstvy etnických minorit. Je to problém, který se jednou začne týkat i těch, které to dnes ani nenapadne.

Subscribe
Upozornit na
62 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou