Týden pod Ještědem: vykutáleným přespolním na Liberci nezáleží

Tento týden zasedalo krajské zastupitelstvo. A bylo to symbolické. Ukázalo totiž hned dvě věci: že kraje jsou černá díra na státní peníze a že vedení kraje na městě Liberci pramálo záleží.

Není to tak dávno, co se pan hejtman a pan primátor pokoušeli na Facebooku být vtipní a zmiňovali i náš web. Prý, že řeči o tom, že ve městě rozhoduje zde nikým nevolený hejtman, jsou jen konspirační teorie. No, s humorem to dopadlo jako vždycky, ale zajímavější srovnání přinesly následující dny.

Kraj postaví jedno parkovací místo za více než milion korun. To je naprosto šílená cena, kterou neomluví nic, ani situace na trhu s materiály. A co víc: bude se to dělat z peněz určených pro Liberec. Ovšem rozhoduje se na kraji. O všem.

 Že by si Liberec nebo jeho zastupitelé mohli popřemýšlet, co za těch skoro 100 milionů z dotací? Že by ve městě našly lepší uplatnění? Zapomeňte. Bude parkovací dům pro krajské úředníky a ještě nám koukejte posunout zastávku, abychom na tu vaši dotaci dosáhli!

V ten samý den se schvalovala i podpora kraje pro městský bazén. To je fér, slušelo by se říct. My Vám, Vy nám. Tak to u dobrých sousedů chodí. Jenže ta krajská podpora je spíš výsměch. Milion z miliardy? Tisícinu toho, co má rekonstrukce stát? To je spíš urážka než cokoliv jiného.

Pokud to má být jen proto, aby zase město dosáhlo na dotaci – ok, ale proč to nemohlo být 10 milionů? Nebo 50? Nebo 100… Do bazénu přeci nejezdí jen Liberečáci, ale slouží celému širokému okolí. Plus je to jediná „padesátka“ v kraji, kde se mohou pořádat závody i náročnější tréninky.

Navíc kraj má peněz od státu, že neví, co s nimi. To ostatně ukazuje i aktuální nejdražší parkovací dům, který se bude stavět 3 x dráž než jinde v republice. Jenomže kraj na Liberec výsostně kašle. Ta proklamovaná spolupráce se po třech letech ukázala jako pouhé vazalství a stále více to vypadá, že si hejtman dělá z Liberce svůj „Oslíčku, otře se“. Těch příkladů je víc: autobusák, zoo, botanka…

Když se člověk podívá na složení zastupitelstva Libereckého kraje, dojde mu, proč tomu tak je. Zástupci Liberce jsou v naprosté menšině. Město je sice plnou čtvrtinou celého kraje, ale v krajském zastupitelstvu je Liberečáků jen pár.

Hejtman se netají, že chce být (v rozporu se svým slibem voličům) ministr a krajská košile už mu je malá. Pokud mu nezapne tipec jeho vlastní korupční kauza, může se to i stát. Liberec je prostě pro všechny ty hochy z Hrádku a dalších obcí a vesnic až na druhé koleji. Bohužel ovšem pro jeho obyvatele.

Subscribe
Upozornit na
25 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou