Týden pod Ještědem: travička zelená na střeše parkhausu pochybnosti neskryje

Centrum pro využití geotermální energie, Podnikatelský inkubátor, Nový parkovací dům u krajského úřadu. Co mají tyhle všechny stavby společného? Krom toho, že jsou to nákladné počiny placené z veřejných peněz, jejich smysl normálnímu člověku uniká. Ale o něj v první řadě vůbec nejde.

Liberecký kraj i město Liberec hodilo za hlavu náplavku i Nisy, na kterou již od roku 2010 ODS a později Starostové při komunálních, ale i krajských volbách lákají své voliče. A ne neúspěšně. Jenomže hned jak se volební místnosti zavřou, ukáží se skutečné priority, které má místní politická reprezentace prosazovat – a mezi nimi zájmy místních i přespolních stavebních firem hrají prim.

Kraj chce aktuálně stavět parkovací dům pro 244 míst. Náš Liberec na to upozorňuje již rok. Zatímco jeden parkovací dům s novým terminálem, který měl smysl a odlehčil by libereckému centru od aut, hejtman kvůli své neschopnosti nebo žárlivosti (připravila jej nenáviděná politická konkurence) pohřbil, nyní má za zhruba 200 milionů vedle krajského úřadu vyrůst nový.

Nový, krásný a betonový, ale pozor! Se zelenou střechou za více jak 3 miliony, protože i na krajském úřadu myslí přeci ekologicky…  Střecha porostlá travou je tak trapná vějička a omluva kontroverzní zakázky, že se jeden diví krajským Pirátům, že se k tomu propůjčí.

Ostatně pamětníci jistě vzpomenou, že podobné „zelené střechy“ měly vyrůst již před deseti lety na OC Plaza nebo OC Forum a také měly odůvodnit tisíce litrů prolitého betonu, které na dlouhou dobu urbanisticky znásilnily liberecké centrum. Dnes zde máme tisíce nevyužitých obchodních ploch se zavřenými střechami s hnijící travou, můžeme se těšit na další.

Na další, který navíc bude stát doslova přes ulici od jednoho, který je dnes poloprázdný. Proč kraj nejde cestou nájmu parkovacích míst, když parkhaus vedle fóra zeje prázdnotou? No protože pak by nemohl prostavět 200 milionů, které velice rád spolkne nějaký stavební gigant, se kterými mají místní politici tak vřelé vztahy.

Věc má ovšem více rozměrů. Bude moc zajímavé sledovat, co tomu řekne město Liberec a jeho kancelář architektury, která oficiálně pořádá semináře u Fryče o tom, jak je důležité odklánět automobilovou dopravu z centra. Místo toho v centru vzniká jedno parkoviště za druhým a porostou i parkovací domy. Tohle nové stojany na kola asi nezachrání. Na městě se panáčkuje, jak pískne pan hejtman. A ten se zase řídí zájmy stavebních firem.

To není pomluva ani politický útok. Hejtmana přivedl na lavici obžalovaných ten samý lobbing, který před pár lety předváděl ve prospěch Metrostavu ve věci dalšího obskurního projektu. Centra pro využití geotermální energie. Potom stejně tak protlačil Podnikatelský inkubátor, který kraj přišel na bezmála půl miliardy korun. Dnes je na pořadu dne další parkovací dům vedle jednoho (polo) prázdného.

Z vyjádření hejtmana je po čertech cítit, že je tuto zakázku potřeba prosadit stůj co stůj. S dotacemi nebo bez nich. Čí přístup ale překvapil, je ten Pirátů, které lidi volili s nadějí na svěží vítr, který vnesou do zdejšího korupcí zatuchlého prostředí. Nyní stojí pevně na straně takto podivné zakázky, která jde proti všemu, co většina stran, včetně nich, slibovala před volbami.

 Ten projekt je připravený za Starostů a staronového hejtmana, to je bez debat. Ale nadšenecký přístup, který Piráti zvolili, skoro vypadá, jestli si před půl rokem nespletli předvolební heslo. Tedy zda místo „Pusťte na ně Piráty!“ nemělo být „Pusťte mezi ně Piráty!“.

Subscribe
Upozornit na
22 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou