Postřehy ze zastupitelstva: Tohle město není pro socky!

Liberec má několik primátů. A není tím myšleno zástupce živočišné říše. Bohužel. Jako jediné krajské město nemá noční spoje. A mít nebude – podle vedení Liberce je to přítěž akorát tak pro opilce. Liberec je také pravděpodobně jediné město, které svým občanům hned z několika čtvrtí není schopno zajistit v 21. století něco tak zásadního jako voda.

Přesvědčit se o tom mohl každý, kdo sledoval včerejší jednání zastupitelstva v Liberci. Protože jsou krajské volby za dveřmi, úplně zásadní věci, které by například zahýbaly na roky s městským rozpočtem, tam k vidění a slyšení nebyly, ale přeci.

Hned na začátku to dostalo vedení Liberce pod koalicí Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS pěkně „sežrat“ od obyvatel Ruprechtic a Kateřinek. Občané města, kteří bydlí v těchto čtvrtích na svazích žulových Jizerek, mají roky problém s vodou. Město jim od roku 2003 (!) slibuje nápravu. Roky jsou pořád sušší a sušší, ale  ze strany města se také nic a nic neděje.

Před dvěma lety sliboval primátor Jaroslav Zámečník, jak vše vyřídí a situace je pořád stejná, podle jeho náměstka Jiřího Šolce vodojem (jednou) bude a vůbec: ti před námi to také nevyřešili, tak co.

Celkem po právu připomínala opozice ze Změny a LOL, že když je město takový chudák, že nemůže Ruprechtičákům a lidem z Kateřinek zajistit, aby se měli čeho napít a v čem se vykoupat, je s podivem nakolik se může koalice Starostů, ANO a ODS přetrhnout, kdykoliv si v Syneru lusknou, že potřebují z městské kasy pěkných pár milionů.

Tu na to, aby v aréně manažerům ze Syner Group neklesly platy, tu aby se lidé dostali pohodlněji a ve větším počtu do arény na hokej. Deset milionů do arény tam, 16 milionů na podchod k aréně tamhle. No přeci v S tower nebudou nést podnikatelská rizika na vlastních bedrech, to bychom nebyli v Liberci, že… A nějaká voda v Ruprechticích. To počká..

V podobném duchu se nesla i debata kolem nočních spojů. Liberec je jediné krajské město, které je nemá. Proč? Slušní Starostové a TOP 09 má odpověď: stejně tím jezdí jen opilci! Sice to není pravda a každý, kdo byl někdy v centru po 23 hodině večerní, to ví… Ale mohla by být!

Jenomže vedení města, jak vypadlo z náměstka Šolce po interpelacích Ondřeje Petrovského ze Změny, ani nemá data, kolik lidí nočními spoji jezdilo a kolik jich to potřebuje. Navíc to stojí prý 2 miliony korun (zajímavé, že předloni to byl jen milion) ročně a musí se šetřit.

Šetřit, ale z veřejného, umí i ve firmě TMR slovenského oligarchy Igora Rattaje, která má za hubičku pronajatý Ještěd. Město jí slevilo na nájemném (to činí cca 4 miliony ročně) a ještě jí dá, skrze náměstka Ivana Langra ze Starostů, pro stát dobrozdání, aby si zažádala o polovinu nájemného zpět, protože řádí Covid-19.

Že Rattajova TMR ve svém zdůvodnění lhala, jak ukázal Jindřich Felcman ze Změny? Ano, lhala. Ale jen trochu! To zase ví ambiciózní zastupitel Starostů a nový předseda akademického senátu TUL, skaut Jan Berki.

Takže ani před krajskými volbami se nic nemění. Liberec není město pro obyčejné lidi a socky, to ale neznamená, že na radnici nemají sociální cítění. Nedopustí, aby kvůli koronaviru neměli u Rattajů a v Syneru co žrát!

Subscribe
Upozornit na
22 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou