Týden pod Ještědem: pomáhejme si, navzdory nechutným PR masážím politiků

To, jak chladnokrevně a systematicky nový typ koronaviru kosí sever Itálie, odkud se vydal na svou temnou pouť Evropou, děsí každého z nás. Na druhou stranu vznikla obdivuhodná solidarita mezi lidmi, které semkla společná hrozba. Vše zlé je vždy i pro něco dobré.

Říká se, že když přijde krize, ukazují se i skutečné lidské charaktery a schopnosti. Nový typ koronaviru, který svět straší od nového roku a posledních pět týdnů zuří v Itálii, zastihl Českou republiku absolutně nepřipravené a ukázal, jak politici trestuhodně zanedbali přípravu na tento typ nebezpečí. Chybí roušky, desinfekce, respirátory, plány opatření, vše se dělá na koleně a se zpožděním. Vláda na tuto situaci nebyla vůbec připravená a v začátku celé nebezpečí podcenila.

Kdo ale nezaspal, jsou PR oddělení zdejších politiků. Ta jedou na plný výkon a opět jde o to samé – vyždímat ze současné situace, co se dá. Největší pozornost je upřena na vládu, která dělá nemalé boty a její postup moc promyšleně nepůsobí. Premiér i vláda na situaci nebyli vůbec připraveni, ale v tom se bohužel neliší od vlád jiných zemí, které nebezpečí také podcenili. Itálie je nejviditelnější příklad. Jediné, co funguje, je PR tým Andreje Babiše. Také se na něj zato oprávněně na sociálních sítích snáší nemalá kritika.

Poslanec Vít Rakušan, stranický souputník Martina Půty, veřejně chválí náš kraj, jak to u nás krásně funguje, že by si z nás měla vláda brát příklad. Skutečně?

Opravdu to, když hejtman vyzývá občany, aby si roušky šili sami a že k dispozici dává ubrusy z hejtmanského plesu, je odpovědný přístup? Tady nedošlo k podcenění prevence? Když hejtman kritizuje vládu, že se nepostará, není to na druhou stranu tak, že krajská vláda je ve stejné situaci? Jak se postarala ona? Je za nedostatek ochranných pomůcek v krajské nemocnici opravdu odpovědný více Babiš než Půta?  

Hejtman kritizuje na svém profilu, že se premiér Babiš fotí při příletu leteckého speciálu z Číny a že je to nechutné PR. Fajn – ale ten samý den se Martin Půta fotí na univerzitě (přesně jako premiér na letišti), kde místní vědci a studenti od rána do večera pracují na přípravě a výrobě nanotechnologií ošetřené látky potřebné k výrobě roušek. Hejtmanův přínos? Nula. Ale pěkně se to vyjímá na Facebooku a v novinách. To není nechutné? Blížící se volby z toho doslova křičí..

Ze svého čtyřletého spánku se probudil i matador liberecké politiky a jeden z letitých symbolů místního klientelismu, Půtův náměstek pro zdravotnictví, Přemysl Sobotka z ODS. A pěkně ostře se pustil do vlády a do Babiše. Ale proboha: co dělal celou dobu on sám? Vždyť to je náměstek pro zdravotnictví…

Historka, že vláda stáhla nákup roušek pod centrální řízení, neobstojí. To se stalo 6. března. Do té doby na kraji, ale ani na městě nehnuli prstem. Navíc tady nejde o nějakou politickou prozíravost, ale povinnost ze zákona připravovat se na krizové situace. Konkrétně jde o Zákon o krizovém řízení č. 240/2000. Proč se jím hejtman neřídil?

Je tu vysvětlení, které se mnohým nebude líbit. Není to třeba proto, že hejtman věnuje největší část svého úsilí PR a budování svého obrazu, stejně jako premiér Babiš? Není to třeba proto, že dává přednost mediálně vděčným akcím po celém kraji, namísto skutečné práce? A je tu ještě jedna okolnost – v době, kdy se měl hejtman maximálně věnovat řešení přicházející krize, trávil svůj čas u soudu, kde mu hrozí 5 let za pletichy u jedné z největších korupčních kauz v regionu.

Možná si teď někteří lidé konečně více uvědomí, proč je potřeba, aby obžalovaný, nejen obviněný, politik, který musí chodit k soudu za korupční či jiné společensky nebezpečné jednání, odstoupil z funkce. Není to ale lehké s touto myšlenkou, na Západě zcela samozřejmou, u nás prorazit. Do PR dávají politici miliony korun, často z veřejných peněz – například Liberecký kraj v čele s hejtmanem Půtou si schválil neuvěřitelných 15 milionů na vlastní PR. To se zákonitě odráží v mediální masírce, ale opravdu se nemáme ptát, jestli by zrovna takové peníze neposloužily nyní více jinde?

Hlavní otázka tedy zní: Jak se vlastně liší Martin Půta a Andrej Babiš? Čím se liší jejich PR týmy, které pracují neúnavně na jejich obrazech. O co byl kraj na krizi lépe připravený, než vláda?  Opravdu tu je nějaký  zásadní rozdíl?

Naštěstí vedle politiků je tu vždy i dost „obyčejných lidí“. Tedy těch, co nemají pod sebou státní, krajské či městské rozpočty, ale přeci jen pomáhají, třeba zdravotníkům a sociálním pracovníkům, kteří proti společnému nepříteli bojují v první linii. Řeč je o všech těch, kteří dnes šijí roušky, zdarma vaří pro záchranáře a zdravotnický personál a samozřejmě o doktorech, sestřičkách a vůbec všech, na které tíha současné krize dopadá nejvíce.

Na nás ostatních je, abychom byli disciplinovaní, poslouchali rady a pokyny ani ne tak zvolených politiků, jako zejména odborníků – třeba lékařů, hygieniků nebo odborně zdatných šéfů krizových štábů. Není to zatím tak těžké a odříkání, které je nutné, není nic hrozného. Důležitá je i vzájemná pomoc druhým, protože i ta pomůže celku a vrátí se jako dobrý bumerang. Každý z nás zná někoho ze starší generace, která je nejvíce ohrožena a nic mu neudělá, když někomu takovému přinese nákup nebo zajde do lékárny. Jsou to drobnosti, na první pohled možná nepodstatné, ale zároveň to jsou cihly, ze kterých se může postavit hráz proti povodni, která nás hrozí zaplavit.

Pomáhejme si a nenechme se manipulovat PR pracovníky politiků, kteří je opět budou vykreslovat jako naše  zachránce. Protože jen zachraňují to, co sami zanedbali.

Subscribe
Upozornit na
102 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou