Glosa: Sametová blamáž aneb bílý schod na černo

Na výsost patetické oslavy Sametové revoluce v Liberci mají svou anekdotickou dohru. V neděli slavnostně odhalený „Schod Václava Havla“ u liberecké radnice se bude muset možná odstranit. Byl totiž instalován bez souhlasu památkářů a tedy na černo.

V neděli 17. listopadu se před libereckou radnicí sešlo zhruba 30 lidí, aby si připomněli třicetileté výročí Sametové revoluce. Náměstek Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj) odhalil zlatým obalem zakrytý schod liberecké radnice, na kterém je vytesán citát bývalého prezidenta Václava Havla „Život je radostná spoluúčast na zázraku bytí.“ a Havlův typický podpis se srdíčkem.

Patnáctiletá studentka z místního gymnázia pohnutým hlasem vylíčila teror normalizace, kdy nebyly banány, lidem se říkalo „soudruhu“ a vyznala se ze své lásky k současnému společenskému zřízení. Politici si zatleskali a tím celé představení mohlo skončit.

Jenomže neskončilo. Úporná snaha politiků blýsknout se do kamer a rychle odhalit nějaký ten pomník má ještě pokračování. Liberecká radnice je totiž kulturní památka a ta podléhá zákonné ochraně. A nový bílý schod ze zcela jiného kamene, jiné barvy, úpravy i výšky působí jako pěst na oko i pro laika.

Památkářů se (jak přikazuje zákon) samozřejmě nikdo neptal, touha podepsat se liberecké radnici a udělat si trochu i své jméno na další liberecké připomínce Václava Havla byla evidentně přednější. Podle našich informací, ale už vedení Národního památkového ústavu v Liberci kontaktovalo radnici a ta přislíbila, že situaci vyřeší. Ve hře je snad návrat původního historického schodu s touže úpravou.

Nakonec má ale celý příklad celkem dobrý konec. Liberci totiž hrozilo, že si místní politická reprezentace postaví před radnicí nový pomník z kovu, kde bude 80 jmen „bojovníků (jak sami sebe nazývají – například na sobotním slavnostním setkání na radnici) Listopadu 89“. Nakonec zvítězil zdravý rozum (ale i argumenty Kanceláře hlavního architekta) a i některým z politiků došlo, jak nepatřičně až trapně by takový pomník vypadal například vedle památky zavražděných Liberečanů ze srpnové okupace 1968.

Absurdní divadlo, které by nenapsal ani Václav Havel….

Subscribe
Upozornit na
158 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou