Týden pod Ještědem: peněz na propagandu třeba, zvlášť, když je co omlouvat

Vedení současné radnice se vrací k praktikám, které zde vládly za ODS. Z daní občanů si primátor a rada budou platit nemalé peníze na vlastní propagandu. To vypovídá nejen o aroganci, ale o nejistotě, se kterou přistupuje k chystaným krokům.

Za Jiřího Kittnera a ODS to byl folklor. Město vydávalo statisíce korun z městského na to, aby soukromá televize Genus ze stáje Syneru informovala, jak je v Liberci dobře, žádná korupce a klientelismus tu není, politici se smějí do kamer, dluh se nezvětšuje a kytičky kvetou.

Nyní to Liberec čeká znovu. Jen Genus nahradí TV RTM, jen o chlup vizuálně zdatnější, ale jinak jak přes kopírák ve své šablonovitosti a PR zaměření. Nejde ale jen o to, že si politici po volbách dovolí to, o čem by před nimi ani necekli, ale ukazuje to i na věc druhou. Nutná potřeba placené sebepropagace za 1,5 milionu korun každý rok, a to za situace, kdy má primátor pod sebou celý tým tiskového oddělení, dává tušit, že asi bude před veřejností co omlouvat.

Město chystá, alespoň co do poněkud siláckých povolebních vyjádření, velké projekty. Má se stavět vnitřní okruh, tzv. Nová Pastýřská, která ale bude znamenat konec Tržního náměstí a svedení dopravy k lázním, což spoustě lidem radost neudělá. Milovníky Lidových sadů možná nepotěší ani rozšíření ZOO, ve hře pořád bude bazén u arény, velké peníze mají jít do Svijanské arény atd atd.

Nehledě na to, co z toho se realizuje a co z toho je jen dělání ramen v médiích, jedno je jasné. Půjde o hodně peněz a u velkých stavebních zakázek se zrovna v Liberci netřeba obávat, že  by kolem nich nekroužili hladoví supy, kteří si zvykli týt z veřejného. A i na tohle se miliony na propagandu mohou hodit. Bude třeba vysvětlovat, překrucovat, umlčovat kritiky, malovat v růžovém.

Nebylo by divu, kdyby takovým prvním příkladem byl osud nového autobusáku, kde se město poslušně podrobuje vůli hejtmana Půty, který si zde chce stavět předvolební pomník. Krajské volby se blíží neúprosně a od konkurence připravený projekt se bude hodit. Pokud se to dobře okoření, možná, že i leckdo zapomene, že se v případě autobusového nádraží město vzdává tučných každoročních zisků, vlivu na automobilovou dopravu ve městě i strategických pozemků. Dost možná bude potřeba prvních peněz na propagandu zejména zde.

Zítra začíná soud s hejtmanem, předsedou Starostů pro Liberecký kraj a jejich hlavní hvězdou, Martinem Půtou. Již před Vánoci během čtení obžaloby a obhajob vyšly najevo zajímavé věci. Kdo není zasažen nekritickým a až sektářským vnímáním Půtovy osoby, musí vidět, že hejtman byl členem organizované skupiny, která měla dle obžaloby prosadit účelově předražený projekt z evropských dotací. Nyní jde vlastně jen o to, zda se státnímu zástupci podaří prokázat, zda a kolik za to vzal peněz.

Nová část soudního jednání, která začíná v pondělí, ale může být ještě zajímavější. Na řadu mají přijít svědci, důkazy, znalecké posudky a konfrontace. A tady se může obžalovaným jejich obhajoba začít hroutit. Hejtmana Půtu nevyjímaje, neboť ten svou obhajobu založil z nemalé části na spiklenecké teorii, na tom, že celý případ je kampaň a účelovka proti jeho osobě. A ač soud rozhodně neskončí v pátek, voda z božích mlýnů může s sebou nakonec strhnout nejednu modlu.

Subscribe
Upozornit na
33 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou