Týden pod Ještědem: divadlo v médiích skutečnou práci ani morálku nenahradí

V dnešním komentáři se zkusme vrátit také ještě o týden zpátky. Liberecký soud potvrdil další tresty v jedné z největších drogových kauz na Liberecku, kdy česko-vietnamský gang pěstoval za využití chemie obrovské množství marihuany v bývalém průmyslovém prostoru ve Vratislavicích nad Nisou.

Členem gangu byl i muž, který byl v orgánech společnosti, která žádala desítky milionů z fondů EU na opravu kostela sv. Máří Magdalény. Tuto opravu zase, dle žalobce, ve fiktivním výběrovém řízení vyhrál Metrostav, pořádně ji předražil a pro jistotu si ji i nestandardně předplatil, aby pak peníze mohl dostat z veřejné kasy, včetně tučného nelegálního bonusu.

A podobným lidem šli na ruku úředníci a politici, v čele s hejtmanem Martinem Půtou, který se jindy zajíká slušností a transparentností. I když připustíme, že o drogových kšeftech lidí stojících za kostelem sv.Máří Magdalény hejtman nic nevěděl (a je to pravděpodobné), rozhodně věděl o tom, že se dopouštěli jiné kriminální činnosti, neméně závažné.

Konkrétně korupce, a to rovněž ve spojitosti s oním libereckým kostelem a právě tento jejich průšvih mohl znamenat, že Půtovi přátelé z Metrostavu o své nainvestované peníze přijdou. Proto se hejtman tak snažil tento problém řešit, zneužívaje tak, dle žaloby, svých pravomocí v radě ROP Severovýchod nebo i na benzínových pumpách či v zákulisí hokejových arén. Vzpomeňme si na to v březnu, až bude probíhat další stání jednání soudu s hejtmanem.

Končící týden proběhl ve znamení připomínky padesátého výročí upálení se Jana Palacha tak intenzivní, že na ni během týdne na Václavském náměstí reagovali stejně tragickým způsobem již dva další lidé. Nejen psychologové považují letošní připomínku Palachova činu za přehnaně teatrální a neúnosně patetickou. Nelze nevidět, jak ponejvíce sloužila zviditelňování politiků a dalších osob veřejně činných.

Nejinak tomu bylo i v Liberci, kde si připomínku na Palacha nejvíce uzmuli Starostové pro Liberecký kraj a jejich apendix, místní TOP 09. Stejní lidé jako jindy, stejná ideologická klišé, stejné řeči, stejný patos. Nejde ani o to, že se k Palachově odkazu nehlasitěji hlásí (a často ho i pro své cíle zneužívají) strany, se kterými by on sám asi nejvíce politicky nesouhlasil, ale pokud jeden vidí,kdo všechno se přijde před kamery ukázat za liberecké politiky minulé i současné, chce to někdy hodně silný žaludek. Ale ten většině politiků nechyběl nikdy.

Liberec má svou první bezdoplatkovou zónu. Skrze náměstka Ivana Langra využil novelizace zákona z dílny ODS, která obcím umožňuje omezit vyplácení sociálních dávek v určených lokalitách. Problém, který způsobilo podnikání s chudobou a malá regulace tohoto „trhu“, dělá vrásky mnoha lidem i v Liberci.

Odborníci ale upozorňují, že podobný přístup je více než co jiného populistickým přesouváním problému z jednoho místa na druhé, které má zakrýt absenci skutečné sociální práce. A ačkoliv je Liberec na tom lépe než jiná krajská města, i zde problém s chudobou roste. Snad si to vedení radnice uvědomí,co nejdříve a začne skutečně konat. A třeba i bez velkých mediálních gest, jako to zatím (jenom) umí.

Subscribe
Upozornit na
47 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou