Týden pod Ještědem: předvolební kolotoč křiváren už jede

Předvolební rošáda se rozjela naplno už v Liberci a dává tušit, že nadcházející měsíc může být ještě pěkně horký, navzdory počasí, které se snad již umoudřilo. Podrazy, rány pod pás, zákulisní intriky, které v Liberci zvládali často i ti programově nejslušnější na letošním menu chybět rozhodně nebudou.

Asi nejdiskutovanější, byť zřejmě ne nejdůležitější, událostí byla nečekaná výměna správní rady Komunitních prací Liberec (KPL), kterou inicioval náměstek Ivan Langr (zvolen za Změnu, kandidující za Starosty pro Liberec). Ten se zároveň do nové správní rady místo odvolaného Jana Korytáře a Karolíny Hrbkové (oba za Změnu pro Liberec) spolu s dalším náměstkem Tomášem Kyselou (zvolen a vyhozen Z ANO) ihned navolil sám.

Není to ani rok, co jsme zde náměstkovi Ivanu Langrovi prorokovali, že se může stát, že z politiky odejde v botách Jiřího Rutkovského. Tedy že se z původně oblíbené politické figury stane symbol podrazu a přeběhlictví. Možná se tak nestane, neboť o všem rozhodnou voliči, ale zatím Ivan Langr dělá vše proto, aby tomu tak nakonec bylo.

Po odmávání monstrbloku na Papíráku, dálnice přes Doubí a dalších veletočích, které předvádí v posledním roce, kdy se rozhodl  kandidovat za Starosty, předvolební odvolávání z KPL další nadějným krokem k tomu, že se do politických dějin tak nakonec zapíše.

Navíc odvolávat Korytáře a Hrbkovou za něco, co má v gesci Kysela, který to evidentně nezvládá (a jak ukazuje kauza potají placeného bývalého úředníka, musí pokradmu vyhazovat radniční miliony, aby svou funkci vůbec ustál) a ještě toho samého Kyselu na jejich místa dosadit, to už chce silný žaludek. A Ivan Langr ho evidentně má.

Jak na našem webu napsal Jaromír Baxa (zvolen za Změnu, kandiduje za LOL!): kdyby „na férovku“ řekli, že je zatím politický boj a že jim vadí, že si Jan Korytář sbírá politické body, když zaměstnanci KPL uklízejí Lesní koupaliště a amfiteátr (což sbírá, na druhou stranu je Korytář první a jediný politik, co s těmi to prostory, které nechaly předchozí vlády zničit, něco dělá), tak ok. Ale to divadlo, které exANO a Starostové předvádějí je opravdu úpadek.

Podstatnější, byť ne tak hlasitou, zprávou je skutečnost, že úředníci zamítli Změně pro Liberec zhruba 3 tisíce podpisů z více jak 8 a půl tisíce, které mezi občany nasbírala pro konání referenda. Změna s tím nesouhlasí a už se obrátila i na soud. Tento spor by neměl zapadnout. Protože každý výsledek může být dostatečně důležitý a zásadní. 8 a půl tisíce lidí v Liberci totiž rozhodně není málo.

Buď se úředníci nepletou a Změna se musí chytit za nos a podpisy, které jsou nečitelné nebo zde chybějí relevantní údaje, doplnit. Na to má ze zákona bez diskuse nárok. Pokud se jí to nepovede, bude mít z ostudy kabát, nicméně tu šanci dostat má, zákon opravdu mluví jasně a o vůli 8 a půl tisíce dospělých občanů Liberce nemá rozhodovat jen úředník.

Nebo je tu horší varianta, která ukáže, že úřednictvo libereckého magistrátu je pod primátorem Batthyánym skutečně zpolitizované a že důvodem, proč bylo vyřazeno tolik podpisů, je hlavně to, kdo je nasbíral. Že Jan Korytář patří mezi kritiky fungování úřadu, je známé a možná by to tomu nasvědčovalo, ale věřme, že tato varianta opravdu není relevantní a že jde skutečně o technické záležitosti.

Co se ale bohužel jeví jako pravděpodobnější scénář, je možná ostudná hra sousedního Jablonce nad Nisou, kde místní politiky daleko pevněji svírají podnikatelé jako Miroslav Pelta a Jiří Vařil. Ti mají životní zájem na tom, aby zde i nadále jezdily autobusy-vysavače BusLine. Jako první jsme na našem webu zveřejnili plán, o kterém se mluví v politickém zákulisí.

Tedy, že Jablonec bude vymáhat po společném dopravním podniku obrovské peníze, když ten nebude schopen zajistit tamní MHD, protože BusLine vypověděl DPMLJ smlouvu. Jablonec si tak skrze svou, letos založenou společnost, kde sedí lidé pupeční šňůrou spojení s BusLine, najme znovu BusLine a ne za málo a vymáhat to budou po DPMLJ, respektive po Liberci.

Že je tato odporná vyděračská hra do nebe volající a že to už přeci není možné? Ale je. A je to důsledek podnikatelsko-politického zásvětí, které stálo u dopravního spojení Liberce s Jabloncem, dnes se mu jeho klientelistické vazby hroutí a tak se snaží skrze podobné praktiky vysávat dál veřejné rozpočty do krve. Čert byl takové spojenectví Liberci dlužen…

Subscribe
Upozornit na
78 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou