Týden pod Ještědem: destruktivní politika se nemusí u voleb vyplatit

Liberec má za sebou další politicky žhavý týden. Může za to zejména proběhlé zastupitelstvo, které zase ukázalo, nakolik jsou v Liberci vykopané příkopy mezi jednotlivými stranami i že politická spojenectví dávno nekopírují oficiální zasedací pořádek mezi opozicí a koalicí.

Faktická stávající koalice Starostů pro Liberecký kraj posílených o přeběhlíka ze Změny Ivana Langra a  zastupitelů zvolených (i následně vyhozených) za ANO v čele s kontroverzním primátorem Tiborem Batthyánym spolu s ODS během zastupitelstva doslova rozstřílela všechny návrhy Změny hlava nehlava.

Ukázala nejen svou sílu, ale zejména u Starostů i notnou dávku falešnosti. To když jindy a nemálo hlasitě a pateticky volají po tom, jak se mají všichni zastupitelé sjednotit a táhnout za jeden provaz pro větší dobro Liberce a jeho obyvatel. Ale v praxi? Nenechte se vysmát, milí voliči. Stranická košile je vždycky bližší než obecní kabát a vlastní zájmy nad těmi společnými vítězí skoro pokaždé.

Krásně to bylo vidět v příkladu libereckého zámku, kde se ostatní strany zalekly, že by nápad Změny na jeho nákup mohl mít úspěch a začaly na něj – alespoň před voliči a do médií -, ale když je na stole, je potřeba jej shodit, předkládá-li jej politický konkurent. Stejně jako zřízení Fondu na opravu památek. Dál se budou točit srdceryvná videa, jak si vážíme vlastního města, ale v reálu je politický boj přednější.

Těch příkladů bylo víc a je zbytečné je vyjmenovávat. Kdo chtěl, viděl a slyšel a díky záznamu na Youtube může i dnes. Otázka zní ale jinak. Uvědomují si všichni současní torpédobroci, zejména ze Starostů, jak se na jejich konání budou dívat voliči?

Primátoru Batthyánymu to může být jedno, s největší pravděpodobností se z něj po volbách zase stane Pan Nikdo (jako by jím někdy přestal být) a tak se teď jen prodává, kde může – příklady jako Ještěd a Papírák nebo Svojsíkova volají do nebe. Ale co ti Starostové?

Za poslední 4 roky neukázali téměř žádnou reálnou konstruktivní snahu a jejich politika je jasná: co nejvíce uškodit soupeři. Za pomoci přeběhlíka Langra a všehoschopného primátora rozmetat Změnu na padrť a na prach. Je to jejich svaté opoziční právo, řeklo by se. Ale tahle strategie může přinést kyselé ovoce i jim.

Není už rok 2010-12, kdy lidé byly šokováni a znechuceni korupčními kauzami z dob dominance ODS a ČSSD. Dnes chtějí výsledky a ty Starostové nebudou moci předložit, vyjma těch čistě destruktivních, kdy mohou ukázat, co se jim povedlo překazit nebo co překazit chtěli.

 Je to přitom škoda, Starostové mohli být konstruktivní silou, jak se sami prezentují, ale v praxi a s blížícími se volbami dokazují, že jsou to buď jen proklamace nebo to je prostě nad jejich možnosti. Přitom právě ke Změně mají celkem blízko, ale možná zde platí přísloví o dvou kohoutech na jednom smetišti. Dost možná opakují stejnou chybu jako Změna při posledních krajských volbách, když stejně tak sází pouze na kritiku. Opravdu možná škoda, a zejména nejvíce pro to smetiště.

Odpověď může být ale i v jejich silně submisivním postavení vůči krajskému vedení v čele s hejtmanem Půtou, který svůj boj s Korytářem a Změnou bere osobně kvůli tomu, že často (a po pravdě právem) poukazují na jeho vlastní selhání v korupční kauze, kde stane před soudem.

Ať je to tak nebo tak, ta kombinace čistě destruktivního chování, upřednostňování vlastních zájmů před obecným (a obecním) v kombinaci s korupčními aférami, kterých mají Starostové již minimálně stejně jako „staré“ strany ODS a ČSSD, může pro ně u voleb znamenat nepříjemné překvapení.

 

Subscribe
Upozornit na
62 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou