Postřehy ze zastupitelstva: Ideologie a šlendrián při privatizaci Ještědu

Doslova na koleně a na poslední chvíli tesali zastupitelé podobu smluv, která zajišťuje dlouhodobý pronájem či spíše faktickou privatizaci lyžařského areálu na Ještědu, kterou nakonec sedmadvaceti hlasy schválili. Vůle privatizovat lyžování na Ještědu tak zvítězila nad odpovědnou a transparentní správou svěřeného obecního majetku.

Celé absurdní divadlo kolem privatizace lyžařského areálu mělo včera své ještě absurdnější vyvrcholení. Pronájem, respektive znění smluv se společností Tatry Mountains Resorts (TMR) se sochalo včera za přímého přenosu na zastupitelstvu poté, co Starostové předložili pozměňovací návrhy, které jim u stolu odsouhlasili zástupci TMR doslova pár minut před zasedáním zastupitelstva.

Ne, že by připomínky Starostů nebyly od věci, byť například jimi proklamované snížení nájmu údajně na deset let, je optický klam, protože TMR zajišťuje pronájem minimálně na dvacet let (a opakovaně ještě dokonce daleko více) a město navíc vystavuje riziko obřích sankcí, které budou vycházet z toho, co TMR předloží. Ale dobré je třeba účast zástupce města v správní radě TMR (pokud se z toho neudělá trafika) či vypuštění faktu, že TMR může zastavit městský majetek.

Z toho mohl být například obrovský průšvih, ale ukazuje to zejména na jednu věc. Práce skupiny zastupitelů, která na smlouvách dělala od jara, stála za starou bačkoru, pokud tam byly takto rizikové části ponechány. Ač se všichni plácali po zádech, jak smlouvy dobře vypracovali a Starostové je ještě vyladili, jednalo se de facto šlendrián, který se musel partyzánským způsobem upravovat přímo na zastupitelstvu.

 A to tam ještě vysoce problematické prvky, jakože město TMR promine dluh po Snowhill za celých 65 milionů nebo že nejsou reálně garantované investice, které má TMR provést. Bylo by skutečně zajímavé sledovat, zda by podobným způsobem pronajala svůj vlastní, soukromý majetek. Pokud mají zastupitelé zdravý rozum, zjevně ne.

Ale zase jednou ideologické říkanky zvítězili nad racionálním a odpovědným přístupem, protože pokud na zastupitelstvu byla vůle k takovémuto kroku, ač na ni nikdo od voličů neměl mandát, těžko říct, proč se nemohlo ještě měsíc, dva počkat a smlouvy řádně doladit a ne je dopisovat ve spěchu a na koleně. Snad si tak město nezadělalo na pořádný průšvih…

A kteří zastupitelé faktickou privatizaci podpořili? Zastupitelé zvolení za Babišovo ANO: Batthyány, Čulík, Karbanová Horynová, Kysela, Šrámek, Šulc, Vítová a Zobín. Starostové pro Liberecký kraj: Berki, Hron, Marek, Ferdan, Šolc, Vinklátová, Václavík, Zámečník. ČSSD: Kadlecová, Mečl. KSČM: Skřivánková. ODS: Chalupa, Červinka. Zvolení za ČSSD: Rosenbergová, Čmuchálek. Zvolená za TOP 09: Machartová. Změna pro Liberec: Kocumová. Strana Zelených: Langr. Ostatní zastupitelé byli proti nebo se zdrželi.

Kdo ví, zda zastupitelé, kteří přihráli Ještěd Rattajovu impériu měli ke svému rozhodnutí 150 tisíc dobrých důvodů jako ti, kteří v létě podpořili návrat hazardu, ale samotný hazard se nakonec neprojednával, bude předložen příště.

Druhou věcí, která hýbala včerejším zastupitelstvem, byl začátek ostré předvolební kampaně Starostů pro Liberecký kraj. Ti věrni své pověsti předložili na stůl bod jednání o výměně vyjednávacího týmu, který vede při s teplárnou o nižší ceny, plný morálního rozhořčení nad ostrými lokty Jana Korytáře, které vykasal proti teplárně, která městu jako minoritnímu vlastníkovi odmítá nahlížet data o skutečném hospodaření, od kterého se pak odvíjí cena tepla.

Jako zkušení mistři politických intrik akorát tento materiál zapomněli předložit samotné Změně pro Liberec, respektive ho potají hodili pár minut před začátkem jednání předsedkyni klubu Změny na stůl. Slušně a transparentně, ovšem.

O teplárnu šlo evidentně až v poslední řadě a Starostům jejich politický útok příliš nevyšel ve chvíli, kdy se ukázalo, že i primátor Mannheimu, který většinově vlastní společnost MVV, která má v liberecké teplárně 70% vnímá výtky Liberce formulované Korytářem jako vážné a pozval jeho i primátora Batthyányho na osobní jednání do Německa. Snaha očernit svého největšího konkurenta ve volbách a pasovat se role těch, co to napraví, vyzněla naprázdno.

Nicméně žárlivost na úspěchy vyjednávacího týmu Změny a ANO, který poprvé v historii dokázal výrazně snížit teplo pro město i občany samotné, je u Starostů bolestná a s blížícími se volbami lze očekávat podobných útoků více. Zvlášť pokud Změna bude poukazovat na to, že oni sami v minulosti nic nedokázali a zajímala je jen výše příjmů v orgánech teplárny,  a to ještě při povolebních vyjednáváních 2014.

Podobné politikaření ale mohou odnést především „obyčejní občané“, když se trend snižování ceny tepla kvůli tomu zpomalí nebo zastaví, protože podobné politické kejkle nahrávají především většinovému vlastníkovi, kterým je MVV.

Jak nedalo včerejší zastupitelstvo odpovědi na otázky kolem Ještědu, hazardu ani teplárny, možná poodhalilo složení budoucích kandidátů u Starostů. A to když za ně snad nejhorlivěji a proti vlastnímu klubu, který před měsícem opustil, mluvil bývalý náměstek za Změnu Ivan Langr (zejména ve věci Ještědu a teplárny). Zda se potvrdí v kuloárech šeptané, se ještě uvidí. Politika je, jaká je.

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
65 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou