Týden pod Ještědem: liberecké absurdity včera i dnes

Soud s bývali představiteli města dopadl podle očekávání. Absurdně, ale přesně tak, jak prorokovali mnozí. Bývalí vládci města z ODS si můžou oddechnout. Primátor zvolený za Babišovo ANO zase dokazuje, že je jejich schopným nástupcem.

Znalci a pamětníci prorokovali, již před třemi lety, že pokud případ tunelování veřejného majetku skrze městskou akciovku Sportovní areál Ještěd (SAJ) dostane ten soudce, který jej nakonec dostal, výsledek nemůže být jiný, než nakonec byl. A měli pravdu.

Nic na tom nezměnil ani výrok Vrchního soudu, který první osvobozující rozsudek označil za vyloženě špatný a případ k soudu vrátil ani skutečnost, že ze SAJ vyváděný majetek končil pokaždé u osob a firem prokazatelně spojených s obžalovanými.  Absurditě bylo učiněno za dost a soudce vynesl stejný rozsudek, stejně zdůvodněný, který mu už byl jednou nadřízenou instancí rozcupován. Proč, to ví asi on jen sám.

Spravedlnost má být slepá, ale tady to vypadá, že je snad slepá schválně. Nicméně pokud se státní zástupce odvolá, existuje možnost, že případ bude přidělen jinému soudci. To ale bude za bůhví kolik let a české zákonodárství zná pravidlo promlčení. A to vše hraje do karet obžalovaným.

Málokdo možná touží potom, aby žalovaní okusili vězeňské tepláky, ale co je alarmující je skutečnost, že se město nedočká náhrady za svůj majetek v hodnotě milionů korun. Ani to, že nezákonné jednání není řádně pojmenováno.

A to je velice špatný signál. Pravděpodobně nejhorší možný a přibude tak těch, kteří budou volat po tvrdé ruce, která s „prohnilou“ demokracií i její justicí zamete. A nastolí novou spravedlnost, která ale nemá být spravedlivá vůbec. Poslední volby ukázaly, že jich není málo už dnes.

Že mají dnes obžalovaní v kauze SAJ své (všeho)schopné následníky i v současném vedení radnice, dokazuje každým dnes primátor zvolený za Babišovo ANO pod heslem, že on je ten, který vyčistí SYNERcity, tedy Liberec. Tehdejší „pan Nikdo“, jak ho překřtila média, protože byl skutečně jen „ten vedle Babiše“, ale nenechal dávno nikoho na pochybách, z jakých že důvodů do politiky šel.

Po třech letech, co ho kvůli jeho chování vyhodil ze strany i sám Babiš, to vypadá, že se snaží prodat se, kde to jde a nejvíc právě na tom Ještědu. Prostě si našel nového slovenského kamaráda-miliardáře, když ho ten první poslal k šípku.

Na radnici i do městských firem si pak přivedl své kamarády a ti zase svoje. Tento týden vyšlo najevo, že jim všichni Liberečané přispívají na dalšího kamaráda, u kterého si musí vymýšlet kvalifikaci.

Pan primátor nikdy na pravdomluvnost příliš nedal, ale když se někdo chlubí cizím peřím a lže u toho jako dítě, většinou se to provalí. A jak umí pracovat na územním plánu, o tom zase všechny zastupitele přesvědčil ředitel krajských Lesů ČR, když jim popravdě dokázal primátorovu ulhanost a neschopnost, o které svědčí i jeho docházka na příslušném výboru.

 Ale aby toho nebylo málo. Ve stejný týden navíc dostala i jím tolik odsouzená náměstkyně z konkurenčně-koaliční Změny, které před rokem vrazil kudlu do zad, aby se dostal k tvorbě územního plánu, prestižní ocenění za práci pro město. To asi zabolí.

Ne nadarmo spustila média Syneru křik a kvikot na obranu primátora, aby tak ukázala, kdo je jejich (a jejich vlastníků) současný milec na radnici. To ale už všichni vědí dávno. Nás, protože jsme dobří a přející lidé, zase upřímně těší, že mají o čem psát a že jsme jejich studnice námětů i důvodem existence, která by dávno skončila, kdyby byla odkázána na jimi vzývaný trh bez přívlastků. Musíme si pomáhat.

 

Subscribe
Upozornit na
57 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou