Týden pod Ještědem: ještě k hazardu aneb až na dno prodejnosti

Začátek prázdnin, v Českých zemích spojený se svátky vztahujícími se k příchodu křesťanství i k jeho reformě, je požehnaný čas. Pro mnoho lidí skončil pracovní týden již v úterý, a tak byl v Liberci stejně klidný a odpočinkový týden politický a veřejný. Neškodí se proto vrátit k poslednímu zastupitelstvu předprázdninovému,protože to ovlivnilo – svou politickou kulturou i důsledky – chod věcí veřejných v Liberci na dlouhou dobu dopředu. Jde zejména o návrat heren do Liberce.

Úroveň politické kultury v Liberci se kvůli jednání primátora Tibora Batthyányho a jeho dalších kolegů z exANO propadla o dalších pěkných pár pater hlouběji. Jak už napsaly zdejší deníky – a zcela právem -z Batthyányho se skrze jeho úsilí o návrat heren tak definitivně stala komická, spíše pitvorná figurka, kterou musí obyvatelé města pod Ještědem přetrpět. Jistě si nyní rvou vlasy i ti, kteří ho volili, respektive volili Andreje Babiše v jehož stínu si Batthyány šel do politiky dělat laciné živobytí a prodávat se.

Že je Batthyány schopen komedie, kterou kolem hazardu předvedl, to asi nikoho nepřekvapilo. Prostředí heren a hazardu mu bylo vždy blízké a zájem města a jeho obyvatel volný. Že si ale zhruba po půl hodině (a přestávce na přesvědčování) „vzpomene“, že chtěla hlasovat jinak dospělá dáma a ještě právnička Eva Karhanová Horynová z exANO a zařídí tak, že se hazard se vší svou špínou může vrátit na plno do města, je opravdu na pováženou. Na druhou stranu se nelze ani Babišovi divit, že takové lidi nechtěl ani ve své firmostraně a vyhodil je na dlažbu.

Minimálně stejně ostudnou roli jako Batthyány ale při comebacku heren do Liberce sehrál Jiří Šolc ze Starostů pro Liberecký kraj. Ani jemu u jeho varietních patetických výstupů a křečovité snaze bojovat za herní lobby málokdo uvěří (stejně jako u Batthyányho nebo exponentů liberecké ODS), že byly sehrány zdarma. Ideologická klišé, kterými půl roku častoval zastupitelstvo padly na úrodnou (a asi i řádně pohnojenou) půdu a hazard a spolu s ním veškerá kriminalita,drogy a lidská neštěstí se k radosti pár majitelů heren (často z druhé strany Evropy) může vrátit. Holt v automatech zmizí ročně přes 400 milionů z kapes Liberečanů a to už zlomí i leckterého politika. I toho starostensky slušného a transparentního.

Jak zastupitelstvo dalo volnou nárůstu kriminality ve městě,tak bylo až rozkošné pozorovat, s jakou morální péčí usiluje o věci ostatní. Například předsedkyně libereckých komunistů Dana Lysáková horlila proti klubu Azyl, kde se byla dokonce i podívat nebo aspoň šla okolo. Škoda, že si nevzpomněla, že co se hluku a opilců týče, si již roky stěžují i obyvatelé Ječné ulici na Králově háji a v okolí. A kdo že má v domě, kde je dotčená hospoda s terasou, sídlo a dokonce v ní bydlí? KSČM a její předsedkyně Dana Lysáková. Ale to, že stalinistům a jejich pohrobkům vadí alternativní kultura, kluby nebo i levicové myšlenky, je věc vcelku známá.

Ke komunistce Lysákové se ale přidal i jeden z polistopadových nejodvážnějších kritiků předlistopadového režimu, doyen libereckého zastupitelstva Michal Hron. Ten by k Azylu rovnou posílal na stálo policii. To aby, až tam budou probíhat koncerty, benefity na oběti válek, zvířecí útulky nebo přednášky o holocaustu, vše probíhalo slušně a v souladu s okresní morálkou. Trošku se s tím nerýmuje,že to byl právě Michal Hron, který svým hlasem podpořil návrat hardcore hazardu do Liberce, tedy i zmíněnou kriminalitu, drogy, praní peněz a lidské tragédie. Zdá se ale, že i morální gigantismus některých zastupitelů má své mantinely.

Stejně tak bylo pěkné, když hazard podpořila i bývalá primátorka Martina Rosenbergová, snad stále ještě z ČSSD. Je to sotva pár týdnů, co se rozplývala nad tím, jak má silné sociální cítění a ví, jaký je hazard zlo a co s lidmi dokáže. Evidentně toho hazardní lobby dokáže ještě víc. Tedy alespoň u paní exprimátorky.

V Liberci řádí dopravní chaos a filmaři. Projet, autem i jinak, Libercem začíná scény z dobrodružných filmů nebo rovnou thrillerů. Jestli byl kdy některý náměstek primátora zralý na odstoupení, tak je to Tomáš Kysela z exANO. Neschopnost a amatérismus je do očí bijící a vše odnášejí obyvatelé Liberce i jeho návštěvníci. Další zářný příklad, co při loňských volbách dokázaly Babišovy koblihy a kdo se na nich dokázal svézt.

A nápad do už tak rozkopaného a neprůjezdného Liberce pozvat filmaře a uzavřít kvůli nim další část centra si snad už ani nezaslouží komentář. Kdysi snad zajímavá snaha dostat Liberec do každého filmu a seriálu už začíná být otravná. Filmaři ale vždy za pár dní sbalí svá fidlátka a odejdou. Katastrofické scénáře, které městu a jeho obavatelům uchystalo dvacet politiků, kteří se zasloužili o návrat města ke špíně hazardu, ale zůstanou. Nezapomínejme na to.

Subscribe
Upozornit na
45 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou