Týden pod Ještědem: Lesní koupaliště jako symbol

Horka, která s kalendářním začátkem léta udeřila na Liberec, jako by předznamenala, když ne nejdůležitější tak nejviditelnější událost uplynulého týdne, a to obnovu Lesního koupaliště v Liberci. Vedle toho jsme se ale dozvěděli, že v liberecké nemocnici skončí kontroverzní ředitel Luděk Nečesaný a co za tím bude nebo že zakázky, které získal ze státní správy, jsou opět pod drobnohledem policie.

Lesní koupaliště bylo v Liberci, či alespoň v Lidových sadech a na Starém městě, legenda. Po válce poskytlo osvěžení těla i ducha celým generacím a skrze svůj nezapomenutelný jizerský genius loci těm samým generacím formovalo nezapomenutelné vzpomínky. Přežilo minulý režim, nepřežilo budování libereckého betonového kapitalismu.

Lesní koupaliště je dostatečným mementem, jak se město v posledních 25 letech „staralo“ o svůj majetek. Tedy zejména ten, ze kterého se nedalo nic vytřískat pro spřátelené podnikatele a firmy. Koupaliště ale není samo, hned vedle nechalo absolutně zchátrat kdysi tolik oblíbený amfiteátr a jen zaměstnanci PKO a památkáři vědí, jak moc na tom je budova samotného PKO. Panovaly holt jiné priority, dbát na potřeba a přání lidí a starat se o kulturní odkaz města, mezi ně evidentně nepatřilo.

Je dobře, že současné vedení, přes všechny své chyby, se snaží jít jinou cestou. Vedle samotné opravy prostoru koupaliště, je také správné ptát se lidí. Těch přišlo na veřejné projednání celkem dost, zhruba 70, a to byla vedra k zalknutí, vystřídaná nakonec bouřkou. Snad se Lesní koupaliště, které stalo symbolem špatné péče města v minulých letech, stane symbolem náprav těchto časů. Ale kdo ví.

Zajímavý byl i samotný průběh debaty, který byl ne nepodobný třídnickým hodinám na základní škole. Je vždycky zajímavé sledovat dospělé a často i vzdělané lidi, jak se dokáží rozhádat jako malé děti. Nakonec se na veřejném projednání vytvořily dva zhruba stejně velké tábory. Jeden, který si obnovu koupaliště přeje, druhý ne, maximálně v podobě přírodního meandru s jezírkem. Důvod pro postoje těch druhých je prostý: jsou to bezprostřední sousedé a bojí se, že jim tam zase budou chodit lidi. Ti první by tam rádi chodili…

Nehledě na postoje té či druhé strany, doufejme, že město bude rozhodné a koupaliště opraví tak, jak si zaslouží. Trošku směšně dnes působí novopečených klimatologů či ekonomů, kteří už dopředu vědí, že v Liberci stejně na koupání nebude voda ani sluníčko nebo že se provoz nevyplatí. Jako by městské kulturní či sportovní zařízení muselo být ziskové. Stačí, když se v něm každoročně nebudou utápět desítky milionů jako u arény, která vydělává někomu jinému… Nehledě na to, že každý, kterému je aspoň kolem třiceti si pamatuje, jak byl Lesák oblíbený.

Ředitel Krajské nemocnice Luděk Nečesaný opět ohlásil svůj záměr rezignovat. Důvodem jsou politické hry, které zejména hejtman Martin Půta s nemocnicí hraje. Na jednu stranu se nejde Nečesanému divit, Půtovy kroky při jmenování svého kamaráda do vedení nemocnice v Liberci a v Lípě opravdu nestandardní jsou a prostředí destabilizují.

Na stranu druhou může u Nečesaného jít o elegantní manévr, jak vycouvat z funkce za situace, kdy je obžalován z korupce a praní špinavých peněz. Ač se snaží ze všeho dělat spiknutí, je jasné, že policie má celkem nabito a 23 milionů, které jeho manželce/kadeřnici poslaly „za poradenství“ firmy dodávající pro nemocnici, mluví za vše.

Nečesaný měl proto rezignovat dávno a politici jej neměli ve funkci držet a podporovat ho. Přesně to samé, ale platí i v případě jeho současného rivala, hejtmana Martina Půty…

Na zakázky pro Syner si detektivové protikorupční policie posvítili i v daleké lánské oboře, která obklopuje sídlo prezidenta ČR. Zvyk je prostě železná košile, a když si někteří podnikatelé navykli ze státní kasy dělat „Oslíčku, otřes se“, těžko se pak podniká jinak. Navíc v okolí zrovna současného prezidenta lze najít spoustu podivných postav, kteří si s těmi libereckými jistě rozhodně sednou.

Pikantní na celé záležitosti je, že Syner měl mít, mimo jiné, za státní peníze na starosti zalesňování. Zajímavé. Zrovna kvůli této činnosti se jeho vlastní média, politici i anonymní hulváti neustále obouvají do naší mateřské organizace Čmelák, která hory v okolí Liberce zalesňuje úspěšně již dvě desítky let a vrací do mrtvých lesů biodiverzitu a život.

Celý případ je teprve na začátku, ale rádi ho budeme pečlivě sledovat, abychom viděli, jak umí zalesňovat Syner..:)

 

Subscribe
Upozornit na
44 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou