Pelta je dobrý terč, ale ještě lepší spojenec a pán

O korupční slávu našich severních hor se tento týden postaral jeden ze zdejších nejpovolanějších, fotbalový a jablonecký boss, dlouholetý politik a podnikatel s dlouhými prsty, Miroslav Pelta. Povolal do svého fotbalového týmu jeden ze symbolů polistopadové korupce – Ivana Horníka a dal tím jasně najevo, že už není co skrývat. Reakce politiků byly většinou pateticky pohoršené, ale ve skutečnosti na výsost pokrytecké.

Nejhlasitěji byl slyšet poslanec TOP 09, semilský radní a místopředseda na kraji vládnoucích Starostů pro Liberecký kraj, Jan Farský. Ten opět prohlásil, jako již v minulosti, že Miroslav Pelta je „největší škůdce českého fotbalu“ a doporučil mu, aby se radši „zbavoval podezření z korupce“. Pan poslanec za Kalouskovu a Drábkovu partaj ale asi zapomněl na jednu po čertech nepříjemnou záležitost.

Je to sotva pár měsíců (nebo spíš týdnů) co se přímý stranický nadřízený Jana Farského, předseda Starostů pro Liberecký kraj a krajský radní pro ekonomiku Marek Pieter, nechal kupovat právě od Miroslava Pelty a právě přes fotbal. To když jim Pelta platil VIP zájezdy na zahraniční utkání, včetně letenek a hotelu a bůhví čeho ještě. Na oplátku pak kraj, po jeho intervenci, zvýšil dotace na sport o celých 20 milionů.

S Markem Pieterem tam letělo více politiků (za krajské radní tam například byli ještě jeho stranický kolega a radní pro dopravu Vladimír Mastník či Lenka Kadlecová z Duškovy ČSSD), ale právě on se proslavil nejvíce svým, až klukovsky hloupým lhaním, kdy nejprve celkem arogantně přiznal, že mu vše Miroslav Pelta platil, aby pak, po zásahu hejtmana Martina Půty, otočil a začal si vymýšlet, že si dělal legraci a podobné trapnosti.

Tohle ale Janu Farskému nevadilo, tehdy prostě dle vlastních slov „Markovi věřil“. Dnes je ale Pelta dobrý terč pro zviditelnění se a získání politických bodů, tak si do něj kopneme. Že s ním má soudruh kamarád předseda korupční byznys, to sem vlastně nepatří. Tak jestli tohle není politické pokrytectví a faleš, tak už asi nic.

Ještě ostřeji se proti Peltovu stylu ve fotbalovém byznysu vyjadřuje liberecký primátor Tibor Batthyány. Ten svým příznačným stylem  ve večerních facebookových hodinách je schopen dokonce odcitovat oblíbený fanouškovský popěvek, že „Pelta kurví fotbal“.

Nakolik ale svůj postoj k Miroslavu Peltovi myslí vážně se možná ukáže jinde, než na facebooku. Byli to zástupci Batthyányho ANO, kteří z funkce místopředsedy představenstva v dopravním podniku pomohli vymést Josefa Šedlabuera ze Změny, který se netajil a netají svou snahou podívat se na zoubek podezřelým vztahům dopravního podniku s firmou, která si jej de facto na sklonku vlády Jiřího Kittnera privatizovala, s Busline.  A vypadalo to, že to myslí vážně i po volbách. Proto u ostatních politiků vypuklo zděšení.

Firma Busline patří mezi zásadního sponzory Peltova fotbalového klubu a libereckých Bílých tygrů a Miroslav Pelta se za byznys s ní v dozorčí radě dopravního podniku bije jako lev. Bude proto zajímavé sledovat, nakolik zástupci ANO po podezřelé spolupráci DPMLJ s Busline půjdou nebo naopak zda nespadnou mezi udržovatele zajetých kolejí, jako v tom mají praxi Starostové pro Liberecký kraj.

Ti kolem ANO krouží a nadbíhají mu (a jak víme z kraje i liberecké radnice v intrikách a podrazech jsou mistry), což dokládá i lobbistický plátek Syneru tvářící se jako novinařina, toho času, po odumření ODS neblahé paměti, plně ve službách Starostů. Jablonecké ANO už s Peltou na zájezdy jezdí, zda ho napodobí i to liberecké, je věc budoucnosti.

Prostě na osobě fotbalového bosse Pelty, na kopnutí si do něj, se dají nahrabat velice laciné politické body. Lid to rád slyší, lidu jednou za čtyři roky je třeba. Ale Miroslav Pelta je také vlivný a bohatý podnikatel. Velice vlivný a velice bohatý. A to mají někteří z politiků tolik rádi…

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou