Test Zikou aneb kdo je zakopaný pes

Radim Zika vylezl z ulity mlčení, když minulý týden sepsal jeden článek a dokonce vystoupil v pořadu Interview ČT24, kde se pokusil obhájit skutečnosti, které v poledních týdnech vyšly najevo. Nepřekvapil. To, že si pro svůj úřad pronajímá několikrát dražší kanceláře od kamaráda, že mu z kapes spoluobčanů zaměstnává mladičkou milenku a hlavně – že z Pozemkového fondu mizí v podivných transakcích desetimilionové majetky, není jeho chybou, ale můžou za to novináři, předvolební spiknutí a bůh ví kdo a co ještě. 

Jeden by kroutil hlavou, jak vláda může ještě Ziku tolerovat v tak důležité funkci. Je to příklad bezprecedentní arogance, politického nepotismu nebo něčeho ještě horšího?

Radim Zika na svou funkci má i nemá. Určitě na ni nemá vzdělání ani zkušenosti. Zika je absolvent liberecké Střední průmyslové školy textilní, pak odjel na čas do zahraničí, aby po návratu zjistil, jak je v Liberci příjemné dělat politika za ODS. Patronem kariéry se mu nestal nikdo jiný než Přemysl Sobotka. Na „kraji“ pak dělal, bůh ví proč, radního přes zemědělství, aby když mu voliči zavřeli hejtmanská vrátka, do kterých měl už ze široka a hlasitě nakročeno, odešel šéfovat jednomu z nejdůležitějších úřadů země, Pozemkového fondu.

Připomeňme, že si posléze dodělal vzdělání – titul bakaláře získal na soukromé vysoké škole v Kolíně a magistrem se stal na rovněž soukromé Metropolitní univerzitě Praha, která vešla ve známost tím, že její ředitelka byla odsouzena pro korupci a pan profesor inženýr president Václav Klaus k ní byl ve své milosti tolik shovívavý.

Radim Zika na svou funkci má svými politickými styky a vazbami na podnikatelské prostředí. Nejedná se jen o patronát ze strany Přemysla Sobotky, který se dokonce rozhodl kandidovat na prezidenta republiky, ač spousta lidí (hlavně těch z Liberce) neví, zda to bylo myšleno vážně nebo jako vtip. Dost možná více než přátelská ochranná ruka Sobotkova je důležitější Zikovo zázemí, které nám poodkrývá jeho angažmá v občanském sdružení a hokejovém týmu Northern Stars. Tento spolek sice hned po provalení skandálů, co všechno Zika zařizuje pro trenéra tohoto týmu i české reprezentace (ale hlavně podnikatele a vlastníka realit) Aloise Hadamczika, stáhl ze svých stránek galerii svých členů, ale přeci ne jen dost brzo.

Mezi Zikovými kamarády z hokeje se pak najdou nejen politici z liberecké ODS a TOP 09, ale hlavně významní podnikatelé jako jablonecký Miroslav Pelta, Zikův kamarád Tampier, který prodal zastupitelům předražené notebooky či (a to především) manažeři i vlastníci proslulé liberecké firmy Syner.

V několika komentářích se s odkazem na „kauzu Zika“ objevilo, jak arogance a nadutost současných politiků dávno předčila předlistopadové papaláše z jejichž polistopadové kritiky si leckteří politici, v čele se Zikovým patronem Sobotkou, dělají svůj jediný (protože žádný jiný skutečný) politický program. Svatá pravda, takový Jakeš se Štrougalem a spol. se krčí v dějinném rohu hanby jako stydlivé školačky.

Otázka ale zní proč a kde se tato arogance bere? Co donutí politiky jako je Zika a vlastně celou jeho ODS, že si nechají před lidmi doslova štípat dříví na zádech, když se na ně provaluje jeden skandál za druhým a nehne to s nimi?

Odpověď není ani tak v tom, který starší nad kterým mladším v partaji drží ruku. Důvodem je obrovské veřejné bohatství, kterým Pozemkový fond disponuje a které má za úkol rozprodat. V těchto stovkách tisíc pozemků je mnoho miliard a ví to Zika i jeho podivní odborníci jako Milan Frydrych nebo Bohuslav Kabátek, které si s sebou na fond bere, ví to celá ODS a hlavně to vědí velcí podnikatelé, kteří za těmito politiky stojí.

Ty nekonečné miliony stojí za všechnu tu ostudu a hanbu. A Radim Zika umí být absolutně loajální. Je to jeho hlavní politická hodnota. Ta hodnota, která je i odpovědí na jeho rychlou kariéru.

Pár dní před krajskými volbami 2008 dokázal obhajovat vyhozených neuvěřitelných 125 milionů za projektovou dokumentaci na neodsouhlasený a mrtvý projekt, které neinkasoval nikdo jiný než jako dceřiná společnost Syneru vzniklá Investorsko inženýrská, a.s.. U voličů mu to rozhodně nepomohlo.

A přesto to udělal. A dělá to i nyní, když se zdá nad slunce jasné, že potom všem musí být s jeho kariérou politika konec. Protože tato neotřesitelná až neochvějná, až psí věrnost k politicko – podnikatelskému zákulisí nese bohaté ovoce. Stačí se podívat, kolik politiků po svém odchodu zázračně zbohatlo a začalo veleúspěšně podnikat. Korunním princem Klausovy ODS Miroslavem Mackem počínaje a Mirkem Topolánkem nebo Standou Grossem konče.

Politici odcházejí, vlivové podnikatelské skupiny zůstávají a s nimi i problémy s tunelováním státu, které dnes čerstvě představuje „kauza Zika“. Zdá se, že řešení musí být hlubší a razantnější než jen hlasité rezignace politiků, které bývají vydávány (respektive jejich absence u nás) za důkaz (a)morální kvality politické reprezentace. Problém je v tom, čí zájmy kdo chrání a pro koho pracuje. A zasáhnout a tnout je proto tedy potřeba nejen u politiků.Protože stejně jako když věrný pes někoho pokouše nebo jen udělá hromádku, kde nemá, problém většinou není ani tak v něm, ale v jeho páníčkovi.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou