Komu jsem to já debil, zas hodil!

Při sledování toho, co se děje ve sněmovně si představuji, jak to bude vypadat za pár týdnů, až propukne volební kampaň do krajských voleb. Poslanci se obviňují ze lží, z chlastu, z krádeží, podvádění, z populismu, ze spolupráce s KGB a to zcela veřejně. Když připustíme, že vše vyřčené je pravda, pak jsme si zvolili do parlamentu pěkná hovada. Na druhou stranu, i kdyby to pravda nebyla, hovada jsou stejná, neboť osočují své soudruhy na tvrdých lavicích bez jakéhokoliv důkazu.

Nemyslím si, že by krajské volby svou agresivitou překonaly to, co denně vidíme v parlamentu. Nebudou mít EET, uprchlíky (tady bych za to ruku do ohně nedal), Kalouska, Babiše, ani prezidenta. Tak o co půjde?  

Při pohledu do minulosti zjistíme, že v roce 2008 vyhrála volby ČSSD tím, že slibovala zrušit poplatky u lékaře. Nebylo to zrovna košer, ale lid jim skočil na lep. Do vedení Libereckého kraje poté nastoupila parta nýmandů, z nichž jsou někteří stíháni policií a dá-li pán Bůh a Bradáčová, půjde si z nich někdo sednout.

O čtyři roky později vyhráli Starostové. Jejich volba byla určitou alternativou k ODS a k ČSSD, které vládly na kraji od vzniku nových územních celků. Každý si může dohledat, co Starostové tehdy slibovali. Třeba, že se s modrými ptáky a socany nikdy nespojí. Nesešel se rok s rokem a Starostové s pomocí ODS, ČSSD i komunistů rozbili koalici se Změnou pro Liberec. Po dalších pár měsících už s ČSSD na kraji vládli a vládnou. 

ODS v uplynulých krajských volbách propadla, ale ona hlasy voličů nepotřebuje. Zásluhou těsné spolupráce se Starosty pomalu obsazuje posty, o které přišla. Pravdou ovšem je, že lidé kolem ODS vždy svou inteligencí, lidských šarmem a vzděláním převyšovali své soupeře z ČSSD o dvě třídy a kde vzít (všeho)schopné lidí, když na stromech nerostou?

Dalším problémem krajských voleb se stane nedostatek osobností, které budou do politiky chtít. Liberecký kraj v tomto směru připomíná kontejnery v secondhandech. Lidé se hrabou v hadrech, berou do ruky stokrát osahané věci a nic kvalitního nenacházejí. Podobně jsou přebraní zdejší politici. Jak jinak si vysvětlit, že ANO sáhlo po Jiřím Šolcovi, cestovateli po politických hnutích a stranách? Kdo z nich vytáhl z koše Roberta Gambu z dávno zapomenuté strany ODA? A tak dál. Nicméně, nejnověji ANO vykouzlilo jednoho majitele pivovaru, ale nevím, jestli se to už může říkat.

O tom, kdo povede do krajských voleb ČSSD, se zatím jen šeptá. V jedné turnovské hospodě jsem zaslechl, že by se někde nahoře kandidátky měl objevit bývalý náměstek hejtmana pro školství Radek Cikl, jenž se těsně před tím, než mu skončil mandát, jmenoval ředitelem stavební průmyslovky. Možná však bude všechno jinak, neb se jeho jméno (s mnoha jinými) objevilo v tzv. Duškově zápisníku, kam si guru ČSSD na Liberecku zapisoval kšefty a zřejmě i úplatky.

Problém s kampaní bude mít i Změna pro Liberec. Z kraje je jejich koaliční Starostové vypoklonkovali, což je hodně mírný přívlastek toho, co se stalo. Změna se tudíž stala tak trochu neviditelnou a nejen to, ztratila téma, neboť z boje proti korupci se stala vlezlá odrhovačka.  Nicméně si nemyslím, že by v krajských volbách byla docela aut. Její stabilní voličská základna Starostům, ODS, ČSSD a komunistům určitě nezapomene, jak ostudně vyrazili z práce exnáměstkyni pro zdravotnictví Zuzanu Kocumovou. To je jejich trumf.

Personálně na tom nebudou dobře ani Starostové. Hejtman Martin Půta je trestně stíhaný a o dvojce na kandidátce Marku Pieterovi je známo, že se kamarádí se synem majitel největší stavební firmy a lítá zadarmo s Peltou na fotbal.  Nicméně hejtman věří ve svou nevinu a velmi aktivně na volbách pracuje. Před faktem, že jeho kampaň stojí na hliněných nohou, zavírá zřejmě oči. V co věří, nemusí být totiž směroplatné. Údajně má v rukávu i variantu, že by Starostové volby nevyhrály a proto domlouvá předem koalice, v nichž by hejtmanem zůstal. Prodávám ale, jak jsem koupil.

Komunisty povede do krajských voleb poslanec Stanislav Mackovík. V poslední době se proslavil tím, že s jedním komunistickým kolegou poslancem navštívil Ukrajinu a pak o tom rozprávěly „parusky“ v ruské televizi. (https://www.youtube.com/watch?v=Uul3khSDJws&feature=youtu.be) Ten by šanci mít mohl, ale to by se lidi museli úplně zbláznit.

Jaké tedy budou letošní krajské volby? Politologové tvrdí, že vyhrocenější, než kdy před tím. Uvidíme obří usmívající se ksichty, sliby, které se nikdy nesplní, zažijeme vzájemné napadání a další prostituování některých novinářů.

A k čemu to všechno? Snad abychom si dva roky po volbách řekli: „Komu jsem to já debil, zas hodil!“

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Asi tak před třemi týdny jsem se rozhodl, že si od týdenního psaní feuilletonů na nějakou chvíli odpočinu. Ne, že bych byl unavený, nebo
Vyhříval jsem se dopoledne na chalupě na posledním letním slunci, jasany začínaly pouštět k zemi listy, popíjel jsem kafe a četl knihu Johna Wiliamse Stoner,
Měl jsem před několika měsíci nápad založit politické hnutí, s nímž bychom, kdyby se mi někoho podařilo sehnat, kandidovali v letošních krajských volbách. V noci, když jsem
Dva roky před tzv. sametovou revolucí se začala v pátek scházet  v hrádecké restauraci Lidový dům parta chlapů středního věku: Farář, Ekonom, Učitel, Slavný