Fajn kraj je fajn, jen nevím, co to znamená

ODS do toho šlápla jako první. Zveřejnila úplnou kandidátku do krajských podzimních voleb. Jde do nich s novými tvářemi, od nichž očekává, že napraví poněkud pokřivený obraz, který strana po sobě v Libereckém kraji i v samotném Liberci, zanechala. Chce ukázat, že prohlédla a volič najde důvod, proč ji znovu volit. Budiž.

Předseda krajské organizace ODS a starosta Frýdlantu Dan Ramzer řekl, že někteří lidé, kteří byli „příliš spojeni s minulostí a nesli zodpovědnost za negativní image ODS, přijali osobní odpovědnost a nekandidovali“. Ne, že by nechtěli, ale neprošli prý výběrem. Kdybych neměl zevnitř informace, jak tato strana v minulosti sestavovala své kandidátky, přičemž tvrdila, že používá několikastupňový systém primárek, pak bych tomu věřil.

Není však podstatné, čemu věřím, důležité je, čemu budou věřit voliči. Jen nové tváře totiž nemohou kdysi všemocnou ODS vrátit na politické výsluní. Podstata je v důvěryhodnosti nejen těch, kteří se snaží stranu resuscitovat, ale především ve značce. Ta, i kdyby se všichni přetrhli, s sebou bohužel stále nese pachuť shnilého slanečka, která, ať činí vedení ODS všeliké brykule, nemizí.

Když si položíme otázku, zda je dnes celostátní vedení ODS důvěryhodné, a jak se mu daří vracet stranu na plnohodnotnou politickou scénu, pak odpověď zní dvakrát ne. Zvláštní. Její předseda je přeci slušný a vzdělaný člověk, vysokoškolský pedagog. To co říká, má hlavu a patu, ale volební preference nerostou. Proč? Třeba proto, že je nudný a budeme-li pátrat po jakési představě o směřování ODS, tak narazíme jen na kritiku všeho. Na prskání a na negativismus už dnes slyší málokdo.

Když proti Petru Fialovi postavíme Andreje Babiše, pak bychom čekali, že jemu, vzhled ke značným problémům s Čapím hnízdem a kampaní proti EET, pofrčí volební preference, jakoby se pustily po sjezdovce v Kützbuhelu. Nestalo se tak. Bez komentáře.

Zpět do našich krajských volebních vod. Bude zajímavé sledovat, jakou kampaň ODS zvolí, jaké náměty a trumfy vynese. Zatím jsme si mohli přečíst, že za hlavní témata považuje strana zdravotnictví, školství a obnovu venkova. Chvályhodný záměr, nicméně lze předpokládat, že stejně geniální ideje budou mít všechny ostatní partaje. Ne, že by nebylo na zdravotnictví, školství a na zaostávajícím Frýdlantsku a Českolipsku co zlepšovat, ale pokud neexistují konkrétní úkoly, které si budou moci voliči za čtyři roky odškrtnout (třeba slib, že se v zimě bude provozovat silnice kolem Souše), pak to jsou jen obecné plky.

Kampaň občanských demokratů má název Fajn kraj a stejně se bude jmenovat i web. Zní to docela dobře, ale myslím, že konzervativní strana, za kterou se ODS vydává, by mohla vymyslet něco sofistikovanějšího.

Problém s Fajnem krajem je v tom, že vlastně nevím, co si pod tím mám představit. Fajn by třeba bylo, kdybychom neměli tak drahou vodu a kdyby polovina peněz, kterou za ni platíme, neodtékala do Francie. Tento Fajn nás samozřejmě nečeká. Fajn kraj by byl fajn, kdyby například všichni na krajském zastupitelstvu táhli za jeden provaz. Což si nikdo do volebního programu nedá, a i kdyby, pak by za něj stejně netáhl. Pro příklad nechoďme daleko. Současná koalice na Libereckém kraji se rozpadla ani ne po dvouletém vládnutí, přičemž k tomu vlastně politický důvod neexistoval. Lobbistický zcela určitě.

Ještě k mantře o nových tvářích, které mají zajistit, aby ODS vzlétla ze svého popela jako bájný Fénix. Možná, že se jí to povede (svým způsobem bych jim to i přál), ale nezapomeňme, že starý pták přilétal do chrámu v Heliopoli jednou za 500 let, aby tam shořel a narodil se jako mladý. Nové tváře v ODS jsou jistě Fajn, nicméně nerozumím tomu, proč se v této souvislosti objevilo jméno Jiřího Kittnera, bývalého primátora Liberce, kterému mnozí vyčítají, mimo jiné, dvoumiliardové zadlužení krajského města. Nota bene, když nekandiduje. („Byl jsem v návrhu, ale nedal jsem s kandidaturou souhlas. Rozhodl jsem se, že ještě kandidovat nebudu, a kraj ani nikdy nepatřil mezi mé priority.“)

Co už vůbec nechápu, je vyjádření jedničky na kandidátce Dana Ramzera: „Vím, že minulost se za námi dlouhodobě potáhne a není jisté, jestli se někdy vyvětrá. Za námi dnes ale žádný Syner nestojí, Petr Syrovátko je jen řadový člen strany, avšak musíme si uvědomit, že nebýt jeho, nikdy by nebyl v Liberci hokej a nikdy bychom nefandili ve finále play off.“

Fajn. Je tady ještě někdo, kdo věří, že se ODS od své minulosti opravdu odstřihla?

Jan Šebelka

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Asi tak před třemi týdny jsem se rozhodl, že si od týdenního psaní feuilletonů na nějakou chvíli odpočinu. Ne, že bych byl unavený, nebo
Vyhříval jsem se dopoledne na chalupě na posledním letním slunci, jasany začínaly pouštět k zemi listy, popíjel jsem kafe a četl knihu Johna Wiliamse Stoner,
Měl jsem před několika měsíci nápad založit politické hnutí, s nímž bychom, kdyby se mi někoho podařilo sehnat, kandidovali v letošních krajských volbách. V noci, když jsem
Dva roky před tzv. sametovou revolucí se začala v pátek scházet  v hrádecké restauraci Lidový dům parta chlapů středního věku: Farář, Ekonom, Učitel, Slavný