Postřehy ze zastupitelstva: Starostové na kraji i na městě – Liberec bez ZOO i Botanky

Liberec se vzdal svého rodinného stříbra, tedy ZOO a Botanické zahrady ve prospěch Libereckého kraje. Bude si je ale platit dál. Na zastupitelstvu zaznělo, že o Liberci už de facto rozhodují starostové okolních vesnic, kteří nechají severní metropoli ztrácet na své prestiži a významu.

Po více jak 100 letech se Liberec vzdává své slavné zoologické i botanické zahrady. Je pravda, že převzetí krajem nemohlo mít lepší politickou konstalaci. Na kraji i na městě vládnou Starostové pro Liberecký kraj, jejich člen i zastupitel je zároveň ředitelem ZOO.

Během jednání zastupitelstva marně opozice ze Změny pro Liberec i z LOL varovala, že tahle situace není věčná, stejně jako nespravedlivé rozpočtové určení daní, které Liberci přináší stejný počet financí na obyvatele jako každé jiné okolní vesnici, ale ten skrze svou velikost musí plnit řadu regionálních funkcí. Například i provoz ZOO a Botanické.

Zástupci opozice vyčítali kraji i hejtmanovi, který si byl při odhlasování převzetí přítomen, že dosud Liberci nijak nepomohl, byť má od státu obrovské množství peněz a Liberec představuje celou čtvrtinu kraje. Nyní tedy bude město dál kraji přispívat 25 milionů na obě zahrady. Proč to nemohl udělat v minulosti nikdy kraj, na to nikdo neuměl odpovědět.

Liberec se zbavil nejen ZOO a Botanky, ale i okolních nemovitostí, jako je PKO, amfiteátr a dětský koutek. I na to opozice upozorňovala, že není dobře smluvně vyřešeno, aby kraj v budoucnu nemohl tyto výsostně liberecké organizace s geniem loci například prodat. Nic nezabralo. Starostů je mnoho a všichni bez odporu poslouchají hejtmana a svého stranického předsedu Martina Půtu.

Dobrou zprávou ze zastupitelstva je, že se družstevníci konečně domohli toho, aby zastupitelé schválili, že všem deseti libereckým družstvům převedou podíly na bytech za korunu, jak tomu bylo v původních smlouvách.

Trvalo to rok a Liberečanům, kteří žili v dobré víře 20 let, že smlouvy platí, není co závidět. Těžko si představit ten stres a obavy, že si své domovy budou muset zaplatit ještě jednou. Město pod Starosty (nutno ale říci, že proti družstevníkům stáli jen oni, opozice, ale i koaliční ODS a část ANO nikoliv) se vůči nim zachovalo hanebně a muselo dostat za uši až od Nejvyššího soudu a tří ministerstev. Tak snad tohle martýrium pro družstevníky, ale vlastně i celé město, už na dobro končí.

Za zmínku stojí i situace kolem tzv. Central station, tedy nového autobusáku na vlakovém nádraží, které prý má být v roce 2032, bazénu a vlastně celého plánu investic. Na zastupitelstvu zaznělo,  že už i opoziční zastupitelé si všímají toho, na co upozorňuje náš web již měsíce.

Že totiž vedení města pořád jen předkládá líbivé obrázky jednotlivých projektů, které jsou ale velice často v rozporu s realitou. Zastupitelé diskutovali situaci kolem nádraží, kde má vzniknout Central station poté, co v roce 2019 město poslušně odevzdalo projekt autobusového terminálu na kraj, který jej nezvládl a dotace 160 vzala za své.

Dokonce i koaliční zastupitel za ANO Jaroslav Šrajer, který celý život pracuje v dopravě, opakovaně tvrdí, že celá Central station je nesmysl, jelikož stát vytrhání 2-3 kolejí u nádraží nikdy nepovolí. Pokud se to potvrdí, Liberec (a zejména Starosty) čeká další ostuda za ukázkové oblbování veřejnosti.

Podobná situace je kolem bazénu. Nyní má koalice projekt jeho rekonstrukce za 700 milionů. Ondřej Petrovský ze Změny připomněl primátorovi jeho rok starý článek, kde se u částky 800 milionů, kterou mával jeho předchůdce Tibor Bathyány, pohoršoval, že je to předražené a že Starostové opraví bazén za polovinu. Tak to se taky moc nepovedlo…

Nicméně věc má ale zásadnější problém: kde na to město chce vzít? Ekonomický náměstek Zbyněk Karban počítá s dotací od Národní sportovní agentury, ale nejsou to jen vzdušné zámky polepené pěknými obrázky, jako všechno v Liberci za poslední tři roky? Na to se ptala například Zuzana Kocumová z LOL.

U bazénu se zastupitelé zastavili ještě jednou. Náš Liberec informoval, že město podivným způsobem vypsalo výběrové řízení na novou pozici manažera Sportovního areálu Liberec a že to, podle šuškandy v kuloárech, má obsadit zastupitelka za ANO Renata Balašová.

Jenže se celá věc kolem potichu vypsaného výběrka se provalila a začali se do něj hlásit lidi. Město 4 měsíce mlčelo, nedalo jim vědět a na konci jmenovalo Balašovou jednatelku bez výběrového řízení. Pokud se tedy budou současní představitelé města někdy zlobit, až někdo bude tvrdit, že v Liberci kvete trafikanství a nepotismus ještě více než za ODS, těžko budou moci něco namítat.

Subscribe
Upozornit na
18 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Černým písmem: Bílý Kostel nad Nisou, Hrádek nad Nisou, Chotyně, Chrastava, Janovice v Podještědí, Kryštofovo Údolí, Nová Ves a Rynoltice se změny senátního obvodu
Vážený pane premiére, vítejte ve skanzenu. V kraji, ve kterém je nejzaostalejší střední školství v rámci celé České republiky. Vaši političtí partneři v čele s
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Nejprve zisk nadnárodních korporací a řetězců, až potom svátek svobody a demokracie. Realita dnešního státního svátku, který je honosně nazván Den boje za svobodu