Tři otázky pro Jana Šebelku: návrat hazardu, nový autobusák i comeback Jiřího Kittnera

I v čase prázdninovém, ba dokonce svátečním, jsme nezapomněli vyzpovídat libereckého spisovatele a novináře Jana Šebelku. A na co jsme se jej ptali dnes? Na neuvěřitelnou tlačenku za návrat hazardu, kterou předvádějí (bohužel pro většinu Liberečanů úspěšně) někteří zastupitelé, na to, zda se mu líbí plánovaná podoba nového autobusového nádraží i na to, zda má šanci znova u voličů uspět bývalý kontroverzní primátor Jiří Kittner.

Primátorovi Batthyanymu se povedlo na po několikáté vrátit do Liberce hazard v jeho tvrdé formě, herny a automaty de facto bez jakéhokoliv omezení. Co tomu říkáte a proč myslíte, že byl a je takový tlak, aby herny ve městě zůstaly?

Že by byli někteří zastupitelé (pod)placení od herní lobby? Že by některým stranám a jednotlivcům, kteří pro hazard v Liberci hlasovali, byl slíben příspěvek na kampaň? Že by primátor a jiní, až definitivně zmizí v politickém propadlišti dějin, mohli získat lukrativní posty v tomto průmyslu? Otázek je mnoho, ale až čas (možná) ukáže, jak to vlastně bylo.

Jako ortodoxně nevěřící Tomáš totiž pochybuji, že by rozhodnutí většiny libereckých zastupitelů provozovat ve městě neomezeně hazard bylo motivováno příjmy (údajně klesajícími) do městské kasy. Je to smutná kapitola Liberce a ukázka lobbingu zastupitele Jiřího Šolce, o kterém se proslýchá, že si ho Starostové pěstují na post budoucího primátora. Kolem zákazu hazardu v Liberci spustil ušmudlanou mediální kampaň tím, že natočil v Brně černé herny a vykřikoval, že žádný zákaz hazardu ho nemůže zcela vymýtit. Na jedné z minulých schůzí městského zastupitelstva pro hazard přímo horovat a užívat argumenty (mimo jiné) typu, že když se herny odstěhují z Liberce do vedlejších obcí, budou tam mít s hazardem problémy (jako kdyby v Liberci nebyly!). Zájmy herního průmyslu z něj čněly jako sláma z bot.

Říkal jsem si, ten člověk je buď navedenej, nebo zaplacenej. Nevím, co byl, ani jaká je v tom souvislost, ale primátor Batthyany předložil minulý týden novou verzi vyhlášky, která povoluje v Liberci neomezený počet kasin. Dvacet zastupitelů pro ni zvedlo ruku. Konec dobrý, všechno dobré. Jak se zpívá v pohádce Lotrando a Zubejda: Špatná věc se podařila, hrubá síla zvítězila, tak to chodí na světě, na vzdory vší osvětě.

 

Vypadá to, že Liberec bude mít nový autobusák. Viděl jste návrh? Líbí se Vám?

Nápady jak vylepšit trapný liberecký „autobusák“ sleduji dlouho. Většinou zkrachovaly na nesehnání evropských či jiných dotací. Dobře si vybavuji návrh nového terminálu od architekta Ivana Lejčara. Vypadal trochu jako UFO a připadal mi docela ujetý. Odhadované náklady na jeho  stavbu činily v roce 2007 šedesát miliónů korun. Další návrh se objevil v roce 2010. Jeho realizace by už stála 85 miliónů. Dnes se cena terminálu a parkovacího domu v jednom vyšplhala na 150 miliónů korun. Podle toho, co jsem viděl, nebude mít Liberec UFO, ani jinou stavbu, s níž by se mohlo město chlubit. Bude mít betonovou krabici porostlou nějakými rostlinami. Nic, co by mě chytilo za srdce. Další beton, další obrovská stavba. Architektura je však o zvyku. Na nový terminál si zvykneme stejně rychle, jako jsme si zvykli uprostřed města na olbřímí OC Plaza a Forum. Ostatně, pořád to bude lepší, než současná ostuda, která se honosně nazývá Autobusové nádraží Liberec.

 

Jiří Kittner bude kandidovat do parlamentu. Prý je to ale jen generálka na jeho chystaný comeback pro příští komunální volby. Má podle Vás šanci?

Proč ne? Zázraky se dějí. Třeba pro něj bude třináctka (pořadí na kandidátce) šťastné číslo. Jeden z diskutujících se pod článkem, který o tom informoval, přiznal, že chtěl jít na podzim po letech volit ODS, ale když se dozvěděl o jeho kandidatuře, rázem tu myšlenku zavrhl. Vystihl podstatu. Hendikepem exprimátora Liberce je, že bude navždy prvoplánově spojován s dvoumiliardovým zadlužením Liberce, napojením na stavební firmu Syner, s dluhy po MS v lyžování a dalšími kauzami.

Přičemž je úplně jedno, jaký podíl na tom měl osobně, neboť bez požehnání některých jeho nápadů radou města a zastupitelstvem by si, dámy prominou, ani nepšoukl. K jeho šancím. Ve volbách do poslanecké sněmovny v roce 2013 dostala ODS v Libereckém kraji 6,95% hlasů a nezískala ani jedno křeslo. Když se budu držet logiky položené otázky, pak jeho generálka na comeback do komunálu zřejmě moc úspěšná nebude. Je ale možné, že Jiří Kittner vypsal svojí kandidaturou jen jakési soukromé referendum, aby zjistil, jestli ho lidi mají rádi a jestli ho chtějí v politice ještě vidět. Musím přiznat, že jsem možná na jeho výsledek zvědavější, než on sám.

Subscribe
Upozornit na
21 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Černým písmem: Bílý Kostel nad Nisou, Hrádek nad Nisou, Chotyně, Chrastava, Janovice v Podještědí, Kryštofovo Údolí, Nová Ves a Rynoltice se změny senátního obvodu
Vážený pane premiére, vítejte ve skanzenu. V kraji, ve kterém je nejzaostalejší střední školství v rámci celé České republiky. Vaši političtí partneři v čele s
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Nejprve zisk nadnárodních korporací a řetězců, až potom svátek svobody a demokracie. Realita dnešního státního svátku, který je honosně nazván Den boje za svobodu