Prokletí Máří Magdalény – Martin Půta a Jaromír Dolanský

Opomíjenou otázkou v korupční kauze týkající se zneužívání evropských dotací v Liberci na projektu revitalizace kostela svaté Máří Magdalény je role jednoho z obviněných, Jaromíra Dolanského. Jedná se o člověka, který se dlouhodobě snaží pohybovat (a profitovat z toho) v zákulisí kolem kontroverzních lidí ovlivňujících liberecký veřejný život a své místo našel i u hejtmana Martina Půty. Dolanský je viněn z nejméně závažného trestného činu ze všech obviněných, ale jeho role v kauze může být u soudu nakonec klíčová a paradoxně může nejvíce přitížit i hejtmanu Půtovi.

 

Téměř před rokem policie obvinila 8 osob z  trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplacení a návodu k trestnému činu zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí jim jednotlivé tresty v sazbách od pěti do dvanácti let. Šest z osmi obviněných byli dokonce vzati do vazby. Mezi nimi někdejší jednatel GEPO, liberecký politik Jiří Zeronik, šéf zdejšího Metrostavu Jiří Petráň a vedoucí Územního odboru realizace programu – Liberec ROP Severovýchod Bořek Machatý.

V listopadu roku 2014 k nim přibyli ještě hejtman Libereckého kraje Martin Půta a podivná postava libereckého veřejného života, Jaromír Dolanský a šéf liberecké společnosti Develop CZ Petr Jirkův a ředitel liberecké divize Metrostavu Jaroslav Stuchlík.

Podle policejního obvinění Martin Půta figuroval v kauze jako aktivní postava, která se snažila podezřelý projekt rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény maximálně prosadit a pomoci tím nikoliv zájmům Evropské unie, ROP Severevýchod, Libereckého kraje či Liberce, ale právě společnosti Metrostav. Ta samotnou stavbu financovala (poskytla příjemci dotace, společnosti GEPO úvěr ve výši 55 milionů, což byla zhruba i samotná výše dotace). Podle policií zajištěných důkazů se mělo jednat rovněž o schválně navýšené náklady u stavby, které se pak měly rozdělit mezi obviněné.

O roli, kterou v celém případě Jaromír Dolanský, obviněný z napomáhání zločinu přijetí úplatku, sehrál, média z neznalosti buď mlčí, nebo se pokouší spekulovat, že mohl plnit úlohu toho, kdo úplatky od Metrostavu přebíral a podobně. I to je možné a z odposlechů skutečně vyplývá, že Dolanský mohl plnit roli určité spojky mezi stavebními podnikateli a hejtmanem Půtou, ale meritum Dolanského aktivit a jejich důsledek pro celou kauzu bude nejspíše přeci jen ještě někde jinde.

Padouch nebo hrdina…

Jaromír Dolanský je bývalý spolumajitel bezpečnostní agentury, někdejší představitel charitativní organizace Hand for help (ukončila činnost před třemi lety), historický šermíř a muž, který se rád pohybuje v prostředí kontroverzních libereckých politiků a postav, které politiku ovlivňují. Mezi nimi jsou známá jména jako je někdejší člen liberecké ODS, pro korupci odsouzený Jiří Zeronik, jemuž se Dolanský staral o nemovitosti a na jehož pozemcích s Janem Vinduškou plánovali za 25 milionů z  evropských dotací postavit „History park Roland“ (později měl stát i v Lidových sadech).

Mezi těmi, kteří dopřávali Dolanskému svou přízeň, je i kontroverzní boss liberecké ČSSD Robert Dušek a Jaromír Dolanský také ještě nedávno čile spolupracoval s neméně kontroverzními médii společnosti Syner. Stejně tak ovšem jej bylo možné vidět v prostředí Starostů pro Liberecký kraj, objevil se dokonce v jejich předvolebních materiálech z roku 2012 a později, když se Martin Půta stal hejtmanem, začal spolupracovat přímo s ním.

Jaromír Dolanský se tak snažil být se všemi za dobře, s výjimkou Změny pro Liberec, proti které neúnavně publikoval články na zmíněných mediálních webech společnosti Syner, ale jinde, až to budilo zdání zaplacené aktivity.

Tajný informátor pana hejtmana

Zhruba týden po svém obvinění (18. listopadu 2014) Martin Půta před ostatními politiky kraje přiznal, že využíval Jaromíra Dolanského více méně jako svého osobního informátora, který mu měl shánět informace ze světa politiky, byznysu, ale i konkrétně podezřelého projektu rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény i například to, „kdo s kým v Liberci kamarádí či nekamarádí“. Martin Půta si tak vlastně zaměstnával vlastního tajného informátora, ač v médiích například označoval Krajské protikorupční pracoviště jako tajnou policii, snad nejhlasitěji ze všech se oháněl transparentností podobně.

Ale toto pokrytectví Martina Půty (kterým se už stává čím dál slavnějším) není to zásadní. Daleko závažnější je skutečnost, že peníze, které měl za své služby Jaromír Dolanský Půtovi fakturovat, neplatil hejtman. Naopak – Martin Půta opakovaně popíral, že by něco kdy Dolanskému platil. Ale tady je právě jádro pudla a moment, kvůli kterému může mít hejtman v budoucnu veliké problémy.

30 tisíc pro Jaromíra Dolanského

Hejtman totiž požadoval, aby  Dolanského buď zaměstnaly, nebo mu ho přímo „zasanovaly“  firmy, které na opravě kostela pracují (zejména Metrostav a Developer CZ) a které měly enormní zájem na tom, aby byly peníze, které do stavby investovaly (Metrostav) co nejrychleji proplaceny, což měl, dle policie, za úplatu zařizovat mimo jiné i Martin Půta.

A Jaromír Dolanský opravdu vyfakturoval na společnosti Developer CZ přes jejího majitele Petra Jirkůva 30 tisíc korun. A není to ve vztahu k Martinu Půtovi nic jiného než úplatek, kdy firma, která očekává od hejtmana Půty službu rychlejšího proplácení dotací za něj platí Jaromíru Dolanskému, který pro hejtmana vykonává jakési informátorské kontroverzní služby?

Policejní obvinění, které mezi vybrané novináře roznesl (ač to dnes popírá) sám Martin Půta, o penězích pro Jaromíra Dolanského hovoří zcela jasně. Ředitel libereckého Metrostavu Jaroslav Stuchlík v odposleších uvádí: „Půta nás požádal, aby sme mu dali nějakou práci, já jsem Půtovi řekl, že ho můžu zaměstnat, když bude průběžný financování, tak aby sme nemuseli dál navyšovat ty svoje náklady, on říkal rozumím, zařídím, to nedopadlo v tom prosinci nebo v listopadu, nebo kdy to bylo… jsme řekli dobře, zařiď kostel a bude Dolanskej u Jirkůva na kostele, bude tam chodit a bude ho hlídat, takovej jako dozor technickýho dozora, technickej dozor technickýho dozora“.

Ostatně o své dohodě s Martinem Půtou informoval dalšího obviněného, jednatele Metrostavu Jana Petráně samotný Jaromír Dolanský: „to znamená, že teď jsem v situaci, že on něco potřebuje, já nemám z čeho to zaplatit a v podstatě je to takový jako zadarmo, takže já bych potřeboval vymyslet v tenhle okamžik vymyslet nějakou jednorázovku. Protože víte co, všechno souvisí se vším, Martin něco potřebuje, já to splnit nemůžu jó, a všechno visí jenom na tom, to znamená teď se domluvit na nějaké jednorázovce na úhradu toho co už bylo vykonáno a to co pro něj vykonati mám, protože já se bez toho zkrátka nehnu, protože on mě říkal, že na začátku února to projde“.

O tom, že pro hejtmana Půtu byl požadavek finanční sanace pro Dolanského zásadní, svědčí i to, s jakou intenzitou se otázka zaměstnání či peněz pro Doalnského mezi manažery Metrostavu a Developer CZ řešila. Obviněný Petr Jirkův to v komunikaci s dalším obviněným Petráněm nakonec řeší takto: „tam jde o to, že nikdo nemá zájem na tom, aby nám tam chodil někdo o kom nejsme přesvědčeni, že nebude donášet někam jinam“ (tady je zajímavé, jak je oběma jasné, že stavba není v pořádku-pozn.red.), „já tomu rozumím tak, že máte za povinnost ho nějakým způsobem zasanovat až řeknu do června tohoto roku, ty vole není snad jednoduší, řeknu což máš březen, duben, květen, červen, krát krát, nalepit mu to na čelo a říct hele dobrý ok, v podstatě tě nepotřebujeme, tady to máš“, „jednorázově vypořádat to co má být vypořádáno“. Jan Petráň Petru Jirkůvovi odpověděl: „rozumím ti a to je to co jsem chtěl, abysme spolu probrali a tohle považujeme za variantu nejenom schůdnější ale i bezpečnější“.

30 tisíc pro Jaromíra Dolanského se ale nelíbilo manželce Petra Jirkůva, ten se jí to snažil vysvětlit a nechtěně tak do odposlechů popsal celou situaci a úlohu Dolanského i možného úplatku pro Půtu zřejmě nejvýstižněji: „to je normální darmožrout“ uvedl Petr Jirkův o Jaromíru Dolanském a pokračoval: „vždyť jsem ti říkal, že mi to zaplatí Metrostav“, „je to debil, je to absolutní debil, akorát jak měl tu bezpečnostní agenturu, tak má stále nějaké vazby na BIS a na policii a on slouží těm nejvyšším na kraji. Oni vždycky něco potřebujou a on to. Takže tam byla podmínka, že Metrostav zařídí nějakou sanaci jeho za to, že nám vyhoví, já to nechci řešit po telefonu.“

Samaritán nebo korupčník?

Hejtman Martin Půta se dnes vehementně brání, že v případě Jaromíra Dolanského mu šlo pouze o pomoc starému příteli, který byl ve špatné sociální situaci. Ale to s jakou intenzitou se případ Dolanského řešil i to, že sám Půta přiznal, že pro něj Dolanský měl plnit jakousi obskurní roli tajného informátora, dává obrazu samaritána hejtmana povážlivé trhliny.

Je jasné, jakou cestou se vydá u soudu hejtmanova obhajoba. Martin Půta bude tvrdit, že žádný úplatek nedostal, že mu ani nebyl nabídnut a vše se odehrávalo v plánech stavebních podnikatelů, se kterými měl ale tak čilé a nestandardně vstřícné vztahy. Podobnou taktiku zvolí jistě i u role Jaromíra Dolanského, kde se mu ale jeho nevina v návaznosti na výše předložené důkazy může dokazovat poněkud hůře.

Ale třeba se mu přesvědčí soud ujistit, že vše si vymysleli či jen špatně pochopili ostatní a své situaci využil a lhal o jejich vzájemné dohodě i Jaromír Dolanský.

Může se ovšem také opakovat situace (v historii nikoliv ojedinělá) že „vedlejší produkt“ kauzy, tedy proplacené peníze pro Jaromíra Dolanského, tajného informátora Martina Půty, můžou hejtmana, který si vystavěl pověst na boji proti korupci, z korupce samé nakonec usvědčit.

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Korupční kauza kolem evropských dotací v Liberci, kde je žalován hejtman Martin Půta a největší česká stavební firma Metrostav, se opět protáhne. Obhajoba se stále
Dnes se v Liberci u soudu četly odposlechy, které celkem jasně vypovídají o korupčním zázemí kolem projektu kostela sv. Máří Magdalény. Znalci obhajoby se rovněž
Dnes u krajského soudu v Liberci začíná další stání v rozsáhlé korupční kauze kolem zneužívání evropských dotací v Liberci. Obžalováni jsou manažeři největší české stavební firmy Metrostav,
Během včerejšího jednání se četly další výpovědi svědků, které byly opřené o listinné důkazy, mimo jiné o odposlechy mezi lobbisty z Metrostavu a jeho vedením.