Policie vedle politiků a úředníků zatkla i manažery Metrostavu

Podle informací našeho serveru má speciální policejní Útvar odhalování korupce a finanční kriminality služby, který má detašované pracoviště pro Liberecký kraj v Jablonci nad Nisou, vyšetřovat v souvislosti s úterním zásahem v libereckém ROP Severovýchod i zdejší manažerské špičky stavebního gigantu Metrostav. Ten zajišťoval hlavní stavební práce na kostele sv. Máří Magdalény v Liberci v rámci projektu dotovaného z Evropské unie.

Podle informací, které se nám dnes podařilo získat, by se mezi osmi obviněnými měl nacházet i šéf liberecké pobočky firmy Metrostav Jan Petráň. Ten je ve skupině šesti zadržených, kteří jsou nyní drženi ve vazbě. Zbývající dva jsou stíháni na svobodě. Mezi zadrženými by měl být i nejvyšší státní úředník dozorující čerpání evropských dotací v Liberci – vedoucí Územního odboru realizace programu – Liberec ROP Severovýchod Bořek Machatý.

Obvinění jsou podezřelí z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplacení a návodu k trestnému činu zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí jim jednotlivé tresty v sazbách od pěti do dvanácti let.

Metrostav realizoval stavební zakázku na projekt „Centrum podpory geotermálního využití energie“, který v prostorách někdejšího kapucínského konventu v Jungmannově ulici provozuje společnost Geotermální energie pro občany (GEPO). Jednatele GEPO byl v minulosti další dnes zadržený, někdejší zastupitel za ODS, pravomocně odsouzený za korupci a zároveň jeden ze tří obžalovaných v procesu tunelování veřejného majetku skrze městskou akciovku SAJ, Jiří Zeronik.

Manažeři Metrostavu figurují i v dalších korupčních kauzách. Nejvíce známý je asi příklad poslance Davida Ratha, kde policie loni obvinila jeho vrcholný management v čele s ředitelem Pavlem Pilátem. I zde se jednalo o evropské dotace z Regionálního operačního programu, tentokrát Střední Čechy. Metrostav figuruje i v případu někdejšího poradce ministra pro dopravu Pavla Dobeše (Věci veřejné) Jiřího Frkala, který se za veřejné miliony „blýskl“ i v Liberci během nechvalně známého Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009.

Metrostav zároveň figuroval i ve slavné „losovačce“ v Karlových Varech, kde spolu s Baustavem a libereckým Synerem, který je známý svými dlouhými prsty do politiky, stavěl kontroverzní veřejnou zakázku – sportovní arénu. V současnosti realizuje Metrostav v Liberci například i další projekt podpořený z evropských fondů – Vodní dům v Harcově.

Dalším významným aktérem na projektu je i firma Oaza-net, která patří dalšímu členovi liberecké ODS, příteli Radima Zika, Hynku Tampierovi. Podíl ve firmě měl ovšem i Pavel Krenk, někdejší náměstek a spolustraník primátora Jiřího Kittnera z ODS. Pavel Krenk je zároveň muž, o kterém se hovoří jako o tom, který ve skutečnosti stojí za účelově anonymní společností Iberus, jejíž majetek měl být v kapucínském konventu, kde se kostel sv. Máří Magdalény nachází, za veřejné prostředky z Evropské unie zhodnocován.

Na podezřelé okolnosti kolem projektu „Centrum podpory geotermálního využití energie“ dotovaného desítkami milionů z fondů Evrospké unie upozorňuje náš server již od počátku, tedy od roku 2009.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Korupční kauza kolem evropských dotací v Liberci, kde je žalován hejtman Martin Půta a největší česká stavební firma Metrostav, se opět protáhne. Obhajoba se stále
Dnes se v Liberci u soudu četly odposlechy, které celkem jasně vypovídají o korupčním zázemí kolem projektu kostela sv. Máří Magdalény. Znalci obhajoby se rovněž
Dnes u krajského soudu v Liberci začíná další stání v rozsáhlé korupční kauze kolem zneužívání evropských dotací v Liberci. Obžalováni jsou manažeři největší české stavební firmy Metrostav,
Během včerejšího jednání se četly další výpovědi svědků, které byly opřené o listinné důkazy, mimo jiné o odposlechy mezi lobbisty z Metrostavu a jeho vedením.