Vyjádření k rozsudku libereckého soudu v kauze Sportovní areál Ještěd

Dnes rozhodl krajský soud v Liberci v čele s Petrem Neumannem o tom, že bývalý primátor Liberce Jiří Kittner, jeho náměstek Pavel Krenk a zastupitel Jiří Zeronik (toho času všichni z ODS) jsou zproštěni obžaloby.

Státní zástupce se na místě odvolal. Rozhodnutí soudu je třeba respektovat, byť některá jeho zdůvodnění jsou minimálně diskutabilní.

 

Liberecký soudce Petr Neumann zprostil obžaloby někdejší tři vrcholné městské politiky, primátora Jiřího Kittnera, jeho náměstka Pavla Krenka a zastupitel Jiřího Zeronika žaloby, ve které je státní zástupce žaloval pro trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele. U Pavla Krenka a Jiřího Zeronika byl v žalobě obsažen ještě trestný čin podvodu.

Všichni tři se měli trestných činů dopouštět mezi lety 2003-2006, kdy měli skrze městskou akciovou společnost Sportovní areál Ještěd účelově nevýhodně vyvádět původně městský majetek a obohacovat tak třetí osoby. Škoda městu měla vzniknout ve výši zhruba několika milionů korun.

Podle dnešního rozhodnutí soudu jsou nevinní. Státní zástupce se ovšem v případě Pavla Krenka a Jiřího Zeronika na místě odvolal a v případě Jiřího Kittnera si vzal lhůtu na zvážení odvolání. Případem se tedy bude zabývat soud vyšší instance a rozsudek ještě není pravomocný.

V odůvodnění soudního rozhodnutí ovšem padaly diskutabilní argumenty. Soud se de facto přiklonil k tvrzení obžalovaných, že zkoumané směny byly nutné, ač to u řady z nich nebyla pravda a záměr, proč byly získány, se nikdy nerealizoval. Neobvyklé ceny, které za pozemky zájemci, kteří jej získali často těsně před směnou za částky výrazně nižší, získali obahajoval soudce potřebou získat je pro nadcházející mistrovství světa v lyžování. Ani to u řady pozemků ale neplatilo.

Jedním z klíčových argumentů soudce pak bylo, že se nepodařilo prokázat propojení mezi lidmi, ke kterým směňovaný městský majetek směřoval, s obžalovanými. To ale jednoznačně pravda není.

Některý majetek například končil u paní Andrey Hoffmannové (ta na něm vydělala miliony korun), jejíž manžel Vítězslav je obchodním partnerem jednoho z obžalovaných, Jiřího Zeronika. Oba spolu do nedávna figurovali v několika firmách a například i ve společnosti Gepo, kvůli jejímž projektům za evropské peníze policie na jaře Zeronika zatkla. Spolu s Hoffmanem v těchto společnostech figuruje například i Jiří Šlechta, který byl spolu se Zeronikem pravomocně odsouzen za úplatkářství.

To, že vyváděný majetek končil u dalších členů liberecké ODS (Josef Alexi, Martin a Rudolf Klusáčkové) může být náhoda, stejně tak se soudu bude těžko prokazovat, že jeden z příjemců je společnost „na klíč“ Euridika Bohemiae, ač se v jejím případě zcela otevřeně hovoří o jejím napojení na dalšího obžalovaného Pavla Krenka.

Jistě nešlo očekávat, že potencionální pachatelé by nechali vyváděný a následně zpeněžovaný majetek psát přímo na sebe. Pro soudce ale chyběla právě „subjektivní stránka“ činu, tedy, že z počinu měli prospěch bezprostředně.

Podivně působilo i vyjádření soudce Petra Neumanna o tom, že není možné posuzovat, nakolik bylo úmyslné a nakolik jen z neznalosti podepsání smluvní pokuty pro bratry Klusáčkovi ve výši 900 tisíc korun, která měla být vyplacena v případě, že SAJ nezajistí převod směněných parcel na stavební pozemky (ač to může ze zákona uskutečnit pouze zastupitelstvo). To je v rozporu se zákonem, což uznal i soudce. Znamená to ale tedy, že politici mohou být absolutně neodpovědní?

Lze se jen ptát, proč soud nezvážil tyto obecně známé skutečnosti, které vzala v potaz protikorupční policie i státní zástupce. Nicméně soud rozhodl, jak rozhodl, státní zástupce se odvolal a nezbývá jen čekat, jak rozhodnou vyšší soudní instance a jak se celá kauza bude dále vyvíjet.

Celá „kauza SAJ“ začala v roce 2009,kdy Čmelák-SPP, o.s. spolu s Oživení , o.s. podaly trestní oznámení.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Případ tunelování městského majetku skrze obecní akciovou společnost Sportovní areál Ještěd (SAJ) se vrací před liberecký soud. první stání proběhlo koncem minulého týdne. Vrchní
Někdejší kontroverzní liberecký primátor Liberce za ODS Jiří Kittner, dostal od státu odškodné 203 tisíc korun. Uspěl tak se svou žalobou za obžalobu ve
Případ tunelování městského majetku skrze obecní akciovou společnost Sportovní areál Ještěd (SAJ) se vrací před liberecký soud. Vrchní soud v Praze vrátil k novému projednání jednu
Kauza s machinacemi s četnými nemovitostmi v městské akciové společnosti Sportovní areál Ještěd (SAJ), které za podezřelých okolností končily u firem svázaných s politiky