V Liberci bude čtyřčlenná koalice STAN/SLK, ANO, ODS a Pirátů

K původní povolební koalici v Liberci ve složení STAN/SLK a ANO se přidají ještě ODS a Piráti. Dohromady bude mít 29 z 39 zastupitelů. Nová koalice bude v mnohém navazovat na svou předchůdkyni z minulého období i kopírovat situaci ze zastupitelstva Libereckého kraje.

Koaliční smlouva se má podepsat v pátek. Koalici utvoří zastupitelské kluby STAN/SLK (12 mandátů), ANO (11 mandátů), ODS (4 mandáty) a v zastupitelstvu noví Piráti (2 mandáty). O konkrétním složení rady ještě není jasno. Jisté jenom je, že primátorem bude Jaroslav Zámečník ze STAN/SLK.

V opozici tak zůstanou Liberec otevřený lidem (LOL) se šesti mandáty a další nováček zastupitelstva, pravicoví extrémisté z SPD Tomia Okamury.

„Zatím detaily o radě, počtu zastoupení a podobně nechceme teď říkat,“ řekl ČTK primátor Zámečník. Podle něj podrobnosti oznámí v pátek při podpisu koaliční smlouvy. „Protože ten text, který jsme teď vytvořili, si budou ještě všichni číst. Předpokládám sice, že změny už tam nebudou, chceme to ale sdělit společně až při tom podpisu,“ dodal.

Koalice tak bude navazovat na svou předchůdkyni ve složení STAN/SLK, ANO a ODS, kterou ale zmítala celá řada sporů.

Největší byla patrně krize kolem bytových družstev, kde se primátor Zámečník a STAN snažili o to, aby liberečtí družstevníci opakovaně zaplatili své bydlení. Opozice i koaliční partneři také primátorovi vyčítali, že se věnuje jen svému PR a prezentaci nákladných projektů, které pro něj vyráběla Kancelář architektury města a které pro svou nákladnost zůstávají jen na papíře.

STAN/SLK a ANO spolu fungovaly nejen na městě, ale i na kraji. Nyní je ANO sice v opozici, ale nikterak hlasité.

Jako opozice zcela mlčí již druhé volební období na úrovni kraje i SPD, která dostala místa ve výborech a orgánech krajských společností. Podobný model se dá očekávat i na městě, protože jej vyjednával hned po volbách primátor Jaroslav Zámečník.

S ODS mají vítězové voleb ze STAN/SLK také dobré zkušenosti. Řada z nich je bývalými členy liberecké ODS, jako například sám primátor Zámečník, který byl jejím významným členem 23 let od začátku let devadesátých.

Piráti jsou v koalici se STAN/SLK a ODS i na kraji, ale například oproti svým pražským kolegům nemají problém s korupčními kauzami svých kolegů. Fungují jako poslušná součást vládnoucího seskupení, když naopak prosazují i kontroverzní projekty, jako je výstavba parkovacího domu s automobilovým stáním za milion, který bude stavět dceřinka Metrostavu, který sám má stopku kvůli své kriminální činnosti.

Svoje prohlášení vydal k nové koalici i LOL. „Předložili jsme oběma stranám nabídku na to, že se budeme primárně starat jen o agendu energetiky a životního prostředí. Na náměstka jsme navrhli Josefa Šedlbauera, jehož odborné a jazykové kompetence i tah na branku by byly v této agendě klíčové. Byli jsme si vědomi, že jako menší partner v koalici budeme muset v mnoha věcech ze svých priorit ustoupit. Nicméně kluby SLK a ANO se rozhodly jinak. Do koalice jsme chtěli, tušili jsme, že pokud nebudeme agendu klimatu a energií tlačit my, nikdo jiný to neudělá. Stejně jako to město Liberec vůbec neřešilo poslední 4 roky. Nyní napneme tedy síly, abychom do této agendy tlačili město aspoň z opozice. Silnou opozici město potřebuje a my v tomto ohledu nepolevíme,“ uvádí se v něm.

 

Subscribe
Upozornit na
54 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody