Metrostav a další obžalovaní napadají odposlechy v kauze „Půtova kostela“

Dnes začalo další soudní jednání v případě tunelování evropských dotací během rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. V korupční kauze, kde již padly pravomocné rozsudky, se obžalovaní, v čele se společností Metrostav, aktuálně snaží znevěrohodnit a napadat zejména odposlechy, které podle státního zástupce dokládají trestnou činnost.

Metrostav se o znevěrohodnění odposlechů snaží od začátku samotného procesu. Dnes jeho advokátům (ale i právním zástupcům ostatních obžalovaných) vadilo, že jednotlivé odposlechy nejsou přiřazeny k jednotlivým žalovaným trestným činům. Zatímco zástupci mateřského Metrostavu u soudu uvedli, že se s odposlechy seznámili, advokátce dceřiné Metrostav infrastructure a.s. přišly předložené odposlechy nepřehledné. „V takto předložených důkazech není možné se prakticky orientovat,“ uvedla.

„Nevím, co po mně ještě obhajoba chce. Minule advokátům obhajoby vadilo, že odposlechy nebyly předloženy kompletně, to jsme splnili. Pokud by se zapracovaly nynější takovéto požadavky, vedlo by to k dalšímu neadekvátnímu zdržení celého procesu,“ uvedl státní zástupce Radim Kadlček.

Žalobci dal za pravdu i soudce Pavel Pachner. „Námitky obhajoby z minulého jednání státní zástupce zohlednil a spis se takto rozrostl o dalších 16 stran. To, co popisujete, může být přehlednější, nicméně nelze říci, že by postup obžaloby nebyl správný ani neobvyklý,“ uvedl liberecký soudce. 

Na čtení všech odposlechů nakonec žádná ze stran netrvala. Četly se ostatně během jednání s prvním soudcem, Petrem Neumannem, kterého osvobozující rozsudek ale Vrchní soud v plné míře zrušil. Neumann navíc odposlechy na konci procesu neuznal, což rovněž nadřízená instance zkritizovala a nařídila je použít.

Čtení dvou odposlechů a jedné textové zprávy naopak navrhli právní zástupci hejtmana Martina Půty (STAN/SLK). V nich se například hovoří o tom, že si Půta nechal schůzky s lobbisty zapisovat sekretářkou. Tím Půtovi advokáti dokládají, že se nejednalo o žádné konspirační jednání. Nicméně se jedná jen o část hejtmanových schůzek, kde pomáhal Metrostavu získat peníze na předražený a nezákonně zmanipulovaný projekt.

U soudu se rovněž hájil jeden z někdejších lobbistů Metrostavu Jan Petráň, který například s hejtmanem Půtou měl čilé styky, tykal mu a oslovoval ho familiárním „Marťas“. I on ale odmítl, že by se dopouštěl nějakého konspiračního jednání. „Hovořím často nadneseně, kdo mě zná, tak ví, že takový jsem. Řešili jsme v té době běžné pracovní věci, zejména problémy vyplývající z toho, že bylo přerušováno financování projektu,“ uvedl Petráň.

V celém případu jde zejména o rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, kterou za 65 milionů prováděla společnost Metrostav, která jej zcela nestandardně předfinancovala. Obžaloba má za to, že projekt byl předražený o 23 milionů korun a část z toho měla jít na úplatky mezi síť úředníků a politiků, kterou ovládal Metrostav.

Problém nastal v momentě, kdy představitel společnosti GEPO Jiří Zeronik byl odsouzen za korupci. Hrozilo, že se dotace zastaví a Metrostav o peníze přijde. Proto chtěl změnu financování – peníze předem. Tomu měl napomáhat i hejtman Půta, který měl dle tabulek slíbeno 830 tisíc korun úplatků. Zároveň si, dle obžaloby, nechal Metrostavem zaměstnávat svého tajného informátora, kterého nechtěl platit sám a který pro něj měl shánět kompromitující materiály na politiky a úředníky.

Jiří Zeronik byl již za své jednání pravomocně odsouzen. Přiznal se, že zmanipuloval výběrové řízení, aby vyhrál Metrostav, se kterým stavbu i účelově prodražil. K vystavování falešných faktur pro Metrostav se přiznal i další obžalovaný, Libor Turský. Ostatní obžalovaní vinu odmítají. Hejtman Půta vše označuje za kampaň proti němu.

 

Subscribe
Upozornit na
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody