Celá nová čtvrť bez aut? Takový by měl být nový „Papírák“

Zajímavou a kvalitní studii představila Kancelář architektury města (KAM). Liberecké studio re:architekti zvítězilo se svou vizí revitalizace zanedbané čtvrti dolního centra, okolo tzv. Papíráku.

Na vítězi se shodla hodnotící komise složená ze zástupců vedení města, nezávislých architektů a přizvaných odborníků na urbanismus, dopravu, krajinářské řešení, kulturu a sociologii. Ta vybírala konečný návrh řešení Papírového náměstí v několika kolech soutěžního dialogu.

Vzniknout tak má čtvrť bez automobilů. Re:architekti přišli s radikálním řešením městské čtvrti bez aut. Parkování bylo vymístěno do parkovacího domu, který by byl postaven na volném městském pozemku vedle parkoviště supermarketu Billa – Na Rybníčku. K jednotlivým domům si může člověk zajet autem např. vyložit nákup, ale následně musí odjet pryč.

To ale může být v budoucnu kámen úrazu realizace, zvláště po zkušenosti s právě končící koalici STAN/Starostů pro LK, ANO a ODS, která sice podobný přístup propaguje, ale v jejíž politika vedla k doslovnému zahlcení centra Liberce auty.

Naplňuje se i vize městského bydlení. Re:architekti dosáhli ekonomicky výhodného poměru počtu bytů (a dalších m2 pro komerci a služby) oproti výměře veřejných prostranství. Celkem je zde odhadnuta kapacita na 419 nových bytů.

„Soutěžního dialogu se účastnili čtyři účastníci k tomu vybraní hodnotící komisí na základě referenčních projektů a metodik přístupu z celkově 16 přihlášených týmů. Kromě vítězného studia re:architekti se tak soutěžního dialogu účastnily i ateliéry Rehwaldt Landscape Architects (2.místo), BETWEEN (3.místo)  a consequence forma,“ popisuje Zuzana Koňasová z Kanceláře architektury města Liberce.

Finální zasedání se uskutečnilo ve dnech 8. a 9. září, kde hodnotící komise společně prostudovala a diskutovala všechny podané návrhy řešení a po jejich zhodnocení rozhodla o vítězství studia re:architekti.

Oblast Papírového náměstí je v současnosti vnitřní periferií na okraji libereckého centra. „Cílem soutěžního dialogu bylo nalézt koncepční návrh rozvoje celého širšího území kolem náměstí a stanovit základní urbanistické a architektonické principy budoucí výstavby. Vítězný návrh kvalitně reflektuje širší návaznosti a vztahy v území a přináší detailně promyšlené principy utváření a fungování nové čtvrti. Zároveň přichází s odvážným názorem na soudobější charakter nové zástavby, která je oproštěna o sentiment, přičemž respektuje historické souvislosti. Nastavená regulace elegantním způsobem řeší strukturu zástavby i ve stísněných podmínkách, včetně oslunění a osvětlení,“ komentuje vedoucí KAM Jiří Janďourek (STAN/Starostové pro LK).

Navržená veřejná prostranství dobře odrážejí charakter čtvrti, jejich řešení se zakládá na jasné hierarchizaci prostranství, vymezení ulic a úzkých průchodů. „Předložený koncept udržitelné mobility zklidňuje dopravu v rezidenční oblasti a preferuje koncept pěšího města krátkých vzdáleností. Krajinářské řešení návrhu je detailně promyšlené a propracovaný je i koncept využívání a zasakování srážkových vod. Koncepce se zabývá také řešením Linserky a umožňuje dostatečnou flexibilitu a variabilitu pro další dohodu aktérů v území ve vztahu k potřebám města i soukromých subjektů,“ doplňuje Zuzana Koňasová.

Vítězná vizualizace studia re.architekti přesvědčila i opozici, která měla svého zástupce v hodnotící komisi. „Vítězný návrh re:architektů jsem hodnotil nejvýše a jsem rád, že porota měla stejný názor. Je třeba ale upozornit, že jde stále jen o „obrázky“. Naplnění této vize musí nyní zajistit politici. A určitě se to nepodaří, pokud budou ve vedení radnice politici, kteří se jinak než autem po Liberci nepohybují. A pro které je navyšování parkovacích míst v centru úhlavním kamenem jejich programu,“ uvedl Jindřich Felcman z Liberce otevřeného lidem.

Architekti ze studia re:architekti se lokalitě věnují dlouhodobě. Zejména architekt Jiří Žid se záchraně této ostudně zanedbávané části dolního centra věnoval již za občanské sdružení Zbytek, ve kterém byl i se současným šéfem KAMu Jiřím Janďourkem.

Na vítězné i další návrhy se můžete podívat ZDE

Subscribe
Upozornit na
37 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody