Horko v koalici. ODS a STAN/Starostové pro LK si jdou po krku

Do otevření volebních místností zbývají hodiny a na liberecké radnici si už si nikdo na nic nehraje. Koaliční strany na sebe otevřeně útočí. Nejnověji ODS obvinila STAN/Starosty pro LK, že Kancelář architektury města (KAM) je jen na škodu rozvoji Liberce.

Náš Liberec na spory uvnitř koalice STAN/SLK upozorňuje dlouhodobě. Naposledy vygradovaly v červenci, když hlavní architekt města a šéf KAM Jiří Janďourek (STAN/SLK) oznámil, že postupuje na kandidátce a chce usilovat o post náměstka. Spolu s primátorem Jaroslavem Zámečníkem (STAN/SLK) se označili jako hráz proti vlivu stavebních firem a „návratu devadesátek“.

Bez ohledu na to, jak úsměvné to je, protože Jaroslav Zámečník byl loajálním, vysoce postaveným členem liberecké ODS po celé devadesátky až do roku 2014, namíchl tím zejména své bývalé kolegy z občanských demokratů. Liberecká ODS je přitom tradičně spojena s místní podnikatelskou lobby, v čele se stavební firmou Syner.

Dnes Starostům na propagandistickém serveru Syner Group Genus vrací ODS úder. Bere si na mušku fungování Janďourkovi KAM a osočuje ji z neschopnosti. Lídr Petr Židek hovoří o neschopnosti hlavního architekta. „KAM má podle mě jeden velký problém. Nemá koncepční řízení, snaží se vyjadřovat úplně ke všemu a díky tomu je zahlcen. Jeho pracovníci nic nestíhají. Tím brzdí ostatní odbory na městě a lidé, kteří potřebují jejich vyjádření, čekají mnohdy měsíce a právem se zlobí. Navíc není dostatečně personálně obsazen, což ještě více snižuje jeho akceschopnost,“ uvádí na mediálním serveru Syner Group Petr Židek.

Židek také osočuje KAM a Janďourka z klientelismu. Uvádí příklad výstavby na Horské ulici, kde KAM podle něj nepatřičně zasahuje do plánů investora. Srovnává to se situací o dva kilometry blíže do města, kde u Horních kasáren prý nevadí projekt jen proto, že se jedná o dílo ženy hlavního architekta Jany Medlíkové Janďourkové.

„Projekt předkládá paní architektka Jana Medlíková z Atakarchitekti s.r.o. Paní architektka je zároveň členkou rady architektů, poradního orgánu primátora Zámečníka. Rada architektů projekt schválila. Už tady vidím trochu střet zájmů, ale dobrá. Když ale víte, že se celým jménem paní architektka jmenuje Jana Janďourková Medlíková, a že ještě v červnu letošního roku byl jedním z jednatelů Atakarchiteki pan architekt Jiří Janďourek, dnes vedoucí Kanceláře architektury města, tak to už je pak jasné, že projekt dostal v KAMu zelenou. Je to trochu k smíchu, když Starostové z SLK říkají „že KAM bojuje proti pokusům některých firem znovu vládnout Liberci“. Spíš to vypadá, že ovládnout rozhodování o rozvoji a výstavbě v Liberci se připravují ti, kteří mají dobré vztahy nebo propojení na KAM,“ shrnuje lídr ODS Židek.

Petr Židek opakuje argumenty, které anonymně chodí do libereckých redakcí skrze elektronickou poštu. Náš Liberec proto požádal o vysvětlení i hlavního architekta Jiřího Janďourka. Ten upozorňuje na některá zásadní fakta, která radní za ODS nezmiňuje.

„Ten projekt od mé ženy je starý deset let, tedy dávno před mým angažmá v KAM nebo předtím, než jsem se rozhodl kandidovat za Starosty. Tehdy pro investora dělala moje žena Jana. Je to architektka, tak má péct rohlíky?“ vysvětluje Janďourek.

„Navíc současnou podobu toho projektu u Horních kasáren už ani moje žena nedělá. Aktuální verzi projektu má na starosti architekt Ondřej Novák,“ doplňuje Janďourek a dodává, že kdykoliv se jedná v KAM nebo v radě architektů o nějaké osobní vazby, zdržuje se on i jeho žena hlasování a vždy na to upozorní  kolegy.

Subscribe
Upozornit na
60 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody