Lídr SPD a ředitel muzea, které neexistuje

Svoboda a přímá demokracie (SPD) má letos v Liberci kandidáta na primátora i senátora v jedné osobě. Je jím Svatopluk Holata, který se u svého jména pyšní honosně znějícím titulem „ředitel muzea“. Jenomže „Mobile muzeum“, jehož má být ředitelem, reálně nikde neexistuje.

SPD Tomia Okamura na sebe váže nejrůznější pochybné existence. V řadách jeho příznivců jsou neonacisté, dezinformátoři a vzešel z nich i první český terorista, důchodce z Bakova nad Jizerou, který chtěl z „vlasteneckých motivů“ vykolejit vlak s lidmi. V těchto dnech pak média zaměstnává pardubická kandidátka SPD, která konkrétním lidem i českému národu hrozí vyvražděním ze strany Putinova režimu a jeho armády.

V Liberci se takové extrémy naštěstí nedějí, ale i tak má kandidátka Okamurových „vlastenců“ své zajímavosti. Jednou z nich například je, že její lídr je kandidátem zároveň na primátora i na senátora. Jak by obě funkce, v případě svého zvolení, zvládal, není jisté, ale evidentně si věří.

Zajímavější je ale jeho povolání, s nímž předstupuje před voliče. Uvádí zde, že je „ředitelem muzea“. Má se jednat o „Mobile muzeum ČR“. Jenomže žádné takové muzeum v Liberci ve skutečnosti neexistuje.

„Mobile muzeum ČR“ uvádí jako své sídlo adresu na Masarykově třídě v Liberci, ale na ní žádné muzeum není. Rovněž není registrováno v Asociaci muzeí a galerií ČR.

Nicméně je pravda, že je registrováno v obchodním rejstříku jako firma Svatopluka Holaty a že se historicky podílel na několika prezentacích starých automobilů. Svatopluk Holata také uvádí webové stránky muzea pojmenované dedecek-automobil.cz. Na nich je ovšem jen jeden článek z Libereckého deníku a dál stručný výčet fakt o českém automobilismu.

Na otázku, zda není klamáním voličů, když se kandidát na primátora a senátora prezentuje jako ředitel muzea, které ale reálně neexistuje, Svatopluk Holata odpověděl: „Dobrý den, 100% NE. Děkuji za dotaz.“

Další aktivitou Svatopluka Holaty byla snaha o vybudování pomníku průkopníku automobilismu v českých zemích, ale také silně kontroverzní osobnosti, kterou byl Theodor Liebieg. S tímto nápadem přišel v den památky obětí holocaustu na liberecké zastupitelstvo. Zatím neuspěl.

Okamurovo hnutí SPD se prezentuje jako vlastenecké, někdy až se silně protiněmeckými postoji. Naši redakci proto zajímalo, jak se taková image rýmuje s adorací továrníka Theodora Liebiega, který byl ve 30. letech 20. století největším sponzorem fašistické Sudetoněmecké strany Konráda Henleina, která byla zase nejmocnějším nástrojem politiky Adolfa Hitlera v tehdejším Československu. Po obsazení Sudet byl Theodor Liebieg prvním, kdo v Liberci Hitlera osobně vítal. Na tuto otázku zástupci SPD neodpověděli.

foto: idnes.cz

Subscribe
Upozornit na
66 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody