Slibují levné městské byty. Platí je ale developeři, kteří chtějí prodávat draho

Jak můžou strany, které přijímají nemalé sponzorské částky od největších developerů, prosazovat v Liberci levné městské bydlení? Vždyť developeři a stavební firmy mají přeci zájem na tom, aby se byty prodávaly za co nejvyšší ceny… Takto se ptá liberecká opozice, která to dokládá výpisy z transparentních účtů stran STAN/Starostů pro LK, ANO a ODS. Ty to popírají, vyvrací nebo mlčí.

Nedostupnost bydlení je obrovský problém i v Liberci. Strany se předhánějí v tom, kdo naslibuje postavit více bytů. Jenomže kvůli tržnímu prostředí je jejich cena (pokud jsou) tak obrovská, že na ně většina společnosti stejně nemá šanci dosáhnout.

Věc komplikuje další skutečnost. A to provázanost některých politiků či přímo stran s velkými developery, potažmo stavebními firmami. Vedle notoricky známého, historického spojení liberecké ODS se společností Syner, ale místní politiky financuje i další velký developer – LIF, a.s. (jak ukázal již několikrát v minulosti i Náš Liberec – např. ZDE).

LIF se primárně zabývá pivovarnictvím (patří mu pivovarnická skupina Svijany), ale zisk investuje i do výstavby. V současnosti pro něj například Syner (majitelé obou firem spolu mají dobré vztahy) pro něj například staví celou novou čtvrť na Perštýně, kde chce vystavět 500 bytů. Projekt má podporu vedení města. Ale byty zde rozhodně levné nebudou. Na to, že si LIF zavazuje i současnou vládnoucí libereckou koalici, upozorňuje i Liberec otevřený lidem.

„Proč je bydlení drahé? Tohle je jedna z odpovědí…Všechny politické strany ve vedení Liberce berou sponzorské dary od společnosti LIF, a.s. – developera bytového komplexu na Perštýně. Myslíte, že tyto politické strany mají zájem konkurovat developerům výstavbou levných městských bytů?“, ptá se na svém profilu na sociálních sítích opoziční Liberec otevřený lidem a dokládá to výpisem z veřejných účtů.

Dokládá to tabulkou z webu Hlídač státu:

„Jsem dost ostražitý na to, od koho dary nebo pomoc přijímáme a od koho ne. Nechci se dostávat do střetu zájmů, kterému se mohu vyhnout, i když to znamená, že v politice nezbohatnu. Osobní integritu má člověk jen jednu a ta moje mi je cennější,“ uvedl k tomu lídr Liberce otevřeného lidem a kandidát na primátor Jaromír Baxa.

A jak na to tuto skutečnost reagují liberečtí politici z dotčených stran? Náš Liberec se jich zeptal.

Lídryně kandidátky ANO, Šárka Prachařová v tom problém nevidí. „O tom, že bychom nemohli prosazovat levnější městské bydlení, nevím. S kolegou Baxou jsme se bavili o možnostech, jak hledat cesty k bydlení, jsem zastáncem několika cest, protože nám chybějí jak startovací byty, tzv. profesní a další. Každý z nás má i náměty z jiných měst, co se jim na této cestě daří a co ne. Spolupráce i s developery tu bude vždy, ale měla by dostat jasné parametry. Na tom jsme se shodli také. Jediný zatím rozpor máme ve věci, zda by město melo mít svoji společnost, zda to umí – viz viz model Praha,“ uvedla pro Náš Liberec Šárka Prachařová z ANO.

Její kolegyně, náměstkyně primátora pro dotace a současná kandidátka na senátorku, Radka Loučková Kotasová celý problém označila za nesmysl.

Zajímavou odpověď zvolil primátor Jaroslav Zámečník ze STAN/SLK. Popřel, že by peníze, které do společné kasy Starostů dávají developeři z LIF, by šly na kampaň v Liberci. „V případě rozpočtu aktuální kampaně SLK v městě Liberci nemáme a ani nepočítáme s žádným sponzoringem od společnosti LIF,“ uvedl Jaroslav Zámečník.

Na námitku, že tyto peníze jsou historicky dohledatelné ve veřejných zdrojích vysvětlil: „V r. 2018 zprostředkoval Jiří Šolc od LIF částku 200 tisíc Kč, která byla součástí rozpočtu kampaně SLK v Liberci.“ Jenomže LIF sponzoruje (většinou stejnou částkou 200 000 Kč) SLK i před krajskými volbami. I to lze dohledat z veřejných zdrojů.

Dalším příjemcem podpory LIF je ODS, která je rovněž součástí koalice v Liberci. Podle jejího vyjádření ale její zástupci s naším webem odmítají komunikovat, a to z morálních důvodů. Neodpověděli ostatně ani nyní.

Subscribe
Upozornit na
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody