Primátor a náměstek se vydali do Prahy, od lidí to slízli…

Netradiční formu prezentace zvolili primátor Liberce Jaroslav Zámečník a jeho náměstek pro kulturu Ivan Langr (oba STAN/Starostové pro LK). Vydali se do Prahy podat přihlášku Liberce do soutěže o Evropské hlavní město kultury 2028. Vlakem a na mopedu. Tento PR krok jim ale moc nevyšel…

„Pro statutární město Liberec je to historická chvíle a také zcela mimořádná a neopakovatelná šance na rozvoj celého libereckého regionu v mnoha kreativních oblastech. Věříme, že uspějeme a v roce 2023 v podobném termínu odevzdáme na ministerstvo přihlášku i pro druhé, finálové kolo soutěže. Děkuji všem, kdo se do práce na přihlášce zapojil,“ komentoval primátor Liberce Jaroslav Zámečník, který vyrazil do Prahy na svém pověstném skútru.

Náměstek Ivan Langr s ním soutěžil, zda bude v Praze dříve vlakem. Mělo to svůj důvod. Tříčlenný přepravní tým prý plánoval i způsob, jak přihlášku na Ministerstvo kultury doručit. Část nákladu nakonec vezl primátor Zámečník na své motorce (pro zjednodušení skupina A), druhou pak náměstek Langr po železnici přes Turnov (skupina B). Jak se dalo předpokládat, primátor Zámečník byl na motocyklu na místě o několik desítek minut dříve než vlak po dvouapůlhodinové jízdě.

„Chtěli jsme tím znovu poukázat na absurdnost situace, jak veřejná a ekologicky přívětivá doprava pokulhává za tou silniční. Protože udržitelnost mnoha společenských oblastí je alfou i omegou naší přihlášky,“ uvedl náměstek primátora Ivan Langr.

Jenomže u lidí na sociálních sítích moc nepochodili. Těm se většinou nelíbilo, jakým způsobem politici tráví svůj a jimi placený čas.

„No myslím, že dnešními příspěvky jste mnoha lidem usnadnili rozhodování u voleb, lepší způsob jak se vysmát do ksichtu běžným pracujícím lidem a ukázat na zbytečné plýtvání jste asi teď najít nemohli,“ uvedl diskutující Tomáš Hůla.

„Pane Zámečník projeďte se v ulici Široká, Barvířská a třeba Papírové náměstí, kolik najdete odpadkových košů? Nebo v pátek, v sobotu, tak v 1 hodinu v noci se v těch ulicích projděte. To je kultura, na to ale nemáte čas,“ upozornila na nedobrý stav veřejného prostoru po čtyřech letech vládnutí koalice STAN/Starostů pro LK, ANO a ODS Jana Stehlíková.

„Říká se tomu digitalizace. Nebo místo vlaku bus pro 60 lidí. Nebo aspoň místo toho skútru. Kolik výtisky váží? A kolik váží elektronická verze? Kolik stál tisk a kolik peněz bylo vynaloženo z veřejných prostředků?“ podivuje se Petr Nový nad jednáním libereckého vedení, které se chlubilo tím, jak modernizuje veřejnou správu.

„Neujel už teď Liberci v kultuře vlak? Brno je dlouhodobě celorepublikově známé jako město kultury… A nesráží mu image zpustlé činžáky v centru (na 5. Května,v Rumunské, Frýdlantské a Jablonecké)?“ ptal se Marek Stahl.

Samotná kandidatura budí řadu kritiky i posměchu. Lidé i opoziční politici ukazují, že Liberec pod současnou vládu rozhodně kulturním městem není. Navíc je podle nich řada jiných problémů – a v dnešní době zvláště – které je třeba řešit.

Liberec má opravdu na poli kultury co dohánět. Například předloni zastupitelé Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS odsouhlasili mimořádnou dotaci 10 milionů korun pro SYNER Group, aby ta nepřišla kvůli covidu o zisky z Home Credit Areny, kterou si od města za kritizovaných podmínek pronajímá. A kde vedení města na tuto dotaci vzalo peníze? Sebralo ji libereckým spolkům, které se starají o nekomerční sport a právě kulturu.

Dalším výmluvným příkladem je osud kina Varšava, za které město sklidilo i celorepublikovou ostudu, když stav, ve kterém se nejstarší liberecký biograf nachází, zkritizoval šéf Febiofestu Fero Fenič.

Město Liberec záměr kandidovat na Evropské hlavní město kultury 2028 oficiálně vyhlásilo 30. listopadu 2020, v červnu 2021 proces kandidatury zpečetilo i zastupitelstvo města, které souběžně schválilo i strategii rozvoje kultury na léta 2022 – 2029.

Tvorba přihlášky nakonec přišla na cca 2 miliony korun, 600 tisíc Liberec získal z dotace Ministerstva kultury. Stejně důležitou fází jako tvorba textu je ovšem i prezentace přihlášky před 12člennou mezinárodní komisí. Ta se uskuteční v termínu mezi 12. a 14. říjnem, kdy se také všechna kandidátská města dozvědí neoficiální verdikt, kdo se probojuje do druhého, finálového kola.

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
20 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody