Liberec plný nekvalitní architektury? „Papundeklové“ obchoďáky jsou nebezpečné

Již v pátek v noci obletělo celou republiku video, na kterém je zachyceno zřícení stropu v restauraci McDonald’s v důsledku večerní bouře. Jen zázrakem se nikomu nic nestalo. Neštěstí ale znovu otevírá otázku, jakým způsobem a jakým druhem staveb bylo zastavěno liberecké centrum.

Chybělo málo a mohla z toho být tragédie obřích rozměrů. Strop v McDonald’s v libereckém Foru se kompletně zřítil. Neudržel nápor vody. Vše bylo zachyceno na videu, které od páteční noci viděly stovky tisíc lidí.

Přitom Forum není nijak stará stavba. Dokončena byla v roce 2010 a nahradila původní, architektonicky kvalitní OD Ještěd věhlasných českých architektů Miroslava Masáka a Karla Hubáčka.

Obchodní centrum Forum realizovala v Liberci společnost SYNER. Není přitom tajemstvím, že firma SYNER a podnikatelé kolem ní měla a má silné napojení na zdejší politiku a z jejích řad se rekrutovalo nemálo libereckých politiků, jako například někdejší primátor za ODS Jiří Kittner, za jehož vlády také došlo k největší výstavbě obchodních center.

Náš web již v minulosti namítal, že Liberec je doslova zahlcen nákupními centry, která jsou však často prázdná nebo poloprázdná – viz Delta na Soukenném náměstí, Plaza na Šaldově náměstí nebo nákupní centrum s Albertem na Tržním náměstí.

Již v roce 2014 vyšla urbanistická studie, která ukázala na brutální předimenzovanost nákupními plochami, kterými Liberec disponuje. Zatímco evropské metropole jako Londýn nebo Paříž vykazují zhruba 400 metrů čtverečních na tisíc obyvatel, Liberec jich má neuvěřitelných 1200 metrů čtverečních. Evropský městský průměr je přitom 260 metrů, český pak dokonce 240 metrů.

Páteční zřícení stropu v libereckém Foru pak ukazuje na kvalitu provedení staveb podobných obchodně zábavních center. Vedle zpochybňované estetické funkce ukázala páteční bouře i daleko nebezpečnější aspekt těchto objektů.

Subscribe
Upozornit na
22 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody