Kam s ním? Vedení kraje se zřejmě bude soudit s bývalým poslancem

Petr Pávek, dnes již bývalý poslanec za SLK/STAN, je ve sporu s Libereckým krajem. Nelíbí se mu, že ho kraj odvolal z místa ředitele Domova důchodců v Jindřichovicích pod Smrkem, které zastával před svým odchodem do Poslanecké sněmovny a na které by měl mít po ukončení poslaneckého mandátu nárok.

Vedení Libereckého kraje pod hejtmanem Martinem Půtou (Starostové pro Liberecký kraj) v roce 2015 jmenovalo nové ředitele svých domovů pro seniory. Náš Liberec tehdy jako první informoval, že někteří kandidáti byli vybíráni podle stranického klíče a výběrová řízení na některá místa probíhala za velice podivných okolností.

Jedním z těch, kteří získali ředitelské místo, byl i Petr Pávek – bývalý, skrze některé své kroky celorepublikově známý starosta Jindřichovic pod Smrkem. V roce 2015 se stal ředitelem zdejšího domova důchodců (dále jen domova).

Jenomže přišel rok 2017 a s ním i volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. V těchto volbách kandidoval Pávek jako člen Starostů pro Liberecký kraj (SLK) na kandidátce hnutí STAN v Libereckém kraji a stal se prvním náhradníkem. Poté, kdy na získaný poslanecký mandát rezignoval hejtman Martin Půta, se Petr Pávek stal dne 24. listopadu 2017 poslancem.

Jeho mandát zanikl na konci letošního října po volbách do Poslanecké sněmovny. Pávek se tedy obrátil na Liberecký kraj, tedy na svého původního zaměstnavatele, s tím, aby se mohl vrátit na své ředitelské místo. Podle zákoníku práce na to má právo. V době, kdy je zaměstnanec dlouhodobě plně uvolněn pro výkon veřejné funkce, mu nesmí zaměstnavatel dát výpověď z pracovního poměru a po skončení výkonu uvolněné funkce má na své původní místo nárok, respektive o ně nemůže přijít a je stále zaměstnancem.

Jenomže vedení Libereckého kraje (koalice SLK, ANO a ODS) o tom nechtělo ani slyšet. Pávek skončil ve funkci poslance 20. října 2021 a Rada Libereckého kraje jej odvolala z funkce hned 22. října 2021.

Takový postup by ale mohl být protizákonný. „Zaměstnavatel nemůže dát člověku, který je uvolněn do zvolené funkce, výpověď,“ uvedl pro Náš Liberec Jan Dupák, právník organizace Transparency International. „V každém případě mu musí nabídnout odpovídající náhradu za funkci,“ dodal Dupák.

To se ale podle Pávka nestalo. „Nic takového mi nabídnuto nebylo. A už vůbec ne formální cestou,“ uvedl pro naši redakci bývalý poslanec Pávek.

Vedení kraje se ovšem odvolává na jednání se samotným Petrem Pávkem. „Rada Libereckého kraje řešila odvolání pana Pávka, který ústně projevil zájem nepokračovat v práci ředitele domova. Vedení Libereckého kraje chtělo zachovat kontinuitu stávajícího vedení, a proto rozhodlo pana Pávka z funkce odvolat,“ uvedla pro náš web mluvčí Libereckého kraje Andrea Fulková.

Jenomže podle Pávka to je manipulativní prohlášení. „Tohle je jen půlka pravdy,“ řekl naší redakci Pávek. „Já jsem s nimi skutečně jednal a řekl jim, že nechci dělat nějaké problémy a skutečně nechci a na návratu netrvám, ale musíme se také domluvit na nějakém odstupném,“ dodal Pávek.

O tom, že je situace s bývalým ředitelem Domova důchodců Jindřichovice pod Smrkem, p.o., kraji nepříjemná, svědčí i fakt, že jeho vedení dlouhou dobu nechtělo vůbec odpovědět a problém převádělo na jmenovanou ředitelku jindřichovického domova.

„Před datem, kdy začal pan Pávek vykonávat funkci poslance, byl zaměstnancem konkrétní příspěvkové organizace. Ta je samostatným právním subjektem, danou věc proto řeší současné vedení této organizace. Prosím vzneste dotaz přímo na její vedení. Kraj do dané záležitosti nemůže vstupovat,“ zněla původní odpověď Rady Libereckého kraje.

Ta ovšem nebyla pravdivá už jen v tom, že rada Pávka, jak bylo zmíněno výše, v říjnu po parlamentních volbách z funkce odvolala.

„Odpověď na otázku, zda je pan Pávek zaměstnancem naší organizace či nikoliv, Vám bohužel nemohu poskytnout, neboť by jejím poskytnutím mohlo dojít k porušení právních předpisů pro zpracování osobních údajů,“ zní odpověď od současné pověřené ředitelky Jany Elešové.

Petru Pávkovi došla, podle jeho slov, s jednáním s krajem trpělivost a obrátil se na advokátku, která nyní celou věc řeší. „Kraj se rozhodl pro postup, který je, podle mne i právních expertů, nezákonný. Je to kraj, který prostřednictvím Rady kraje jmenuje a odvolává ředitele svých příspěvkových organizací. A je to kraj, který rozhoduje o rozpočtech svých organizací. Osobně to hodnotím jako zbabělost, když konkrétní lidé ve vedení Libereckého kraje a jeho úřadu činí rozhodnutí s nezákonnými důsledky, které za ně má nést někdo jiný. Konkrétně vedení příspěvkové organizace. Byla by škoda, kdyby se o nápravu stavu musel postarat až soud,“ shrnul svůj postoj Petr Pávek.

Subscribe
Upozornit na
32 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody