Podraz na Piráty? Zákaz kroužkování byl podle Starostů komunismem

Spojení se Starosty znamenalo pro Piráty téměř vymazání z politické mapy. Starostové naopak notně posílili a včera zveřejněná analýza Pirátů ukazuje na skutečnost, na kterou Náš Liberec upozorňoval dlouhodobě. Tedy, že Starostové v rozporu s koaliční smlouvou před volbami masivně vyzývali voliče k podpoře svých kandidátů na úkor Pirátů.

Piráti si zpracovali povolební analýzu, ze které vyplývá, že je Starostové podvedli, když navzdory koaliční smlouvě vyzývali své voliče ke kroužkování. V koaliční dohodě přitom byla ustanovení, která podobná jednání jednoznačně zakazovala. Zprávu o tom přinesl jako první server Neovlini.cz.

Náš Liberec již před volbami opakovaně upozorňoval na to, že liberečtí Starostové vedle oficiální společné kampaně s Piráty spouští i druhou, vlastní kampaň, ve které voliče vyzývají ke kroužkování. Zatímco v oficiální kampani se kandidáti Starostů a Pirátů div ne objímali a vzpomínali na své skautské časy, v paralelní kampani Starostů byli voliči nabádáni ke kroužkování Starostů samotných.

Liberecký kraj a ne příliš kolegiální chování zdejších Starostů zmiňuje jako příklad nejmarkantnějšího porušování koaličních dohod i samotná pirátská analýza, která se v médiích objevila včera. Zmiňovány jsou předvolební noviny libereckých Starostů a dopisy voličům, které jim chodily do schránek, i aktivity představitelů Starostů na sociálních sítích a v médiích.

„Člen předsednictva hnutí STAN a předseda Starostů pro Liberecký kraj (SLK) Martin Půta aktivně koordinoval vydání novin Starostů pro Liberecký kraj, které jednostranně podpořily kandidáty nominované na kandidátní listinu za STAN. Obsah novin byl i přes odpor Pirátů publikován. Cílená kampaň SLK měla celostátní dopad,“ píše se v ní.

Hejtman Martin Půta s naším serverem dlouhodobě nekomunikuje, ale pro Seznam zprávy vydal k pirátské analýze emotivní prohlášení. „Místo toho, aby to Piráti projednali na koaliční radě, nechají to raději uniknout do médií,“ řekl Seznam zprávám Půta. Piráti podle něj jen hledají chyby u jiných.

„Já bych očekával, že Ivan Bartoš po volbách zvedne telefon a poděkuje za druhý nejlepší výsledek koalice po Praze. Kdybychom u nás v kraji měli výsledek jako on v Ústeckém kraji, máme jen jednoho poslance,“ řekl Půta.

Dalším výslovně jmenovaným Starostou, který je v analýze citován, je senátor a starosta Chrastavy Michael Canov. Ten skutečně před volbami aktivně vybízel voliče ke kroužkování. Podobně jako jeho kolegové uváděl, že není kandidátem koalice (v koaliční dohodě se mluví o tom, že vyzývat ke kroužkování nesmějí kandidáti) a zároveň je členem pouze sesterské organizace hnutí STAN, tedy SLK – Starostů pro Liberecký kraj.

Náš Liberec požádal senátora Canova o vyjádření a ten odpověděl. Podle něj se mu zákaz kroužkování nelíbil od začátku. Již těsně po volbách jej označil za praktiky neslučitelné s demokratickým zřízením, které mu připomínají předlistopadový režim.

„Před 31 lety jsme v naší vlasti získali po 40 letech právo svobodně volit. Součástí svobodných voleb v naší svobodné a demokratické vlasti je ze zákona nejen právo si vybrat svobodně volební stranu, ale také ve zvolené volební straně upřednostnit některé z kandidátů kroužkováním a také je právem kohokoliv vyzvat k využití tohoto plného voličského práva. Proto jsem přesvědčen, že smluvně zakázat kandidátům vyzývat ke kroužkování byla nejen kardinální pitomost, ale i akt jdoucí proti smyslu voleb narušující ústavní práva kandidátů. Co se nekandidátů týče, tak těch se žádný smluvní zákaz netýkal vůbec, přestože to bylo opakovaně na všech možných místech donekonečna interpretováno,“ uvedl pro Náš Liberec Michael Canov.

„Koho jiného jsme taky měli podporovat , než své členy? Neporušili jsme tím vůbec žádnou smlouvu mezi STAN a Piráty, protože SLK jednak vůbec nebyli smluvní stranou, jednak nikdo z těch členů SLK, co vyjádřili podporu kandidátům doporučeným STANu, nebyl kandidátem a krom toho, jak již jsem uváděl výše, v demokratických svobodných volbách v demokratickém státě má každý právo volit a doporučovat ke zvolení kohokoliv,“ zamýšlí se dál senátor Canov.

Podle něj by Piráti měli hledat vinu spíše u sebe. „Piráti dostali po řadě svých volebních úspěchů facku od voličů. Měli by se nad vzkazem voličů především sami velmi zamyslet. Pokud hledají vinu všude jinde než jen u sebe, je to jejich věc, ale za moudré to nepovažuji,“ uzavřel chrastavský starosta a senátor.

Všechny tyto aktivity se Starostům vyplatily. Za Liberecký kraj nebyl zvolen do Poslanecké sněmovny ani jeden Pirát, poslancem se stali pouze zástupci Starostů – opětovně bývalý starosta Semil Jan Farský a nově liberecký zastupitel Jan Berki.

Není to ale poprvé, že liberečtí Starostové měli problém se svými koaličními partnery. Před loňskými krajskými volbami například hejtman Půta silně kritizoval hnutí ANO a premiéra Andreje Babiše, byť byl v té době s ANO v krajské koalici a jeho Starostové s ANO vládnou i v Liberci nebo v sousedním Jablonci nad Nisou.

V předminulém volebním období na kraji pak SLK i hejtman Půta na sebe upozornili tím, že si hejtman odmítl z morálních důvodů podat ruku se zástupci KSČM, jmenovitě s bývalým vězeňským dozorcem Josefem Vondruškou, byť ten byl z obžaloby ohledně týrání vězňů osvobozen soudem. V zákulisí ale pak Půta s tou samou KSČM i samotným Vondruškou dohadoval sesazení svého bývalého koaličního partnera ze Změny pro Liberecký kraj, který se snažil rozkrývat podezřelé krajské zakázky.

foto: PirStan

Subscribe
Upozornit na
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody