Postřehy ze zastupitelstva: převod zoo neprošel. Primátor dal přednost galavečeru s hejtmanem

Očekávané a kritizované darování liberecké zoo a botanické zahrady Libereckému kraji neprošlo. Primátor Jaroslav Zámečník odešel na slavnostní udílení poct hejtmana a koalice neměla na prosazení bodu dost hlasů.

Přestože šlo o bezesporu nejvýznamnější akt projednávaný v tomto volebním období, záměr byl nakonec stažen, a to dost možná v rozporu s jednacím řádem. Koalici na konci jednání začaly chybět hlasy, a tak se hlasování vyhnula. Mimo jiné i proto, že samotný primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) jednání zastupitelstva opustil, raději šel do lázní na slavnostní udílení cen hejtmana.

Diskuse kolem převodu zoologické a botanické zahrady byla plná věcných argumentů a trvala několik hodin. Opozice apelovala na koalici, zejména na Starosty, ať se Liberec tak obrovského majetku nevzdává, ale dohodne se s krajem o podpoře. „Nevidím důvod, proč by kraj nemohl Liberci na provoz zoo přispívat,“ uvedla například Zuzana Kocumová z LOL-Liberce otevřeného lidem. „Vždyť přeci všude tvrdíte, jak máte s krajem, kde také vládnou Starostové, tak výborné vztahy, tak proč nám nepomohou?“ ptala se Kocumová.

K tomu ji doplnil Josef Šedlbauer ze Změny/Zelených. „Přeci pokud kraj chce ZOO skutečně pomoci, může pomoci už nyní. Stačilo by posílat pravidelný příspěvek tak, jak to kraj činí standardně u mnoha jiných aktivit obcí v podobě jeho dotačních programů. Aniž by bylo nutné nevratně se zbavovat historického dědictví města, o který tu právě občané města už přes 100 let pečují. Pozice kraje „pomůžu, když mi majetek dáte“ je pozice podobná lichváři.“

 „Důvod, proč Liberec nemá dostatek peněz na provoz a rozvoj ZOO, je prostý. Rozpočtové určení daní, podle kterého se peníze obcím rozdělují, jej naprosto nepřiměřeně diskriminuje. Čtyři největší města v ČR mají příjmy na jednoho obyvatele násobné než Liberec, ten má příjmy pak víceméně stejné jako i ty nejmenší obce s pár stovkami obyvatel,“ vysvětluje Jindřich Felcman (Změna/Zelení).

Jenže situace se sněmovními volbami razantně změnila. Je na spadnutí, že v ČR začne vládnout nová koalice, jejíž součástí bude hnutí Starostů. A to s velmi významným počtem 33 poslanců – v pětikoalici to je jen těsně druhý nejsilnější poslanecký klub po ODS se 34 mandáty.

„S tak významnou politickou silou by pro Starosty neměl být problém zajistit plnění svých předvolebních slibů. A tento slib na úpravu rozpočtového určení daní měly skutečně v programu. Tohle navíc není jen tak ledajaký slib. Posílení samospráv, podpora obcí a krajů, to je přeci vlajkovou lodí Starostů,“ doplňuje J. Felcman.

Ze strany koalice odpovědi nepřicházely, zejména Starostové sázeli na její početní převahu, jenže se přepočítali. Spousta zastupitelů v čele s primátorem Zámečníkem dala přednost hejtmanskému galavečeru a koalice Starostů, ANO a ODS neměla dostatek hlasů, tak bod stáhla. Dost možná ale s porušením jednacího řádu, jak upozornil opoziční zastupitel Ondřej Petrovský ze Změny. „Bod může být stažen jen navrhovatelem, nechápu, že nám to tady pan tajemník nevysvětlí a musíme to dohledávat,“ tvrdil Petrovský.

Liberec měl tento den odhlasovat darovací smlouvy, kterými by se ve prospěch Libereckého kraje zbavil zoo, botanické zahrady, ale i Kulturního a společenského centra Lidové sady Liberec, které je součástí příspěvkové organizace Zoologická zahrada Liberec. Náhradou za to by měl obdržet dva domovy důchodců, o které se kraj již nechce starat.

Subscribe
Upozornit na
54 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody