Nová Kunratická má mít 650 bytů, sociální bydlení zde ale nebude

Mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou by měla vzniknout celá nová čtvrť – Nová Kunratická se 650 byty. Stavět bude Syner Group a na místě vznikne ucelená čtvrť města, kde budou byty, služby, mateřská školka i dům s pečovatelskou službou. Oproti původním plánům ale zde město nebude mít stovku sociálních bytů, jak bylo původně zamýšleno.

„Mnoho změn ocení i místní obyvatelé, neboť zde například bude vybudován bezpečný chodník od sídliště až do této lokality a lesní cesta až k pivovaru Vendelín, přes potok bude most, a tak každý, kdo bude chtít jít bezpečně pěšky, má krásnou možnost,“ komentuje náměstek primátora pro technickou správu Jiří Šolc.

Dále vznikne prodloužení ulice Hrabětická s napojením na stávající kruhový objezd, nové veřejné osvětlení a další stavby za stovky milionů. Plánovací smlouvu bude projednávat říjnové zastupitelstvo.

„Je to asi největší soukromá investice ve městě, přibližně tři miliardy korun, vznikne mnoho nových bytů, mám z toho radost. Připravit takto složitou smlouvu nebylo jednoduché a děkuji všem, kteří se na tom podíleli,“ doplňuje náměstek primátora pro technickou správu Jiří Šolc.

„Díky aktivnímu vyjednávání vedení města se povedlo získat vysoký bonus ve veřejném prostoru nejen pro budoucí obyvatele této lokality, ale i celý Liberec. Celkem zhruba za 65 milionů korun. Získáme tam nové prostory pro mateřskou školku s kapacitou přes 80 dětí, nové chodníky, lesní cesty včetně mostu, ale i hodnotnější povrchy, respektive kvalitnější materiály, které pro jejich výstavbu investor musí použít. Ale také podzemí kontejnery a bohatší zeleň. Počítá se i s řadou herních míst a prvků. Pro děti tam bude například basketbalové hřiště nebo několik workoutových míst. Součástí dohody jsou i adaptační opatření proti suchu. Vznikne tam i několik otevřených vodních ploch, ale také chodník, který místo propojí se starým sídlištěm v Kunraticích. Developer bude současně investorem hlavní příjezdové komunikace,“ říká vedoucí Kanceláře architektury města Liberec (KAM) Jiří Janďourek.

Původní plán dohody se Synerem vznikl již za předchozí vlády Změny pro Liberec a ANO. Tehdejší náměstek pro ekonomiku a rozvoj Jan Korytář (Změna) chtěl výměnou za městské pozemky docílit toho, aby na sídlišti město mělo 100 sociálních bytů, které by sloužily nejen jako levné ubytování pro Liberečany, ale aby radnice mohla skrze jejich nájemní smlouvy ovlivňovat cenu bydlení v celém městě.

Nová koalice Starostů, ANO a ODS se ale rozhodla jít jiným směrem. Pozemky na Kunratické směnila se Synerem za ty na „Papírovém náměstí“, kde hodlá budovat celou novou čtvrť. I zde by v jejím rámci měly vzniknout sociální byty, ale měla by jich být zhruba třetina. Celkově by se zde mělo postavit zhruba 150 nových bytů.

Subscribe
Upozornit na
126 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody