Město prodalo školní budovu, děti se budou učit ve vaně zchátralého bazénu

Město Liberec chystá ve vaně zpustlého bazénu na Františkově stavět třídy pro děti z vedlejší základní školy. Přitom to je sotva pár let, co město prodalo jednu z budov této školy do soukromých rukou a posléze ani nevyužilo nabídky ji koupit zpět. Dnes je v ní ubytovna a děti se budou učit ve vaně bazénu.

V roce 2019 byla na stole otázka obnovení bazénu na Františkově, který ještě v 90. letech sloužil školní mládeži, trénujícím plavcům i široké veřejnosti. Jenže pak jej neviditelná ruka trhu poničila tak, že již pěkných pár let není schopen provozu. Dnes vedení města přišlo s originálním nápadem: budou z něj třídy pro děti ze sousední základní školy.

V těchto prostorách by měly vzniknout školní třídy pro děti. Na zářijovém zastupitelstvu to sdělil náměstek primátora Ivan Langr (SLK). Foto: https://www.facebook.com/piratiliberec/

Před třemi lety vznikla skupina lidí, kteří se ve spolupráci s tehdejším náměstkem primátora Jiřím Němečkem z ANO snažili přijít s projektem obnovy františkovského bazénu. Jenže Jiří Němeček nemohl snést to, jakým způsobem dění na radnici ovlivňuje hejtman Martin Půta, odstoupil a celá iniciativa usnula.

Dnes už s bazénem město nadobro nepočítá. „Z mého pohledu ten bazén nemá budoucnost, již druhým rokem pracujeme na tom, aby v té bazénové hale vyrostly školní třídy, protože to je pro tu lokalitu podstatné,“ podal svou verzi budoucího využití bazénu na Františkově náměstek pro školství a kulturu Ivan Langr (Starostové).

Osud františkovského bazénu je přitom pro správu veřejného majetku v Liberci signifikantní. V roce 2011 jej tehdejší koalice ČSSD, Liberec občanům (Starostové + lidovci), Věci veřejné a Unie pro sport a zdraví prodala soukromému podnikateli, který zde zřídil pofidérní soukromou Vysokou školu Karla Engliše.

Již tehdy opozice ze Změny pro Liberec upozorňovala na, dle ní, podezřelý postup města při privatizaci staré školní budovy. Prodej nebyl nijak inzerován, po tlaku Změny byla cena zvýšena na 11 milionů z původně 9 milionů navržených, ale přesto díky mizivé informovanosti o prodeji se nakonec výběrového řízení neúčastnil nikdo jiný než provozovatel soukromé Vysoké školy Karla Engliše.

Vysoká škola Karla Engliše na Františkově ale vydržela jen do roku 2014 a majitel budovu nabídl k odkoupení zpět městu. Vládnoucí koalice ale tak dlouho otálela, až město předběhl soukromý developer s plánem ve školní budově postavit ubytovnu. Tak se také stalo.

Původní budova základní školy ve Švermově ulici na Františkově. Město ji nedávno prodalo a investor v ní postavil ubytovnu

Následně, v dalším volebním období, o koupi budovy do vlastnictví města usiloval tehdejší náměstek za Změnu pro Liberec Jan Korytář. Jeho hlavním argumentem bylo, že je právě potřeba rozšířit vedlejší ZŠ Švermova. Jenže proti byla tehdejší opozice ze Starostů i ODS a zájmy dalšího soukromého vlastníka proti těm městským hájil zejména bývalý primátor Tibor Batthyány (zvolen za ANO a později z něj vyhozen).

Dnes tedy chce koalice Starostů, ANO a ODS ve vaně zaniklého františkovského bazénu stavět školní třídy.

Subscribe
Upozornit na
39 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody