Po náměstku Svitákovi vyzývají ke kroužkování i další Půtovi Starostové

AKTUALIZACE Náš Liberec minulý týden přinesl informaci, že náměstek hejtmana Libereckého kraje Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj) vyzývá, navzdory koaliční smlouvě, ke kroužkování Starostů na společné kandidátce s Piráty. Dnes se k němu připojil i hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) i další Starostové, například senátor Michael Canov nebo primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Jak Náš Liberec upozornil, před několika dny náměstek hejtmana Libereckého kraje pro dopravu Jan Sviták přímo vyzval voliče Starostů/STAN, aby na společné kandidátce Pirátů a STAN (PirStan) podpořili kroužkováním kandidáty jeho strany.

Ač tím vzbudil nevoli u svých koaličních partnerů a proti takovému přístupu se ozval například i poslanec Pirátů Lukáš Kolařík, dnes se ke Svitákovi připojil i jeho stranický šéf, hejtman Martin Půta (viz obr.). Ten na svém profilu zveřejnil banner, kde sice opatrněji než Sviták, ale přece jen dostatečně jasně vyzývá voliče k podpoře kandidátů Starostů na společné kandidátce s Piráty.

Půta na zveřejněném banneru Starostů pro Liberecký kraj přímo říká: „Podporuji naše kandidáty v parlamentních volbách. Náš hlas musí být v Praze slyšet. Staráme se o naše obce, města a kraj.“ Další Starostové, například senátor Michael Canov nebo starostka Semil Lena Mlejnková, pak v těchto dnech také natáčí videa na podporu svých kandidátů na společné kandidátce PirStan.

Ostatně senátor a starosta Michael Canov, politik, který kumuluje nejvíce funkcí v kraji, vyzává ke kroužkování Starostů na svém Facebooku stejně otevřeně jako náměstek Sviták. „Už za pár týdnů nás čekají parlamentní volby, ve kterých vy voliči rozhodnete nejen o budoucnosti naší země, ale také našich obcí, měst a kraje. Váš hlas rozhodne také o tom, nakolik dokážeme prosazovat cíle důležité pro kvalitu života a další rozvoj našeho kraje,“ píše svým voličům Michael Canov a zároveň je vyzývá: „O tom, jestli bude náš kraj v Praze pořádně slyšet, rozhodnete právě vy. Podpořte proto naše kandidáty, které dobře znáte a u kterých máte jistotu, že vás nezklamou.“

Stejnou výzvu, která je v rozporu s dohodou s Piráty, zveřejnil i další významný člen Starostů, Jaroslav Zámečník. Její text je identický s prohlášením ostatních Starostů, včetně hejtmana Půty a je jasné, že jde o koordinovanou akci, která systematicky vyzývá ke kroužkování v parlamentních volbách. Na dotaz naší redakce, zda to není v rozporu s koaliční smlouvou, primátor Zámečník odpověděl: „Snažíme se o dobrou věc, věřím že lidé využijí kroužkování u jakékoliv kandidátky.“

Koaliční smlouva mezi Piráty a Starosty přitom přímo říká: „Kandidát koalice je povinen zdržet se jakékoliv výzvy, přímé či nepřímé, veřejné či osobní, ke kroužkovaní.“

Starostové na kritiku Pirátů, že porušují koaliční smlouvu, pak odpovídají předvolební chytristikou. Ani hejtman, ani jeho náměstek nebo například senátor Canov nejsou kandidáty, takže se na ně smlouva nevztahuje.

Starostové, včetně Půty a Svitáka, svými výzvami ke kroužkování na kandidátkách evidentně reagují na nesouhlas svých voličů, kterým se nelíbí jejich koalice s Piráty. Podle ohlasů na sociálních sítích i padajících preferencí PirStan se oběma stranám nepodařilo před volbami občanům dostatečně vysvětlit a pozitivně zpropagovat společnou kandidátku.

Hejtman Půta přitom usiluje o křeslo ministra dopravy, pokud Piráti a Starostové v říjnových parlamentních volbách uspějí. A to i přes sliby, které dal svým voličům, že bude pro kraj pracovat celé čtyři roky.

„Ještě bych rád připomněl důvody, proč jsem se já osobně v letošních parlamentních volbách rozhodl nekandidovat. Jednak jsem lidem loni na podzim při krajských volbách slíbil, že budu celé čtyři roky pracovat pro náš region, a už dřív jsem řekl, že se do celostátní politiky naplno vrátím tehdy, až skončí pravomocným rozsudkem soud ohledně kostela Máří Magdalény. A to vzhledem k rychlosti soudů v České republice jen tak brzy nebude,“ uvedl k začátku kampaně Pirátů a Starostů 18. května Martin Půta.

Pirátům se podobné praktiky nelíbí a protestují proti nim na sociálních sítích. Evidentně jsou si ale vědomi dominance Půtových Starostů v Libereckém kraji, a proto nepřichází žádná oficiální reakce. A to ani na přímý dotaz. Stejně tak Piráti, kteří se profilují jako protikorupční hnutí, mlčí ke korupčním kauzám Starostů i samotného hejtmana Půty.

foto: https://www.facebook.com/starostoveprolibereckykraj

Subscribe
Upozornit na
69 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody