Radnice chce rekonstruovat bazén za 700 milionů. Částku dvakrát vyšší než před pěti lety

Jak informoval Náš Liberec již předminulý týden, zastupitelstvo rozhodlo o nové podobě městského plaveckého bazénu. K věci je již hotová projektová dokumentace a vizualizace, která citlivě navazuje na původní podobu. Kde ale vzít 700 milionů, které má celá rekonstrukce stát, nikdo zatím netuší. Navíc jde o dvounásobnou částku, se kterou se počítalo v roce 2016.

Jak bývá v Liberci v posledních letech zvykem, vše začíná (a často také končí) u vizualizací a obrázků. S pěknou prezentací, která občanům ukazuje budoucí podobu městského plaveckého bazénu na Tržním náměstí, přišla i současná koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS. Podstatnější jsou ale hry s cenou projektu, které se během pár lety v Liberci mění takřka turbulentně.

Od 350 milionů v roce 2016 po dnešních 700 milionů

Podle nejnovějších údajů má stát rekonstrukce 700 milionů korun. Na dotaz novinářů, proč se takto cena vyšplhala nahoru, když předchozí vedení města počítalo s částkou poloviční, odpověděl ekonomický náměstek Zbyněk Karban (ANO). „Za minulého vedení se jen mluvilo. Nebylo vůbec nic. My jsme teprve nechali vypracovat studii a projekt a teprve na základě toho je možné prognózovat nějaké částky,“ uvedl na tiskové konferenci 26. dubna 2021 náměstek Karban.

Jenomže to není pravda. Již v roce 2016 představila tehdejší koalice Změny pro Liberec a ANO projekt, který pro město vypracovala pardubická společnost Code s.r.o. Podle této dokumentace měla vyjít rekonstrukce bazénu na libereckém tržním náměstí zhruba na 350 milionů korun. Cena projektové dokumentace měla činit 18 až 20 milionů korun.

Již tehdy se například vedla diskuse, na jak dlouho městský plavecký bazén uzavřít nebo kde na něj vzít peníze. „Dotačních příležitostí moc není, takže zvažujeme i další možnosti, a sice sami našetřit, oslovit soukromé investory nebo úvěr,“ sdělil v roce 2016 tehdejší primátor za ANO Tibor Batthyány.

Kvůli Batthyánymu se také poprvé začalo spekulovat o razantním navýšením ceny. Těsně před volbami, v létě 2018, kdy už byl vyhozen z ANO, přišel Batthyány s tvrzením, že nechal projekt přepracovat a že bazén bude stát zhruba 620 milionů korun. Jeho koaliční partneři ze Změny pro Liberec, se kterými byl tou dobou již v otevřením sporu, s Batthyányho přístupem nesouhlasili.

„Nyní jsme na 620 milionech korun,“ uvedl v roce 2018 tehdejší primátor. Výrazné předvolební navýšení ceny, se kterým tehdy nesouhlasili jeho koaliční partneři ze Změny, ale i tehdejší opozice ze Starostů, zdůvodňoval například cenou moderních technologií a cenou práce „Také to je způsobeno trhem práce. Zakázek je tolik, že průměrné ceny stavebních prací jdou strašně nahoru,“ uváděl Batthyány.

S poněkud podivným a předtím nikde neuváděným číslem 800 milionů korun přišel v roce 2020 současný primátor Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj. Do loňského březnového čísla Zpravodaje liberecké radnice napsal: „Architektonicky zdařilá stavba arch. Švancara se měla dočkat zásadní přestavby a  podle prosákajících informací se náklady měly vyšplhat na neuvěřitelných 800 mil. Kč. Tento záměr jsme s  ohledem na finanční možnosti města a  zdařilou architekturu bazénu museli hned v lednu 2019 zastavit a začít od nuly. V současnosti jsme již ušetřili přibližně 25 mil. Kč při výběru projektanta a plánujeme rekonstrukci bazénu o  polovinu levněji než minulé vedení města.“

Primátorovy sliby se nesplnily a o rok později, tedy dnes, koalice města počítá s částkou 700 milionů korun.

Podivnosti kolem výběrka na projektanta

Náš Liberec již na začátku roku 2020 informoval, že výběrové řízení na projektanta, který má zpracovat dokumentaci k rekonstrukci bazénu, provázely nestandardní okolnosti. Ty dokonce vyvolaly krizi uvnitř koalice Starostů, ANO a ODS na liberecké radnici a hovořilo se dokonce o odvolání primátora Jaroslava Zámečníka.

Výběrové řízení na projektové zpracování rekonstrukce nakonec vyhrála společnost Ateliér 11 z Hradce Králové. Tak zvítězila s nezvykle nízkou cenou 6,7 milionu korun. Druhý uchazeč například nabízel cenu o téměř dvacet milionů vyšší.

 Náš Liberec již loni zároveň upozornil na tehdejší zavádějící informace primátora Jaroslava Zámečníka, který uváděl jednotlivé reference firmy Atelier 11. Oproti překvapivě nízké ceně Atelieru 11 se počítalo s tím, že cena za práci projektanta bude i několikanásobně vyšší.

Jenomže primátorova argumentace byla poněkud zavádějící.  Ateliér 11 má sice za sebou realizaci krytého městského bazénu v Mladé Boleslavi, ale nelze říci, že by tato byla bez problémů. Zakázku na stavbu bazénu získala liberecká stavební společnost Syner a cena měla být zhruba 248 milionů korun. Cena ale nakonec byla o deset milionů vyšší. I s ostatními referencemi uváděnými primátorem Zámečníkem, to bylo, jak informoval Náš Liberec, trochu jinak.

V průběhu celého procesu projektu působí rovněž tzv. malý výrobní výbor, složený z odborníků i externistů odboru správy majetku, odboru Kanceláře architektury města, gesčních politiků a od července roku 2020 také se supervizorem zakázky, firmou IBR Consulting s.r.o., která patří Romanu Lennerovi, jehož firmy jsou významným sponzorem na kraji i na městě vládnoucích Starostů pro Liberecký kraj.

Připomeňme, že původní cena projektové dokumentace v roce 2016 činila zhruba 18 milionů korun a samotná rekonstrukce pak měla vyjít na 350 milionů korun. Nyní stála vysoutěžená projektová dokumentace necelých 7 milionů, ale náklady na rekonstrukci se vyšplhaly na 700 milionů.

Projekt má zelenou, všechny strany koalice jsou pro

Vedení města je připraveno bazén rekonstruovat, byť zatím neví, kde sežene peníze. 700 milionů korun je vzhledem k obrovskému dluhu, který Liberci zbyl po vládách ODS, pro Liberec pořádný oříšek. Pokusit se chce sehnat peníze například od Národní sportovní agentury.

„Já nejsem nějaký příznivec dotací, protože to považuji za nejistou věc, ale tady bych byl rád, kdyby nám to od té Národní sportovní agentury vyšlo. Pokud by se to vydařilo, tak věřím, že to bude za polovičku,“ uvedl ekonomický náměstek primátora Zbyněk Karban na tiskové konferenci z konce dubna letošního roku.

Jasnou podporu má projekt i od ODS. „Peníze, které nás to bude stát, jsou hrozivé, ale je to investice do dalších dvaceti, třiceti let,“ řekl radní Petr Židek (ODS) na posledním zasedání zastupitelstva. „Až teprve uvidíme výkaz výměr, tak budeme znát přesnou částku a vzhledem k situaci na trhu je možné, že nakonec vysoutěžíme cenu o nějakých 15-20 procent nižší, ta stavba je velká, specifická a jistě o ni bude mezi firmami zájem“ uvedl Židek k ceně projektu o tři dny předtím na tiskové konferenci.

„Budeme se samozřejmě snažit o transparentní výběrové řízení a o co největší konkurenci, zde nám zákon jasně říká, co máme dělat,“ poznamenal k ceně primátor Jaroslav Zámečník. „A pokud se nám podaří cenu snížit a bude to míň než 700, tak budeme mít všichni radost,“ dodal primátor.

Subscribe
Upozornit na
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody