Sněžná čubka v Pražské tři roky poté

Jsou to téměř přesně tři roky, kdy majitelé snowboardového obchodu v Pražské ulici v Liberci svévolně změnili na zdejší kulturní památce, funkcionalistickém obchodním domě Brouk a Babka jeho nápis na Snowbitch. Nyní ho pravděpodobně budou muset sundat a celý přístup ukazuje i na rychlost fungování místní státní správy i samosprávy.

Rozporuplné a většinou negativní reakce sklidilo před třemi lety, na začátku prosince 2017 přejmenování funkcionalistického obchodního domu v liberecké pražské ulici z tradičního jména Brouka a Babka na Snowbitch. Stalo se tak bez souhlasu památkářů i magistrátu. Dům je přitom nejen v srdci památkové liberecké zóny, ale je zároveň sám i prohlášenou kulturní památkou.

Společnost, které dům patří, se neobtěžovala získat patřičná povolení od památkářů ani od magistrátu a přímo na funkcionalistický dům Brouk a Babka dala stejnými písmeny slovo Snowbitch, což je slangový výraz pro snowboard, který se ujal v 90. letech a znamená, volně přeloženo, Sněžná čubka.

Samotná tehdejší instalace vzbudila rozruch i na sociálních sítích, kde na ni jako první upozornili Mjölk architekti a knihkupec Martin Fryč. Většina reakcí na tento počin firmy je negativních a to nejen od Liberečanů, ale například od šéfredaktora Respektu Erika Taberyho nebo od architekta a herce Davida Vávry.

Někdejší náměstkyně Karolína Hrbková (Změna) výměnu nápisu na funkcionalistickém domě jednoznačně odsoudila a dala podnět příslušným úřadům magistrátu. Dnes, tři roky poté, to možná vypadá, že s tím město Liberec bude něco dělat.

Ze strany stavebního úřadu probíhá řízení o odstranění stavby. Poslední jednání se konalo na místě samém 8. 9. 2020. Ze strany památkářů na magistrátu bylo k věci vydáno negativní závazné stanovisko, trváme na nepřípustnosti stávajícího označení. Jaký je termín odstranění nejsem obeznámen.“, citovala stanovisko památkářů magistrátu mluvčí radnice Jana Kodymová.

Funkcionalistický obchodní dům Brouk a Babka je od První republiky významnou součástí liberecké Pražské ulice. Společnost Brouk a Babka byla založena již v roce 1908, nicméně svého vrcholu dosáhla ve 30. letech, kdy došlo k vybudování rozsáhlé sítě obchodních domů, tzv. broukáren. Jejich příznačným rysem byla (až na výjimky) kvalitní funkcionalistická architektura, která šla ruku v ruce s nejmodernějšími dobovými obchodními trendy – samoobslužným prodejem, zásilkovou službou, prodejem na úvěr, potrubní poštou, eskalátory, dětskými koutky či odpočinkovým zázemím pro zaměstnance.

Podle webu Liberec-reichenberg.net  liberecká filiálka firmy byla postavena v dolní části dnešní Pražské ulice na místě bývalého hostince „Zur Sandwirt,“ přičemž firma neúspěšně usilovala i o získání sousední parcely, na které stál od roku 1920 výstavní pavilón Metznerbundu. Konstrukce je tvořena železobetonovým skeletem a pro Liberec atypickým prvkem je celoskleněná zavěšená fasáda, užitá na celém průčelí kromě posledního ustupujícího patra s administrativními prostorami.

Mimořádně zdařilé je pak pasážové řešení hlavního vchodu, před který Gillar navrhl dvojici zaoblených prosklených čtvercových výkladních skříní z ušlechtilé oceli anticorro. Vstup se tak nalézá až ve třetině hloubky parcely a zákazník si měl možnost prohlédnout zboží v pasáži ještě před vstupem do obchodu. Zajímavé je, že liberecká realizace sloužila o tři roky později jako vzor pro další obchodní dům Brouk + Babka (dnešní Bílá labuť) v ulici Na Poříčí v Praze, kde byl Gillar autorem interiérů.

Předválečná podoba liberecké filiálky  obchodního domu Brouk a Babka

Obchodní dům Brouk a Babka po zásahu majitele dnes

Subscribe
Upozornit na
58 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody