Hejtmanem je opět z korupce obžalovaný Půta, nedosáhl na všechny koaliční hlasy

Po dnešním prvním povolebním jednání krajského zastupitelstva má koalice Starostů, ODS a Pirátů vedení takové, na kterém se dohodla v rámci koaliční smlouvy. A s ní i celý Liberecký kraj. Překvapení se nekonalo. Byť to hned napoprvé zaskřípalo – hejtman Půta v tajné volbě nedostal hlas od všech členů koalice. V návaznosti na to nový náměstek za Piráty Václav Židek dostal od svých koaličních kolegů ještě míň.

Krajská koalice SLK, ODS a ČPS má pohodlnou většinu 32 hlasů z 45 krajských zastupitelů. Nicméně Půtovy korupční aféry i autoritativní styl, se kterým vykonává svou funkci se zřejmě odrazil i v tajné volbě hejtmana. Nedostal všech 32 hlasů svých koaličních kolegů, ale „jen“ 30.

Další radní za SLK přitom dostali bez problémů všech 32 hlasů, jako například náměstek pro dopravu Jan Sviták nebo Jan Ulvr, který bude mít na starosti hospodářský a regionální rozvoj, evropské projekty, územní plánování a rozvoj venkova. Květa Vinklátová, staronová náměstkyně pro kulturu a cestovní ruch dostala dokonce 33 hlasů, podpořili ji tedy i zástupci opozice. Jediný, kdo z SLK nedosáhl na plný počet koaličních hlasů, byl ostřílený jablonecký politik, který do politiky vstoupil už za minulého režimu a nyní bude mít pod sebou resort sociálních věcí, Petr Tulpa. Ten dostal 31 hlasů.

Zazářili naopak občanští demokraté. Dlouholetý starosta Frýdlantu Dan Ramzer přesvědčil dokonce 7 členů opozice o tom, že je muž na svém místě a získal nebývalých 39 hlasů. Na kraji bude mít na starosti školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost. I jeho kolega z Jilemnice, Vladimír Richter, který má mít v gesci zdravotnictví, zabodoval u opozice – získal 34 bodů.

Nejhůře dopadli Piráti. Poté, co hejtman obdržel jen 30 hlasů z 32, získal stejný počet i Zbyněk Miklík, který má spravovat pro Liberecký kraj ekonomiku, informatiku, majetek kraje a investice. Ještě hůře dopadl Václav Židek z Pirátů, nový radní pro životní prostředí a zemědělství. Podpořilo ho 28 z 32 koaličních zastupitelů.

Subscribe
Upozornit na
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody