Koaliční smlouva – klišé i pár zajímavých momentů

Na internetu byla zveřejněna koaliční smlouva, která je ovšem plná klišé, protože reálná politika chodí cestami od podobných prohlášení na míle vzdálenými. Pár bodů ale stojí za pozornost.

Už za povšimnutí stojí, že koaliční smlouvu i programové prohlášení jako první zveřejňuje hejtman na svém profilu, nikoliv koalice jako celek nebo aspoň Starostové pro Liberecký kraj. Je to jasné znamení, že i tato koalice bude především o Martinu Půtovi, který si dělá ambice větší, než jsou hranice Libereckého kraje.

Vítězní Starostové budou mít v novém vedení kraje hejtmana Libereckého kraje (Martin Půta), statutárního náměstka hejtmana pro resort dopravy (Ivan Sviták), náměstka hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu (Květa Vinklátová), náměstka hejtmana pro resort sociálních věcí (Petr Tulpa) a člena rady kraje pro hospodářský a regionální rozvoj, evropské projekty, územní plánování a rozvoj venkov (Jiří Ulvr).

ODS obsadí pozice náměstka hejtmana pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost (Dan Ramzer) a radního pro resort zdravotnictví (Vladimír Richter).

Česká pirátská strana má získat místo náměstka hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky (Zbyněk Miklík) a člena rady kraje pro resort životního prostředí a zemědělství (Václav Židek).

Hejtman Martin Půta si pod sebou má nechat další klíčové resorty, zejména marketingu a PR. Připomeňme, že pod hejtmanem Půtou Liberecký kraj na PR dává obrovské množství prostředků – cca 15 milionů korun každý rok. To je bezprecedentní nejen v rámci Libereckého kraje, ale je to také obrovské číslo v rámci krajů ostatních, byť Liberecký kraj je tím nejmenším.

Hejtman má pod sebou mít samozřejmě řízení svých náměstků, což je poněkud úsměvné, protože dnes tvrdí, že o propojení svých někdejších klíčových náměstků pro dopravu a ekonomiku v letech 2012 až 2019 na to, čemu dnes sám říká „dopravní mafie“ vůbec nevěděl.

Pod hejtmanem má ale zůstat i řízení a prezentace strategických projektů a aktivit kraje, takže je otázkou, zda se Liberecký kraj dočká dalších podivných stavebních zakázek, jako je například „podnikatelský inkubátor“, což je především stavební zakázka pro firmu Syner a její dnes oficiálně bývalou dceřinku za bezmála půl miliardy korun.

Pod Martinem Půtou má zůstat i oblast kontrola a interní audit a právní oblast. To je další ožehavé téma současných dní, když se před pár týdny ukázalo, že Liberecký kraj 8 let pod Půtovým vedením nakupoval předraženou naftu pro Silnice LK, přičemž Půtovi Starostové zde vládli dozorčí radě. Bude zajímavé, od koho všeho bude chtít kraj vyžadovat osobní odpovědnost za škody, pokud se toto prokáže.

Třešničkou na dortu pak je, že hejtman Půta bude míst na starost Regionální radu regionu soudržnosti Severovýchod (RRSV), kde stále čelí obžalobě, že pomáhal Metrostavu ohnout dotační řízení a vytáhnout peníze na předražený a od začátku zmanipulovaný projekt kostela sv. Máří Magdalény.

Dále se koaliční smlouva věnuje počtu výborů, komisí a podobně. Zmíněny jsou i principy koaliční spolupráce, řešení případných problémů a konfliktů či ukončení smlouvy. To jsou ovšem pouze klišé, zvlášť, když je brána v potaz reálná politika kraje pod Starosty za 8 let.

V tomto ohledu stojí za připomenutí domluvené odvolání koaliční náměstkyně za Změnu v roce 2014, které hejtman dohodl za zády svých koaličních partnerů s opozicí, včetně komunistů, se kterými si před médii nechtěl podat ruku. Nebo vyhazov svého vlastního náměstka pro dopravu Marka Pietra pro jeho napojení na BusLine, byť oficiálním důvodem byly zdravotní problémy.

Celý text koaliční smlouvy je, například na webu Pirátů, ZDE

 

 

Subscribe
Upozornit na
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody