Hejtman Půta žádá odstoupení šéfa ÚOHS Rafaje

Liberecký hejtman Martin Půta (SLK) se tvrdě opřel do vedení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ve svém vystoupení požaduje jeho odstoupení z funkce žeditele ÚHOS Petra Rafaje, a to kvůli údajným vazbám na lidi ze společnosti BusLine. Ty ale mají prokazatelně i Půtovi Starostové.

Hejtman Půta zkritizoval jednání Antimonopolního úřadu tento týden, když došlo rozhodnutí Krajského soudu v Brně, které vychází Libereckému kraji vstříc. V roce 2017 rozhodl ÚOHS, že Liberecký kraj nesmí nakoupit akcie dopravců na přímo bez vyhlášení veřejné zakázky. Podáním správní žaloby se Liberecký kraj proto předloni obrátil na Krajský soud v Brně. Ten 27. května rozhodl, že se ÚOHS musí zabývat nákupem akcií znovu.

Vedení kraje toto rozhodnutí vítá. „Žalobu zpracovali odborníci, jelikož se jednalo o zásadní otázku s dopadem na vztahy mezi samosprávami a obchodními společnostmi. Jsem rád, že nám brněnský soud dal za pravdu a v podstatě sděluje, že jsme při záměru nakoupit akcie společnosti ČSAD Liberec nepostupovali nezákonně,“ doplnil Jan Sviták (SLK), náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Hejtman zároveň zkritizoval šéfa Antimonopolního úřadu a vyzval k tomu, aby ze své funkce odstoupil. „Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dlouhodobě ztěžuje naši snahu založit vlastního poskytovatele dopravních služeb. Všechny kroky, které v čele s jeho předsedou Petrem Rafajem učinil, měly zřejmě jediný cíl, a to na již tak úzkém trhu autobusových dopravců v České republice zvýhodnit pouze jednoho z nich. Žádám proto okamžité odstoupení pana Rafaje z funkce,“ řekl hejtman Půta.

Hejtman zcela jistě naráží na vazby Petra Raffaje na podnikatele stojící za společností BusLine. Náš web již před pšti roky přinesl zjištění, že kontroverzní podnikatel Miroslav Pelta si nakupuje politiky skrze luxusní VIP zájezdy. MF Dnes přinesla loni v létě nová, rozšiřující fakta o tom, že nešlo o ojedinělé výstřelky, že vedle Pelty pracoval na korupční síti i podnikatel Jiří Vařil z BusLine a doplňuje seznam „účastníků zájezdu“. Je mezi nimi i šéf ÚOHS Petr Rafaj.

Jenomže mezi „účastníky Peltova a Vařilova zájezdu“ patřili i krajští politici a náměstci, a to i z Půtových Starostů. Jednalo například o jeho bývalého náměstka pro ekonomiku Marka Pietra či náměstka pro dopravu Vladimíra Mastníka. Ten je dokonce policií obviněn za to, že mu Jiří Vařil měl platit část jeho volební kampaně. Hejtman Půta o těchto vazbách vždy věděl a vždy se je snažil zametat pod koberec a zjištění našeho webu i ostatních médií bagatelizoval.

Autobusovou dopravu v Libereckém kraji dlouhodobě ovlivňují mocenské spory. Hejtman Půta je poslední tři roky v někdy až osobní při se společností BusLine. Ta do značné míry ovládla autobusovou dopravu v Libereckém kraji, kde jí pomohly i kontakty na politiky, včetně Půtových Starostů. Zásadní zlom přišel zhruba před třemi lety, kdy mezi hejtmanem a manažery BusLine panuje otevřené nepřátelství.

Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody