Každý v Liberci dá extra stovku pro Syner Group. Včetně kojenců. Podívejte se, kvůli komu

Překvapení se nekonalo. Hlasovací mašinérie Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS bez kompromisů prosadila 10 milionů pro společnost SFM Liberec ze stáje Syner Group, která žádá kompenzaci za ušlý zisk. Argumenty ani zmírňovací návrhy opozice neprošly. A kdo jak hlasoval?

Mimořádné zastupitelstvo mělo jasný a pravděpodobně dopředu dohodnutý scénář. Diskuse se moc nepřipouštěla a jediný bod jednání, tedy 10 milionů pro Syner Group prošel díky hlasům koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS, hladce.

Na stole byl jediný bod jednání. Tedy deset milionů pro SFM Liberec, která v rámci koncesní smlouvy provozuje Sport park Liberec, město jí ročně platí 14 milionů korun za hodiny pro sportovce a zbytek má volně k vlastní komerční činnosti. Nyní ale požaduje kompenzaci za výpadky příjmů spojené s koronavirovou krizí.

Opozice sice snažila prosadit pozměňovací návrhy, ale marně. Změna pro Liberec, ústy jejího zastupitele Jana Korytáře, se jich pokusila předložit šest. Například se opoziční zastupitelé snažili, aby peníze byly poskytnuty formou půjčky, aby město mohlo skrze autorizované odborníky kontrolovat hospodaření společnosti SFM, zda jsou její nároky oprávněné, odhlasovat, aby se vlastník firmy (tedy Syner Group podílel na kompenzaci ztrát z 50%.

Nadále opozice požadovala, aby kvůli této dotaci nebyly poníženy prostředky pro ostatní sportovní nebo kulturní aktivity ve městě či aby pro ně byla zaručena stejná částka jako pro firmu ze stáje Syner Group.

Marně, ani jeden pozměňovací návrh neprošel. „ Trochu si připadám jako bych se vrátil do dřevních dob ODS.“, okomentoval situaci Jan Korytář ze Změny. „Pokoušeli jsme se předložit šest návrhů, které by jednoznačně podpořili pozici města Liberce, ani jeden kvůli koalici neprošel, myslím, že je z toho zřejmé, kdo za koho kope“, oglosoval situaci Korytář.

To, jak bylo vstřícné vedení města vůči Syner Group se nelíbilo ani Zuzaně Kocumové z LOL –Liberec otevřený lidem. „Minule tady padlo, že hlavní důvod, proč SFM žádá město o peníze je nedostatek cash flow.“, rekapitulovala několikahodinové jednání z minulého týdne Kocumová. „Jelikož se jedná o firmu se silným zázemím, kterým Syner Group je, nechápu, proč  za a) nejdou prvně za svými vlastníky nebo proč od nás odmítají nějakou výhodnou půjčku, která by jim dostatek cash flow zajistila?“, tázala se Zuzana Kocumová.

„My jsme samozřejmě půjčku nabízeli, to bylo první, s čím jsme přišli“ odpověděl náměstek Ivan Langr ze Starostů pro Liberecký kraj. „Nicméně ze strany SFM nám bylo sděleno, že to je neakceptovatelné a i u půjčky musí být dva,“ popsal vyjednávání města náměstek Langr ze Starostů.

Koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS nakonec tedy prohlasovala dalších deset milionů pro firmu ze Syner Group, která ještě loni uváděla, jak uveřejnil náš server, že má v záloze 11 milionů na horší časy. Nepomohla ani analýza místopředsedy sportovního výboru Jana Kubeše, který argumentuje, že částky, které společnost SFM požaduje po městu, jsou neoprávněné.

Každý z obyvatel stotisícového města pod Ještědem, včetně důchodců a kojenců, tak přispěje Syner Group zhruba sto korunou na to, aby jí neklesl zisk. Kdo jak hlasoval, se můžete podívat zde:

Subscribe
Upozornit na
21 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody